Gyorskölcsönök válság idején: válaszolt a Provident!

Pénzcentrum
2008. november 20. 05:55

A hitelezési feltételek szigorításával megnövekedett azok száma, akik nem felelnek meg a kereskedelmi bankok által kínált kölcsönök bírálati szempontjainak. Az ünnepek előtt azonban megnőhet a kisösszegű kölcsönök iránti igény és az ügyfelek más pénzügyi szolgáltatók felé fordulhatnak. A Provident vajon felkészült az esetlegesen magasabb számú igénylések kezelésére, vagy a hitelválság szele őket is keményebb feltételrendszer bevezetésére kényszeríti?

Az elmúlt egy-két hónapban jelentős változásokon ment keresztül a lakossági hitelezés rendszere. A bankok sorra jelentették be a svájci frank alapú hitelek felfüggesztését, valamint emelték a továbbra is elérhető hiteleik kamatát. A személyi kölcsönök piacán az árfolyamkockázatból adódóan többen a forintalapú termékek felé fordultak, mások teljesen kiszorultak a banki kölcsönök piacáról. Felmerül a kérdés, hogy a karácsonyi szezon közeledtével ezek az emberek hogyan juthatnak forrásokhoz, amennyiben ez szükségessé válik számukra?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy decemberben megnövekszik a kereslet a kölcsönök iránt. Az emberek ilyenkor többet költenek és sokan a kiadásaikat kölcsönökből fedeznik. Az év vége a pénzügyi szolgáltatók számára kiemelt időszak, ezért a Provident is az igények ilyenkor megszokott mértékű növekedésére számít - mondta Mikola Gergely, a Provident Pénzügyi Zrt. kommunikációs igazgatója.

A Pénzcentrum a hitelkörképek eredményei alapján azonban úgy véli, hogy a bankok által eltanácsolt ügyfelek egy része végül a gyorskölcsönöket kínáló szolgáltatóknál landolhatnak, ami további forgalomnövekedést eredményezhet az év végére.

A hitelezési környezet az egyre-másra bejelentett szigorításoktól hangos, a Providentről ugyanakkor elmondható, hogy a pénzügyi válság ellenére nem vezettek be újabb kritériumot a bírálati rendszerükbe és az eddig bevált módszer szerint folytatják a kölcsönök nyújtását. A szolgáltató kezes és fedezet nélkül nyújt kölcsönt, ezért elemi érdekük az ügyfelek teherbíró képességének alapos vizsgálata.

A Providentnél felvehető kölcsönösszeg maximuma 200 ezer forint, amit a leghosszabb, 54 hetes futamidő esetén 6800 forintos heti rendszerességgel fizetendő részletekben kell megfizetni. A hitel díja ebben az esetben 167,2 ezer forint, a teljes hiteldíj mutató pedig (aminek torzulását korábbi cikkünkben már bemutattuk) 262,44 %.

A heti törlesztés eltér a hazai hitelintézetek által alkalmazott havi rendszerességgel történő fizetési kötelezettségtől, ami talán a brit gyakorlatra vezethető vissza. A cég kommunikációs igazgatója szerint azonban ez nem pontosan így van. A háztartások számára könnyebb heti rendszerességgel kontrollálni a családi költségvetést, sokan pedig nem havonta keresnek pénzt, gondoljunk például a fodrászokra, a vendéglátósokra, illetve a vállalkozók többségére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megkérdeztük, hogy a jegybanki alapkamat emelése késztette-e a céget a kondíciók megváltoztatására, azonban ez nem befolyásolta a hitelezési politikájukat, minden maradt a régiben. A kölcsönökre egyetlen díjat számolnak fel - ami a fenti példában 167,2 ezer forint -, amit a tőkével növelten heti bontásban kell megfizetni.

Az ügyfeleknek nincs árfolyam vagy kamatkockázata, ezért a díjért cserébe gyorsan és kényelmesen elérhető szolgáltatást kapnak. A cég 4000 képviselőjének egyike 48 órán belül házhoz viszi a készpénzt és heti rendszerességgel felkeresi a családot a törlesztőrészlet beszedésére. Az ügyfelek és a képviselők között személyes kapcsolat alakul ki, ami a bizalommal együtt az üzlet két alapköve - mondta Mikola Gergely.

Piaci felmérések arról tanúskodnak, hogy a lakosság pénzügyi ismeretei nincsenek túl magas szinten. A Provident ennek javítása érdekében pénzügyi oktatási programot indított, a magyar lakosság, a családok körében. A pénzügyi ismeretek növelésére elindították a csaladikasszasikerek.hu oldalt, ami része a cég társadalmi felelősségvállalási programjának.

Az oldalon elérhető információk az igazgató szerint sokat segítenek az érdeklődőknek abban, hogy praktikus pénzügyi ismereteiket fejlesszék és a hitelpiacra lépve felelős hitelfelvevővé váljanak. Megtudják meddig lehet nyújtózni, hogy a családi pénzügyi egyensúly hosszútávon fenntartható legyen. Az oldalon elérhető kalkulátor segít a háztartásoknak egy a családra szabott költségvetés összeállításában, valamint hasznos elemzési tanácsokat is nyújtanak az érdeklődőknek - tette hozzá az igazgató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?