31 °C Budapest

Letűnt gyorshitelek: egy korszak véget ért!

Pénzcentrum
2008. november 25. 05:40

A jelzáloghitel piac éveken át tartó szárnyalása alatt a pénzintézetek igyekeztek a piaci igényeket a lehető legnagyobb mértékben lefedni. A sztenderd termékeket újabbnál újabb módozatok követték, melyek egyszerűsítették azok hitelhez jutását is, akik nem rendelkeztek megfelelő jövedelemigazolással, korábban mulasztottak, vagy csak alacsonyabb összegre volt szükségük.

A verseny évről évre fokozódott a bankok között, a termékfejlesztők ennek megfelelően folyamatosan finomították az elérhető hitelek feltételrendszerét. Az egyik bank az ügyintézési időben jeleskedett, mások a rendezett státuszú fekete listások előtt nyitották a kapuikat, míg akadtak, akik a kisebb összegű hiteligények egyszerűsített eljárással történő bírálata felé nyitottak.

Az évtized elején a finanszírozási arányok 50-60 % körül alakultak jövedelemigazolás mellett. Néhány év alatt innen jutottunk el oda, hogy aki megfelelő jövedelemmel rendelkezett, az akár a teljes vételárat megkapta, de jövedelemigazolás nélkül is csak körülbelül 40-50 %-os (minimálbérrel 20 % körüli) önerővel kellett rendelkeznie.

Az ügyintézési idő tekintetében a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén volt olyan pénzintézet, ahol minden bírálati feltétel teljesülése esetén akár 5 munkanapon belül pénzhez juthattak az ügyfelek. Ez olyan versenyt generált, hogy a hiteltortából nagyobb szeletekkel rendelkező pénzintézetek mindegyike bevezette a saját gyorshitelét.

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR, korábban BAR) egyre nagyobb számban kerültek fel korábban is ügyfelek, de a statisztikák szerint ezek egyharmada már rendezte tartozását. Mivel a passzív státusszal rendelkező ügyfelek az eredeti elképzelés szerint 5 évre kizárták magukat a hitelezésből, a bankok megvizsgálták, hogy miképpen lehetne megcélozni ezt az ügyfélkört.

A rendezett státuszú feketelistás ügyfeleket valamivel szigorúbb adósminősítés alá vetették, a hiteleket pedig 1-2 százalékponttal drágább hiteldíj, vagy magasabb induló költségek mellett engedélyezték. Az ügyfeleket ez nem tartotta vissza, ha lakásvásárlásról volt szó inkább vállalták a magasabb törlesztőrészletet.

Az ügyintézési idő lerövidítésének másik módja az értékbecslés mellőzése volt. A biztosítóval is rendelkező pénzintézetek úgy hirdettek gyorsan felvehető jelzáloghiteleket, hogy a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleknek elfogadták a kötvényükben szereplő ingatlanértéket a fedezet minősítésekor.

A tengerentúli hitelválság kirobbanásának egyik eleme a felelőtlen hitelezési magatartás volt. A magyarországi pénzintézetek bár nyitottak a magas finanszírozású ügyletek és a jövedelemigazolás nélküli termékek felé, de a két konstrukciót nem kombinálták. Magas finanszírozást csak a megfelelő igazolt jövedelemmel rendelkező ügyfelek igényelhettek, munkáltatói nélkül pedig körülbelül az igényelt összeg kétszeresének megfelelő ingatlanfedezetet kellett biztosítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelpiac szűkülésének első áldozatai a magas finanszírozású konstrukciók és a jövedelemigazolás nélküli hitelek voltak. Bár ahogy nem minden pénzintézet függesztette fel a svájci frank alapú hitelezést, az gyorsan, egyszerűen és könnyen felvehető jelzáloghiteleket sem mindenki vette le a termékpalettájáról.

Az OTP Bank által kínált Gyorshitel, a K&H Bank Könnyű hitele és az Erste Bank Egyszerű hitele mind-mind a válság áldozatává vált. Az utóbbi pénzintézet elmondta, hogy ettől az intézkedéstől nem várnak túl nagy visszaesést, mivel az érdeklődés eleve alacsony volt az összes igénylésre vetítve.

A Raiffeisen Bank Könnyedén hitele euró alapon és az AXA Bank Sprinthitele továbbra is elérhető, az MKB Bank forint alapon nyújt hitelt egyszerűsített bírálattal. Hogy mi lesz a jövő év legjelentősebb újítása a hitelpiacon, azt még homály fedi, de reményeink szerint a bankok képesek lesznek előrukkolni valami váratlannal, ami segíthet kilábalni a bajba került ügyfeleknek.

Legfrissebb lakáshitel körképünk itt érhető el!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 14:16
A 444.hu egyedüli magyar híroldalként felkerült az orosz külügyminisztérium most kiadott tiltólistáj...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem