Diákszámlacsomagok, avagy a bankok minden mézzel megkent madzagja

Pénzcentrum
2008. július 10. 05:55

A felsőoktatásban tanuló diákokért, azaz a jövőbeni ügyfelekért a bankok közt folyó éles versenyben nehéz olyan konstrukcióval előállni, ami jelentős versenyelőnyt nyújthat a többiekhez képest, miután már szinte minden bank ingyenes számlanyitással, számlavezetéssel és egyéb, kedvező díjszabású szolgáltatásokkal próbál diákokat magához csábítani.

Nemhiába tekintenek a felsőoktatásban részt vevő hallgatókra kiemelt célcsoportként, hiszen amelyik bank még ebben az életszakaszban magához tudja őket csábítani, a hazánkban igen alacsony bankváltási hajlandóság miatt számíthat rá, hogy a diákévek befejeztével továbbra is nála fogják számlájukat vezetni. Sőt, mivel a legtöbb fiatal a pályakezdés után nem sokkal lakáshitelt is igényel, várhatóan ezt a terméket is a már megszokott, első bankjánál teszi meg.

A hazánkban lakossági számlavezetéssel foglalkozó bankok közül már szinte mindegyik kínál kifejezetten ezen ügyfélkörnek szóló számlacsomagokat, amit a diákok anyagi helyzetéhez mérten igyekeznek minél több ingyenes szolgáltatással "megpakolni". Ide tartozik a Banco Popolare, a Budapest Bank, a CIB, az ELLA, az Este Bank, K&H Bank, az MKB Bank, az OTP, Raiffeisen, UniCredit és a Volksbank is.

A felsorolt bankok által kínált számlacsomagok összehasonlításakor elsősorban olyan kondíciós tényezőket vettünk figyelembe, melyek egy diák szempontjából lényegesnek tekinthetők úgy, mint a számlanyitáshoz szükséges minimális pénzösszeg, vagy a számlavezetéssel járó havi díjak. Mivel az egyetemi évek alatt sokan már szülőktől távol, gyakran albérletben laknak, így feltételezhetően szempont lehet a lakásfenntartással kapcsolatos számlák, vagy adott esetben az egyetemmel szembeni tartozások átutalással történő kiegyenlítésének költsége is.


Láthatóan a bankok szinte azonos feltételeket nyújtanak a diákok számára, mindössze három bank követel meg számlanyitáskor minimális elhelyezendő összeget, de a számlavezetési díjak is igen csábítóak, hiszen havi 50 forint még egy diákhitelből élő hallgatónak sem akkora érvágás. A hasonló szolgáltatásokat nyújtó, "hagyományos" számlacsomagok esetén ennél jóval magasabb, akár 500-600 forint is lehet ennek díja.

A havi számlakivonat díjai nem igazán térnek el diákszámlák esetében az egyéb számlacsomagoknál felszámítottaktól, hiszen ma már a legtöbb bank ingyen, vagy a postaköltséget alig meghaladó összegért nyújtja ezt a szolgáltatást, ráadásul az internetbankkal rendelkező ügyfelek számára - miután számlatörténetüket ott is ellenőrizni tudják - mondhatni okafogyottá vált ez a szolgáltatás.

A közüzemi számlák átutalásáért felszámított díjak tekintetében már kevesebb bank "hízeleg" a diákoknak, a díjak nagyjából megegyeznek az egyéb számlacsomagoknál felszámítottakkal.

Természetesen az ismertetett kondíciókon kívül számos egyéb kedvezményt is nyújtanak ezek a számlák. Az ATM használat költsége diákok estén például kifejezetten sarkalatos pont lehet számlaválasztáskor, hiszen a legtöbben ezt a tranzakciót használják. Ebben a tekintetben havonta általában az első 1-2 felvétel ingyenes, a legtöbb banknál azonban csak saját üzemeltetésű automaták esetében. Kivétel ez alól az UniCredit, a Raiffeisen, az MKB, a CIB és a Banco Popolare, ahol idegen automatánál is igénybe lehet venni az ingyenes ATM használatot.

A netbank szolgáltatás havi díját szintén elengedi a legtöbb bank a diákok számára, természetesen a neten keresztüli tranzakció-lebonyolítás díja ettől függetlenül felszámításra kerülhet. Az ELLA, K&H, OTP és az UniCredit bankok esetében a netes bankolás havi díjas szolgáltatásnak számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén bevett szokás a bankok többségénél - bár ez nem kifejezetten diákszámlás specialitás - , hogy a számlacsomaghoz kapcsolódó elektronikus bankkártya első éves díját elengedik, Erste és K&H esetén azonban a későbbiekben sem kell éves kártyadíjat fizetni.

Ezen kívül a Banco Popolare, és a Volksbank esetében például ingyenes balesetbiztosítás is jár a számlacsomag mellé, de számos egyéb kedvezmény, pontgyűjtési akció, kedvezményes koncertjegy-vásárlási lehetőség is kapcsolódhat egy-egy konstrukcióhoz. A CIB Bank szeptember végéig érvényes akciója keretében például mobilfeltöltő kártyát ajándékoz a számlanyitó számára, 2700-3000 forint értékben. Választás előtt tehát érdemes összevetni a bankok ajánlatait.

A diákszámlák többségét a 18. életévüket betöltött hallgatóknak kínálják a bankok, - egy-két kivételtől eltekintve, ahol akár 14 évesen is igényelhető ilyen számla - mivel általában ekkortól számíthatnak rendszeres átutalásra ösztöndíj, vagy diákhitel formájában. A felső korhatár általában 25 év, illetve a hallgatói jogviszony megszűnésének éve, ami után a diákszámlához kapcsolódó kedvezmények érvényüket vesztik.

A diákhitel igényléssel kapcsolatban szintén segítséget nyújtanak a bankok, vagyis átveszik az ezzel járó ügyintézési feladatokat, és ingyen rendelkezésre bocsátják az igénylőcsomagokat.

A következő tanévtől a hallgatók havonta 10 ezer forinttal több Diákhitelt vehetnek fel, ami természetsen a számlavezető bankoknak is kedvez, hiszen így nagyobb számlaforgalomra számíthatnak. Ezentúl a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek, valamint továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem