Támogatott lakáshitelek: százmilliárdos koloncot cipelünk

2010. szeptember 30. 10:02

Egyre kevesebb összeggel támogatja a költségvetés a kedvezményes hiteleket a tavalyi szabályozásnak köszönhetően. A múlt évi 200 milliárd forintos kifizetés után az idén már csak 147 milliárdos előirányzatról beszél a költségvetés. A rekord szintet 2005-ben érte el a kifizetések összege 232 milliárddal, aminek idén csupán a 63%-a jut - írja a Világgazdaság.

2001 után kedvezőbb kamatokkal és feltételekkel juthattak az emberek lakáshoz, mert a kormány több száz milliárd forinttal segítette ezt. Ez a kiadás túl nagy terhekkel járt az államnak, ezért 2003-ban, majd 2009-ben is szigorítottak a jogszabályon. A tavalyi módosítással gyakorlatilag lenullázódott a támogatott lakáshitelek száma a bankok nyilatkozatai alapján.

A főbb okok többek között, hogy csak az kaphat támogatást, aki új lakást épít, vagy a meglévőt korszerűsíti; illetve csak az kérhet forintalapú hitelt, aki 35 év alatti, továbbá minimum 2 gyermeke van, de még nem töltötte be a 45. életévét. Ezen felül nem lehet az igénylőnek más államilag támogatott hitele, és ha már van lakása, az is kizáró ok.

A lakás értékére nézve szigorítás még, hogy az ingatlan nem kerülhet többe 25 millió forintnál a fővárosban és a megyei jógú városokban, a kisebb településeken pedig 20 millió a határ. Az első esetben az igényelt támogatás maximum összege 12,5 millió, utóbbi esetben 10 millió forint lehet. Lakás-korszerűsítésre legfeljebb 5 millió forint járhat.

A költségvetésnek ennek ellenére jelentős kiadással kell számolnia még a következő években, hiszen jelenleg mintegy 1400 milliárd forintnyi lakáshitel van még a háztartásoknál (Magyar Nemzeti Bank adatai szerint) és ezek nagy része államilag támogatott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?