5 °C Budapest

Gyorskölcsönök válság idején: válaszolt a Provident!

Pénzcentrum
2008. november 20. 05:55

A hitelezési feltételek szigorításával megnövekedett azok száma, akik nem felelnek meg a kereskedelmi bankok által kínált kölcsönök bírálati szempontjainak. Az ünnepek előtt azonban megnőhet a kisösszegű kölcsönök iránti igény és az ügyfelek más pénzügyi szolgáltatók felé fordulhatnak. A Provident vajon felkészült az esetlegesen magasabb számú igénylések kezelésére, vagy a hitelválság szele őket is keményebb feltételrendszer bevezetésére kényszeríti?

Az elmúlt egy-két hónapban jelentős változásokon ment keresztül a lakossági hitelezés rendszere. A bankok sorra jelentették be a svájci frank alapú hitelek felfüggesztését, valamint emelték a továbbra is elérhető hiteleik kamatát. A személyi kölcsönök piacán az árfolyamkockázatból adódóan többen a forintalapú termékek felé fordultak, mások teljesen kiszorultak a banki kölcsönök piacáról. Felmerül a kérdés, hogy a karácsonyi szezon közeledtével ezek az emberek hogyan juthatnak forrásokhoz, amennyiben ez szükségessé válik számukra?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy decemberben megnövekszik a kereslet a kölcsönök iránt. Az emberek ilyenkor többet költenek és sokan a kiadásaikat kölcsönökből fedeznik. Az év vége a pénzügyi szolgáltatók számára kiemelt időszak, ezért a Provident is az igények ilyenkor megszokott mértékű növekedésére számít - mondta Mikola Gergely, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs igazgatója.

A Pénzcentrum a hitelkörképek eredményei alapján azonban úgy véli, hogy a bankok által eltanácsolt ügyfelek egy része végül a gyorskölcsönöket kínáló szolgáltatóknál landolhatnak, ami további forgalomnövekedést eredményezhet az év végére.

A hitelezési környezet az egyre-másra bejelentett szigorításoktól hangos, a Providentről ugyanakkor elmondható, hogy a pénzügyi válság ellenére nem vezettek be újabb kritériumot a bírálati rendszerükbe és az eddig bevált módszer szerint folytatják a kölcsönök nyújtását. A szolgáltató kezes és fedezet nélkül nyújt kölcsönt, ezért elemi érdekük az ügyfelek teherbíró képességének alapos vizsgálata.

A Providentnél felvehető kölcsönösszeg maximuma 200 ezer forint, amit a leghosszabb, 54 hetes futamidő esetén 6800 forintos heti rendszerességgel fizetendő részletekben kell megfizetni. A hitel díja ebben az esetben 167,2 ezer forint, a teljes hiteldíj mutató pedig (aminek torzulását korábbi cikkünkben már bemutattuk) 262,44 %.

A heti törlesztés eltér a hazai hitelintézetek által alkalmazott havi rendszerességgel történő fizetési kötelezettségtől, ami talán a brit gyakorlatra vezethető vissza. A cég kommunikációs igazgatója szerint azonban ez nem pontosan így van. A háztartások számára könnyebb heti rendszerességgel kontrollálni a családi költségvetést, sokan pedig nem havonta keresnek pénzt, gondoljunk például a fodrászokra, a vendéglátósokra, illetve a vállalkozók többségére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megkérdeztük, hogy a jegybanki alapkamat emelése késztette-e a céget a kondíciók megváltoztatására, azonban ez nem befolyásolta a hitelezési politikájukat, minden maradt a régiben. A kölcsönökre egyetlen díjat számolnak fel - ami a fenti példában 167,2 ezer forint -, amit a tőkével növelten heti bontásban kell megfizetni.

Az ügyfeleknek nincs árfolyam vagy kamatkockázata, ezért a díjért cserébe gyorsan és kényelmesen elérhető szolgáltatást kapnak. A cég 4000 képviselőjének egyike 48 órán belül házhoz viszi a készpénzt és heti rendszerességgel felkeresi a családot a törlesztőrészlet beszedésére. Az ügyfelek és a képviselők között személyes kapcsolat alakul ki, ami a bizalommal együtt az üzlet két alapköve - mondta Mikola Gergely.

Piaci felmérések arról tanúskodnak, hogy a lakosság pénzügyi ismeretei nincsenek túl magas szinten. A Provident ennek javítása érdekében pénzügyi oktatási programot indított, a magyar lakosság, a családok körében. A pénzügyi ismeretek növelésére elindították a csaladikasszasikerek.hu oldalt, ami része a cég társadalmi felelősségvállalási programjának.

Az oldalon elérhető információk az igazgató szerint sokat segítenek az érdeklődőknek abban, hogy praktikus pénzügyi ismereteiket fejlesszék és a hitelpiacra lépve felelős hitelfelvevővé váljanak. Megtudják meddig lehet nyújtózni, hogy a családi pénzügyi egyensúly hosszútávon fenntartható legyen. Az oldalon elérhető kalkulátor segít a háztartásoknak egy a családra szabott költségvetés összeállításában, valamint hasznos elemzési tanácsokat is nyújtanak az érdeklődőknek - tette hozzá az igazgató.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem