11 °C Budapest

Életveszélyes lakást hirdetnek Budapesten

2013. február 19. 11:35

Azbeszttartalmú falak Budapest luxuskerületében - riasztó lakáshirdetésbe botlott a Pénzcentrum.hu egyik olvasója. De mennyire veszélyes a lassan egy évtizede betiltott építőanyag, s mit tehetünk ellene?

Meglepő lakáshirdetésre bukkant a minap a Pénzcentrum.hu egyik hűséges olvasója. "Első ránézésre szokványos lakáshirdetésnek tűnt a megszokott ingatlanos lózungokkal, aztán jöttek a képek, s leesett az állam..." - írta levelében olvasónk, aki egy XII. kerületi lakáshirdetés miatt írt szerkesztőségünknek. A megdöbbenést az alaprajzon található egyik felirat váltotta ki olvasónkból. "Mégis ki a fene ad ki pénzt ma egy olyan lakásért, amelynek falaiban azbeszt található? Az eladók nincsenek tisztában azzal, hogy ez mennyire veszélyes? Még szerencse, hogy nem titkolták el" - fűzte hozzá olvasónk.

A Pénzcentrum. hu által megkérdezett szakértő szerint az alaprajz tanúsága szerint a cserépkályha melletti tömítés, vagy esetleg a kémény bekötés lehet azbesztből. Ez a 1950-70-es években teljesen szokványos volt - széles körben alkalmazták, mert erős és tartós építési anyag. Ugyanakkor lassan egy évtizede már hazánkban is tilos minden azbesztet tartalmazó árucikk gyártása és forgalmazása. A korábbi fölhasználásokból adódóan viszont még ma is veszélyeztet.

A szakértő szerint a fenti hirdetéstől viszont nem kell megijedni. Mivel a tervrajz vélhetően évtizedekkel ezelőtt készült, így lehet, hogy a veszélyes anyagnak már nyoma sincs - egy korábbi felújítás során megtörténhetett az azbesztmentesítés. Erről azonban mindenképp kérjünk felvilágosítást a tulajdonostól. De abban az esetben sincs mitől tartanunk, ha a veszélyes anyag még mindig a falban van. Ha az azbeszt el van takarva (vakolat, festés - a szerk.) és nem lélegzi be az azbesztport az ember, mely elsősorban vágással, csiszolással, és töréssel keletkezhet, akkor nem okoz problémát. Egy esetleges munkavégzésnél természetesen vigyázni kell, és a hulladékot elkülönítve kell leadni. "Az alaprajz szerint minimális káros-anyagról lehet szó, mely eltávolítása természetesen szintén kiemelt figyelmet igényel" - mondta el a megkérdezett szakértő.

Pánikszerűen bezártak egy Lajos utcai irodaházat
Az elmúlt hónapban több alkalommal is az egészségre súlyosan káros mértékben mutatták ki az azbesztrost koncentrációját egy budapesti irodaház negyedik emeletén. Az épület két alsóbb szintjén január kezdete óta azbesztmentesítési munkálatok zajlanak, a rostok keringését azonban nem sikerült megakadályozni az épület többi részén. A negyediken egy építési iroda működött, ennek munkatársai február elején már egy közeli szállodába mentek dolgozni, a földszinten található földhivatal pedig ezután pár nappal zárt be.

Ha az azbeszt megsérül, a finom szálak a levegőbe kerülnek, ahonnan pedig belégzés útján a szervezetbe is bejuthatnak. A tüdőszövetbe hatolva gyulladásos reakciót váltanak ki: a szervezet felismeri, hogy baj van, ezért fehérvérsejteket küld, hogy megtámadják és bekebelezzék a szálakat. Mivel erre nem képesek, elpusztítják a fehérvérsejteket, így további gyulladás alakul ki, illetve a tüdő visszafordíthatatlan hegesedése, más néven fibrózis. Az azbeszttel való érintkezésnek nincs ismert biztonságos mértéke. Általános vélemény, hogy minél hosszabb ideig lélegzi be valaki, és minél nagyobb mennyiségben, annál nagyobb az esélye arra, hogy azbesztózisban megbetegedjen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ördög tehát a részletekben rejlik. Éppen ezért lakásvásárláskor - főként a kiszemelt ingatlan első szemléje során - mindenképp érdemes szakértő tanácsát kérni. Ő szakmai tapasztalatai alapján a legapróbb hiányosságokra, s természetesen veszélyekre is felhívhatja figyelmünket. Arról nem is beszélve, hogy a tanácsok kiterjednek a várható költségekre is. A szakember hozzájárulásával tehát sokkal kevesebb kompromisszumra leszünk rákényszerítve és így olyan lakásunk lehet, amiről mindig is álmodoztunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem