Egyre több a folyószámlahitel: hihetetlen ütemben adósodunk el!

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 05:55

A PSZÁF adatai alapján 2008. június 30-án a hazai háztartások mintegy 307,694 milliárd forint folyószámlahitellel rendelkeztek, ami közel 15 százalékkal magasabb a tavaly év végi 268,816 milliárd forintos állománynál, és majdnem másfélszerese az egy évvel ezelőttinek.

A folyószámlahitel töretlen sikerét elsősorban egyszerűségének köszönheti, hiszen a legtöbb hitelintézetnél nem kérnek kezest, továbbá szabadon, vagyis hitelcél megjelölése nélkül, tetszés szerinti ütemezésben felhasználható. Nem véletlen tehát, hogy negyedévente átlagosan 9 százalékkal nő a hitelállomány, immáron 2 éve.

Ezt a hitelt jellemzően olyan ügyfelek veszik fel, akik hónap végén már kifutnak számlakeretükből, ezért ezt "megtoldva" hitelkeretükből költekeznek, fizetik számláikat rendszeresen, vagy eseti jelleggel.

További előnyeként szokták emlegetni, hogy az igénybevett hitel egyben vagy részletekben is visszafizethető, méghozzá a rendszeres jóváírás folyamatos felhasználásával. A hitelkeret a törlesztéssel így mindig újratöltődik, majd ismételten felhasználható. A hitelnek egyes bankok esetében nincs futamideje (legtöbb esetben a futamidő automatikusan meghosszabbodik), azonban rendszeres időközönként felülvizsgálják a hitelfeltételeknek való megfelelést.

A rengeteg előnye mellet természetesen megvannak a hátulütői is, hiszen a folyószámla hitel az egyik legdrágább kölcsönfelvételi lehetőség, az átlagos kamatlába jóval meghaladja a fogyasztási hitelekét. Az MNB rendszeres időközönként közölt adatai szerint a háztartási szektor esetében a folyószámlahitelek átlagos évesített kamatlába júliusban 19 bázisponttal 22,83%-ra növekedett. Ez a növekedés szinte töretlen 2007 szeptembere óta, amikor még 22 százalék körül mozgott az átlagos kamatláb.

Hiába tehát a magas évesített kamat, sokan mégis igénybe veszik ezt a hitelformát, hiszen ez a legegyszerűbb formája az átmeneti pénzhiány leküzdésének, ami az utóbbi hónapok emelkedő energia- és élelmiszerárainak köszönhetően egyre több családot érint.

A hazai kereskedelmi bankok által kínált folyószámla hitelek teljes hiteldíj mutatói meglehetősen nagy eltérést mutatnak, 20,2 - 34,71 % között mozognak. Rendelkezésre tartási jutalékot általában nem számítanak fel a bankok, kivéve a Volksbankot és a K&H-t, ahol a keret fel nem használt része után évi 1 százalékot kell fizetni ezen a címen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelkeret nagysága a folyószámlára utalt összegtől, és természetesen a hitelbírálattól függ, általában a bankszámlára érkező rendszeres jóváírás maximum 2-szerese, egyes bankoknál, mint például a CIB Banknál a háromszorosa is elképzelhető, amennyiben legalább 6 havi jövedelme már a CIB Banknál vezetett folyószámlájára érkezett. A legkisebb igényelhető összeg 20 ezer forint (diákoknak szóló konstrukcióknál ennél kisebb), a legmagasabb pedig 2 millió forint.

Az igénylés feltétele szinte minden banknál azonos, az alsó korhatár 18 év, az MKB-nál és a Raiffeisennél 21 év, valamint a havi folyószámlára érkező jövedelemre is legtöbben minimum értéket határoznak meg, általában a minimálbért. Akad olyan pénzintézet is, amelyik megköveteli, hogy legalább 3, vagy akár 6 hónapja nála vezetett lakossági folyószámlával rendelkezzen az ügyfél (különösen magasabb hitelkeret rendelkezésre bocsátása esetén), amire rendszeres jövedelem jóváírás érkezik, mások megelégednek azzal is, ha másik banknál vezet már ilyet az igénylő.

Kezelési költség, adminisztrációs díj, hitelbírálati díj, a hitelkeret éves díja és egyéb díjak tekintetében szinte mindegyik bank eltérő összegeket állapít meg, így ezekről érdemes mindenképp tájékozódni, mielőtt bárki folyószámlahitelt igényelne.

A folyószámlahitelekkel talán az a legnagyobb probléma, hogy az ember észre sem veszi, és már nem a saját pénzét költi, hanem a bankét, amit bizony a fent említett kemény kamatokkal együtt nyöghetünk csak vissza. Sokakat persze megnyugtat a gondolat, hogy számláit akkor is ki tudja fizetni, ha hónap végén már semmi nem maradt a fizetéséből.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem