36 °C Budapest

Eladják az egyetemek a diákok adatait

Pénzcentrum
2008. július 18. 13:00

A BusinessWeek több mint két tucat olyan állami egyetem és bank közötti megállapodásról számolt be a minap, melynek értelmében a bankok summás összeget fizetnek az iskoláknak az ott tanuló diákok személyes adataiért cserébe. Nem meglepő, ha az egyetemek így nem a legjobb kondíciókat biztosító bankkal kötnek szerződést, hanem azzal, amelyik a legtöbbet fizeti nekik.

Az Egyesült Államokban jóval elterjedtebbek az úgynevezett szponzorkártyák, vagyis azok a hitelkártyák, melynek használata után egy non-profit szervezet is "adományban" részesül. A legtöbb szponzorkártyát egyetemek és bankok közösen bocsátanak ki, melyen feltüntetik az egyetem logóját, és minden egyes tranzakció után X százalék jutalékot kap az intézmény.

A BusinessWeek vizsgálódásai nyomán azonban kiderült, hogy miről szólnak ezen túl a megállapodások. Több tucat egyetem ugyanis azért is jutalékot kap, ha hallgatói adatait (email cím, telefonszám, szülők foglalkozása, stb.) kiszolgáltatja a banknak, hogy azokat felhasználva direkt marketing formájában felkereshesse őket a pénzintézet. De akadnak olyan oktatási intézmények is, akik maguk hirdetik az adott bankot diákjaik körében, felhívva a figyelmet a kezdeti alacsony kamatokra, ugyanakkor a később szinte törvényszerűen megugró díjakról már nem számolnak be.

Az pedig szinte már bevett szokásnak számít, hogy a hallgatókkal sikeresen megkötött szerződés, majd a kártyahasználat után is jutalékot kapnak az intézmények, ezáltal is érdekeltté téve őket abban, hogy ösztönözzék a diákokat a hitelfelvételre.

Ez történt tavaly az Iowa-i Egyetem esetében is, ahol az alumni vezetője személyesen küldött emaileket a diákoknak, melyben 4,9 százalékos kamatozású szponzorkártyát hirdetett, azonban azt már nem tartalmazta a levél, hogy ez 6 hónap múlva már 18,24 százalékra emelkedik. Cserébe a Bank of America évi 1 millió dollárt fizetett, ami az egyetem éves költségeinek negyedét fedezte. Ezt a gyakorlatot novemberben végül felfüggesztette az iskola, a helyi sajtó nyomásának hatására.

Persze a bankok mindenre tudnak magyarázattal szolgálni, hiszen ők úgy gondolják, a diákoknak egyébként is szükségük lenne hitelre, amiből megélhetésüket, a tandíjat kifizetik, az ő marketingtevékenységük pedig csak megkönnyíti az eligazodást a különböző ajánlatok között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Bank of America adatai szerint - aki több mint 700 egyetemmel áll szerződéses kapcsolatban - az elsődeleges célcsoportot az "öregdiákok" és az egyetemi sportcsapatok rajongói jelentik, hiszen a szponzorkártyák 96 százalékát ők birtokolják. Ők azzal védekeznek, hogy mindig rendelkezésre bocsátják a termék részletes leírását és csak az igénylők felének nyújtanak valóban hitelkártyát. Persze sokan nem csak egy hitelkártyával rendelkeznek, ezáltal jelentős hitelállományt halmoznak fel az iskolaévek végére, nem is sejtve, hogy mekkora terhet vállalnak ezzel magukra, sőt, egy-egy késedelmes törlesztés esetén el is eshetnek a későbbi kedvező lakáshitel lehetőségétől.

Az USA-ban az egyetemisták és főiskolások több mint kétharmadának legalább egy hitelkártya lapul már a zsebében, persze ezek legtöbbje nem a most részletezett szponzorkártyák közül kerül ki. A mostanában végzett amerikai diákok (25-34 évesek) hitelállománya közel duplájára nőtt az 1989-ben végzettekének, átlagosan 20 ezer dollárra. Ez összefügg azzal, hogy a mai fiatal dolgozók 43 százaléka fizetésének közel egyharmadát lakbérre költi. Ez az arány 1970-ben mindössze 18 százalék volt.

Persze a jelenség nem egyedülálló, hiszen Kanadában is hasonló a helyzet, ahol az egyre emelkedő tandíjak miatt mind többen kényszerülnek hitelre, de nemrégiben az új-zélandi diákok is tüntetéseket szerveztek az utcákon, azt követelve a kormánytól, hogy biztosítsanak számukra a megélhetéshez elegendő ösztöndíjat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 10:30
Egy újítással, de a megszokott msorvezetvel, Ördög Nórával érkezik a TV2 gasztrovetélkednek új évada...
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?