Letűnt gyorshitelek: egy korszak véget ért!

Pénzcentrum
2008. november 25. 05:40

A jelzáloghitel piac éveken át tartó szárnyalása alatt a pénzintézetek igyekeztek a piaci igényeket a lehető legnagyobb mértékben lefedni. A sztenderd termékeket újabbnál újabb módozatok követték, melyek egyszerűsítették azok hitelhez jutását is, akik nem rendelkeztek megfelelő jövedelemigazolással, korábban mulasztottak, vagy csak alacsonyabb összegre volt szükségük.

A verseny évről évre fokozódott a bankok között, a termékfejlesztők ennek megfelelően folyamatosan finomították az elérhető hitelek feltételrendszerét. Az egyik bank az ügyintézési időben jeleskedett, mások a rendezett státuszú fekete listások előtt nyitották a kapuikat, míg akadtak, akik a kisebb összegű hiteligények egyszerűsített eljárással történő bírálata felé nyitottak.

Az évtized elején a finanszírozási arányok 50-60 % körül alakultak jövedelemigazolás mellett. Néhány év alatt innen jutottunk el oda, hogy aki megfelelő jövedelemmel rendelkezett, az akár a teljes vételárat megkapta, de jövedelemigazolás nélkül is csak körülbelül 40-50 %-os (minimálbérrel 20 % körüli) önerővel kellett rendelkeznie.

Az ügyintézési idő tekintetében a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén volt olyan pénzintézet, ahol minden bírálati feltétel teljesülése esetén akár 5 munkanapon belül pénzhez juthattak az ügyfelek. Ez olyan versenyt generált, hogy a hiteltortából nagyobb szeletekkel rendelkező pénzintézetek mindegyike bevezette a saját gyorshitelét.

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR, korábban BAR) egyre nagyobb számban kerültek fel korábban is ügyfelek, de a statisztikák szerint ezek egyharmada már rendezte tartozását. Mivel a passzív státusszal rendelkező ügyfelek az eredeti elképzelés szerint 5 évre kizárták magukat a hitelezésből, a bankok megvizsgálták, hogy miképpen lehetne megcélozni ezt az ügyfélkört.

A rendezett státuszú feketelistás ügyfeleket valamivel szigorúbb adósminősítés alá vetették, a hiteleket pedig 1-2 százalékponttal drágább hiteldíj, vagy magasabb induló költségek mellett engedélyezték. Az ügyfeleket ez nem tartotta vissza, ha lakásvásárlásról volt szó inkább vállalták a magasabb törlesztőrészletet.

Az ügyintézési idő lerövidítésének másik módja az értékbecslés mellőzése volt. A biztosítóval is rendelkező pénzintézetek úgy hirdettek gyorsan felvehető jelzáloghiteleket, hogy a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleknek elfogadták a kötvényükben szereplő ingatlanértéket a fedezet minősítésekor.

A tengerentúli hitelválság kirobbanásának egyik eleme a felelőtlen hitelezési magatartás volt. A magyarországi pénzintézetek bár nyitottak a magas finanszírozású ügyletek és a jövedelemigazolás nélküli termékek felé, de a két konstrukciót nem kombinálták. Magas finanszírozást csak a megfelelő igazolt jövedelemmel rendelkező ügyfelek igényelhettek, munkáltatói nélkül pedig körülbelül az igényelt összeg kétszeresének megfelelő ingatlanfedezetet kellett biztosítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelpiac szűkülésének első áldozatai a magas finanszírozású konstrukciók és a jövedelemigazolás nélküli hitelek voltak. Bár ahogy nem minden pénzintézet függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést, az gyorsan, egyszerűen és könnyen felvehető jelzáloghiteleket sem mindenki vette le a termékpalettájáról.

Az OTP Bank által kínált Gyorshitel, a K&H Bank Könnyű hitele és az Erste Bank Egyszerű hitele mind-mind a válság áldozatává vált. Az utóbbi pénzintézet elmondta, hogy ettől az intézkedéstől nem várnak túl nagy visszaesést, mivel az érdeklődés eleve alacsony volt az összes igénylésre vetítve.

A Raiffeisen Bank Könnyedén hitele euró alapon és az AXA Bank Sprinthitele továbbra is elérhető, az MKB Bank forint alapon nyújt hitelt egyszerűsített bírálattal. Hogy mi lesz a jövő év legjelentősebb újítása a hitelpiacon, azt még homály fedi, de reményeink szerint a bankok képesek lesznek előrukkolni valami váratlannal, ami segíthet kilábalni a bajba került ügyfeleknek.

Legfrissebb lakáshitel körképünk itt érhető el!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm