27 °C Budapest

Életveszélyes lakást hirdetnek Budapesten

2013. február 19. 11:35

Azbeszttartalmú falak Budapest luxuskerületében - riasztó lakáshirdetésbe botlott a Pénzcentrum.hu egyik olvasója. De mennyire veszélyes a lassan egy évtizede betiltott építőanyag, s mit tehetünk ellene?

Meglepő lakáshirdetésre bukkant a minap a Pénzcentrum.hu egyik hűséges olvasója. "Első ránézésre szokványos lakáshirdetésnek tűnt a megszokott ingatlanos lózungokkal, aztán jöttek a képek, s leesett az állam..." - írta levelében olvasónk, aki egy XII. kerületi lakáshirdetés miatt írt szerkesztőségünknek. A megdöbbenést az alaprajzon található egyik felirat váltotta ki olvasónkból. "Mégis ki a fene ad ki pénzt ma egy olyan lakásért, amelynek falaiban azbeszt található? Az eladók nincsenek tisztában azzal, hogy ez mennyire veszélyes? Még szerencse, hogy nem titkolták el" - fűzte hozzá olvasónk.

A Pénzcentrum. hu által megkérdezett szakértő szerint az alaprajz tanúsága szerint a cserépkályha melletti tömítés, vagy esetleg a kémény bekötés lehet azbesztből. Ez a 1950-70-es években teljesen szokványos volt - széles körben alkalmazták, mert erős és tartós építési anyag. Ugyanakkor lassan egy évtizede már hazánkban is tilos minden azbesztet tartalmazó árucikk gyártása és forgalmazása. A korábbi fölhasználásokból adódóan viszont még ma is veszélyeztet.

A szakértő szerint a fenti hirdetéstől viszont nem kell megijedni. Mivel a tervrajz vélhetően évtizedekkel ezelőtt készült, így lehet, hogy a veszélyes anyagnak már nyoma sincs - egy korábbi felújítás során megtörténhetett az azbesztmentesítés. Erről azonban mindenképp kérjünk felvilágosítást a tulajdonostól. De abban az esetben sincs mitől tartanunk, ha a veszélyes anyag még mindig a falban van. Ha az azbeszt el van takarva (vakolat, festés - a szerk.) és nem lélegzi be az azbesztport az ember, mely elsősorban vágással, csiszolással, és töréssel keletkezhet, akkor nem okoz problémát. Egy esetleges munkavégzésnél természetesen vigyázni kell, és a hulladékot elkülönítve kell leadni. "Az alaprajz szerint minimális káros-anyagról lehet szó, mely eltávolítása természetesen szintén kiemelt figyelmet igényel" - mondta el a megkérdezett szakértő.

Pánikszerűen bezártak egy Lajos utcai irodaházat
Az elmúlt hónapban több alkalommal is az egészségre súlyosan káros mértékben mutatták ki az azbesztrost koncentrációját egy budapesti irodaház negyedik emeletén. Az épület két alsóbb szintjén január kezdete óta azbesztmentesítési munkálatok zajlanak, a rostok keringését azonban nem sikerült megakadályozni az épület többi részén. A negyediken egy építési iroda működött, ennek munkatársai február elején már egy közeli szállodába mentek dolgozni, a földszinten található földhivatal pedig ezután pár nappal zárt be.

Ha az azbeszt megsérül, a finom szálak a levegőbe kerülnek, ahonnan pedig belégzés útján a szervezetbe is bejuthatnak. A tüdőszövetbe hatolva gyulladásos reakciót váltanak ki: a szervezet felismeri, hogy baj van, ezért fehérvérsejteket küld, hogy megtámadják és bekebelezzék a szálakat. Mivel erre nem képesek, elpusztítják a fehérvérsejteket, így további gyulladás alakul ki, illetve a tüdő visszafordíthatatlan hegesedése, más néven fibrózis. Az azbeszttel való érintkezésnek nincs ismert biztonságos mértéke. Általános vélemény, hogy minél hosszabb ideig lélegzi be valaki, és minél nagyobb mennyiségben, annál nagyobb az esélye arra, hogy azbesztózisban megbetegedjen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ördög tehát a részletekben rejlik. Éppen ezért lakásvásárláskor - főként a kiszemelt ingatlan első szemléje során - mindenképp érdemes szakértő tanácsát kérni. Ő szakmai tapasztalatai alapján a legapróbb hiányosságokra, s természetesen veszélyekre is felhívhatja figyelmünket. Arról nem is beszélve, hogy a tanácsok kiterjednek a várható költségekre is. A szakember hozzájárulásával tehát sokkal kevesebb kompromisszumra leszünk rákényszerítve és így olyan lakásunk lehet, amiről mindig is álmodoztunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?