3 °C Budapest

Vége a bankok bírságolásának

Pénzcentrum
2007. december 12. 08:30

Lassanként befejeződik a GVH hitelkártyaszegmensben piactisztítási céllal indított vizsgálatsorozata. Az eljárásra egy tavalyi, 100 milliós bírsággal végződő OTP-s hitelkártyaügy adott okot - írja a Világgazdaság.

Azóta a versenyhatóság 8 hitelintézetet összesen 381 millió forintra bírságolt meg, mivel azok a fogyasztó megtévesztésére alkalmas módon, bizonyos ideig kamatmentességet ígérve próbáltak meg ügyfeleket nyerni.

A GVH álláspontja úgy szól, hogy a fogyasztót egyértelműen tájékoztatni kell arról, hogy a kamatmentesség kizárólag a kártyával történő fizetésre terjed ki, s csupán akkor érvényesül, ha az érdekelt a megszabott határidőig ki is fizeti a teljes adósságot. Ebbe azonban nem csak a vásárlási és készpénzfelvételi tranzakciók összege értendő bele, hanem a versenyhatóság szerint a hitelkártya-jogviszonnyal összefüggő bármely más tartozás is.

Zenisek Andrea, a fogyasztóvédelmi iroda vezetője elmondta, a piactisztító eljárások célja, hogy megszűnjön a kifogásolható kommunikációs gyakorlat, s a hitelintézetek tájékoztassák ügyfeleiket. A GVH egyébként valamennyi bankkal szemben egységes elvárásokat fogalmazott meg, ennek köszönhetően több hitelintézet módosított a hitelkártyákkal kapcsolatos információs gyakorlatán, amit az eljárásoknál figyelembe is vettek.

A co-branded partner vállalatokkal szemben a GVH megszüntette az eljárásokat, mivel felelősségük nem zárható ki teljesen, az csekély mértékű, illetőleg a versenyjogi problémákra való megoldás elsősorban a bankokkal szembeni erélyes fellépéssel érhető el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57