23 °C Budapest

Eladják az egyetemek a diákok adatait

Pénzcentrum
2008. július 18. 13:00

A BusinessWeek több mint két tucat olyan állami egyetem és bank közötti megállapodásról számolt be a minap, melynek értelmében a bankok summás összeget fizetnek az iskoláknak az ott tanuló diákok személyes adataiért cserébe. Nem meglepő, ha az egyetemek így nem a legjobb kondíciókat biztosító bankkal kötnek szerződést, hanem azzal, amelyik a legtöbbet fizeti nekik.

Az Egyesült Államokban jóval elterjedtebbek az úgynevezett szponzorkártyák, vagyis azok a hitelkártyák, melynek használata után egy non-profit szervezet is "adományban" részesül. A legtöbb szponzorkártyát egyetemek és bankok közösen bocsátanak ki, melyen feltüntetik az egyetem logóját, és minden egyes tranzakció után X százalék jutalékot kap az intézmény.

A BusinessWeek vizsgálódásai nyomán azonban kiderült, hogy miről szólnak ezen túl a megállapodások. Több tucat egyetem ugyanis azért is jutalékot kap, ha hallgatói adatait (email cím, telefonszám, szülők foglalkozása, stb.) kiszolgáltatja a banknak, hogy azokat felhasználva direkt marketing formájában felkereshesse őket a pénzintézet. De akadnak olyan oktatási intézmények is, akik maguk hirdetik az adott bankot diákjaik körében, felhívva a figyelmet a kezdeti alacsony kamatokra, ugyanakkor a később szinte törvényszerűen megugró díjakról már nem számolnak be.

Az pedig szinte már bevett szokásnak számít, hogy a hallgatókkal sikeresen megkötött szerződés, majd a kártyahasználat után is jutalékot kapnak az intézmények, ezáltal is érdekeltté téve őket abban, hogy ösztönözzék a diákokat a hitelfelvételre.

Ez történt tavaly az Iowa-i Egyetem esetében is, ahol az alumni vezetője személyesen küldött emaileket a diákoknak, melyben 4,9 százalékos kamatozású szponzorkártyát hirdetett, azonban azt már nem tartalmazta a levél, hogy ez 6 hónap múlva már 18,24 százalékra emelkedik. Cserébe a Bank of America évi 1 millió dollárt fizetett, ami az egyetem éves költségeinek negyedét fedezte. Ezt a gyakorlatot novemberben végül felfüggesztette az iskola, a helyi sajtó nyomásának hatására.

Persze a bankok mindenre tudnak magyarázattal szolgálni, hiszen ők úgy gondolják, a diákoknak egyébként is szükségük lenne hitelre, amiből megélhetésüket, a tandíjat kifizetik, az ő marketingtevékenységük pedig csak megkönnyíti az eligazodást a különböző ajánlatok között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Bank of America adatai szerint - aki több mint 700 egyetemmel áll szerződéses kapcsolatban - az elsődeleges célcsoportot az "öregdiákok" és az egyetemi sportcsapatok rajongói jelentik, hiszen a szponzorkártyák 96 százalékát ők birtokolják. Ők azzal védekeznek, hogy mindig rendelkezésre bocsátják a termék részletes leírását és csak az igénylők felének nyújtanak valóban hitelkártyát. Persze sokan nem csak egy hitelkártyával rendelkeznek, ezáltal jelentős hitelállományt halmoznak fel az iskolaévek végére, nem is sejtve, hogy mekkora terhet vállalnak ezzel magukra, sőt, egy-egy késedelmes törlesztés esetén el is eshetnek a későbbi kedvező lakáshitel lehetőségétől.

Az USA-ban az egyetemisták és főiskolások több mint kétharmadának legalább egy hitelkártya lapul már a zsebében, persze ezek legtöbbje nem a most részletezett szponzorkártyák közül kerül ki. A mostanában végzett amerikai diákok (25-34 évesek) hitelállománya közel duplájára nőtt az 1989-ben végzettekének, átlagosan 20 ezer dollárra. Ez összefügg azzal, hogy a mai fiatal dolgozók 43 százaléka fizetésének közel egyharmadát lakbérre költi. Ez az arány 1970-ben mindössze 18 százalék volt.

Persze a jelenség nem egyedülálló, hiszen Kanadában is hasonló a helyzet, ahol az egyre emelkedő tandíjak miatt mind többen kényszerülnek hitelre, de nemrégiben az új-zélandi diákok is tüntetéseket szerveztek az utcákon, azt követelve a kormánytól, hogy biztosítsanak számukra a megélhetéshez elegendő ösztöndíjat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM