11 °C Budapest

Diákszámlacsomagok, avagy a bankok minden mézzel megkent madzagja

Pénzcentrum
2008. július 10. 05:55

A felsőoktatásban tanuló diákokért, azaz a jövőbeni ügyfelekért a bankok közt folyó éles versenyben nehéz olyan konstrukcióval előállni, ami jelentős versenyelőnyt nyújthat a többiekhez képest, miután már szinte minden bank ingyenes számlanyitással, számlavezetéssel és egyéb, kedvező díjszabású szolgáltatásokkal próbál diákokat magához csábítani.

Nemhiába tekintenek a felsőoktatásban részt vevő hallgatókra kiemelt célcsoportként, hiszen amelyik bank még ebben az életszakaszban magához tudja őket csábítani, a hazánkban igen alacsony bankváltási hajlandóság miatt számíthat rá, hogy a diákévek befejeztével továbbra is nála fogják számlájukat vezetni. Sőt, mivel a legtöbb fiatal a pályakezdés után nem sokkal lakáshitelt is igényel, várhatóan ezt a terméket is a már megszokott, első bankjánál teszi meg.

A hazánkban lakossági számlavezetéssel foglalkozó bankok közül már szinte mindegyik kínál kifejezetten ezen ügyfélkörnek szóló számlacsomagokat, amit a diákok anyagi helyzetéhez mérten igyekeznek minél több ingyenes szolgáltatással "megpakolni". Ide tartozik a Banco Popolare, a Budapest Bank, a CIB, az ELLA, az Este Bank, K&H Bank, az MKB Bank, az OTP, Raiffeisen, UniCredit és a Volksbank is.

A felsorolt bankok által kínált számlacsomagok összehasonlításakor elsősorban olyan kondíciós tényezőket vettünk figyelembe, melyek egy diák szempontjából lényegesnek tekinthetők úgy, mint a számlanyitáshoz szükséges minimális pénzösszeg, vagy a számlavezetéssel járó havi díjak. Mivel az egyetemi évek alatt sokan már szülőktől távol, gyakran albérletben laknak, így feltételezhetően szempont lehet a lakásfenntartással kapcsolatos számlák, vagy adott esetben az egyetemmel szembeni tartozások átutalással történő kiegyenlítésének költsége is.


Láthatóan a bankok szinte azonos feltételeket nyújtanak a diákok számára, mindössze három bank követel meg számlanyitáskor minimális elhelyezendő összeget, de a számlavezetési díjak is igen csábítóak, hiszen havi 50 forint még egy diákhitelből élő hallgatónak sem akkora érvágás. A hasonló szolgáltatásokat nyújtó, "hagyományos" számlacsomagok esetén ennél jóval magasabb, akár 500-600 forint is lehet ennek díja.

A havi számlakivonat díjai nem igazán térnek el diákszámlák esetében az egyéb számlacsomagoknál felszámítottaktól, hiszen ma már a legtöbb bank ingyen, vagy a postaköltséget alig meghaladó összegért nyújtja ezt a szolgáltatást, ráadásul az internetbankkal rendelkező ügyfelek számára - miután számlatörténetüket ott is ellenőrizni tudják - mondhatni okafogyottá vált ez a szolgáltatás.

A közüzemi számlák átutalásáért felszámított díjak tekintetében már kevesebb bank "hízeleg" a diákoknak, a díjak nagyjából megegyeznek az egyéb számlacsomagoknál felszámítottakkal.

Természetesen az ismertetett kondíciókon kívül számos egyéb kedvezményt is nyújtanak ezek a számlák. Az ATM használat költsége diákok estén például kifejezetten sarkalatos pont lehet számlaválasztáskor, hiszen a legtöbben ezt a tranzakciót használják. Ebben a tekintetben havonta általában az első 1-2 felvétel ingyenes, a legtöbb banknál azonban csak saját üzemeltetésű automaták esetében. Kivétel ez alól az UniCredit, a Raiffeisen, az MKB, a CIB és a Banco Popolare, ahol idegen automatánál is igénybe lehet venni az ingyenes ATM használatot.

A netbank szolgáltatás havi díját szintén elengedi a legtöbb bank a diákok számára, természetesen a neten keresztüli tranzakció-lebonyolítás díja ettől függetlenül felszámításra kerülhet. Az ELLA, K&H, OTP és az UniCredit bankok esetében a netes bankolás havi díjas szolgáltatásnak számít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szintén bevett szokás a bankok többségénél - bár ez nem kifejezetten diákszámlás specialitás - , hogy a számlacsomaghoz kapcsolódó elektronikus bankkártya első éves díját elengedik, Erste és K&H esetén azonban a későbbiekben sem kell éves kártyadíjat fizetni.

Ezen kívül a Banco Popolare, és a Volksbank esetében például ingyenes balesetbiztosítás is jár a számlacsomag mellé, de számos egyéb kedvezmény, pontgyűjtési akció, kedvezményes koncertjegy-vásárlási lehetőség is kapcsolódhat egy-egy konstrukcióhoz. A CIB Bank szeptember végéig érvényes akciója keretében például mobilfeltöltő kártyát ajándékoz a számlanyitó számára, 2700-3000 forint értékben. Választás előtt tehát érdemes összevetni a bankok ajánlatait.

A diákszámlák többségét a 18. életévüket betöltött hallgatóknak kínálják a bankok, - egy-két kivételtől eltekintve, ahol akár 14 évesen is igényelhető ilyen számla - mivel általában ekkortól számíthatnak rendszeres átutalásra ösztöndíj, vagy diákhitel formájában. A felső korhatár általában 25 év, illetve a hallgatói jogviszony megszűnésének éve, ami után a diákszámlához kapcsolódó kedvezmények érvényüket vesztik.

A diákhitel igényléssel kapcsolatban szintén segítséget nyújtanak a bankok, vagyis átveszik az ezzel járó ügyintézési feladatokat, és ingyen rendelkezésre bocsátják az igénylőcsomagokat.

A következő tanévtől a hallgatók havonta 10 ezer forinttal több Diákhitelt vehetnek fel, ami természetsen a számlavezető bankoknak is kedvez, hiszen így nagyobb számlaforgalomra számíthatnak. Ezentúl a költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek, valamint továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 25. 09:01
A Vodafone elfogadta a határozat tartalmát.
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?