Garantált volt a bankkatasztrófa

Pénzcentrum
2007. november 30. 13:00

Az elmúlt időszakban több bank is negatív hangulatú közleménnyel borzolta a kedélyeket. Mindemögött a BusinessWeek szerint a subprime jelzáloghitelek mögött álló visszafizetési garanciák állnak.

A kereskedelmi bankok gyakorlatától egyáltalán nem idegen a refinanszíroztatás gyakorlata, azonban mindeddig ez nem volt érvényes a pénzügyi befektetésekre, nem véletlenül.

A jelzálogpiaci válság mélyebb vizsgálata során egyértelműen feltűnik, hogy a Citigroup és más nagybankok a subprime jelzáloghitelekkel kapcsolatos értékpapírok - melyek állománya megközelíti a 100 milliárd dollárt - vásárlóinak tőkegaranciát adtak, s ez tehető felelőssé a most bejelentett veszteségek egy részéért.

Ez a garanciális elem csupán néhány évvel ezelőtt jelent meg a bankok refinanszírozási politikájában. A jelzáloghitelek értékpapírosítása ugyanis számukra egy konstans pénzmennyiséget biztosított a szárnyaló amerikai lakáspiac révén, 2004 és 2006 között. A másik oldalt vizsgálva, a garanciális elemnek köszönhetően a befektetők tulajdonképpen ingyen pénzhez jutottak, hiszen a bankok arra vállaltak garanciát, hogy kamatostul visszafizetik a befektetett összeget.

A befektetők számára egyértelmű tehát, hogy miért is bizonyult ez nyerő ügyletnek, az már más kérdés, hogy a bankok miért mentek bele a számukra - mint azt a történések igazolták - egy igen kockázatos megoldásba.
Elemzők szerint a pénzügyi intézmények egyszerűen úgy kalkuláltak, hogy ezek az értékpapírok legalább megtartják értéküket, de ha visszaesés is történne, akkor is csupán minimális veszteséget hoznak, s nem bírnak majd óriási hatással. Ahogy Jack T. Ciesielski elemző frappánsan megfogalmazta, egyszerűen úgy gondolták, hogy nem történhet semmi rossz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindebben egészen sokáig bíztak a bankok, hiszen az amerikai lakáspiac szárnyalásának buborékba fordulásakor is ez biztosított számukra forrást, egyre növekvő mértékben. Az értékpapírok pedig egyre több befektetőt vonzottak, köztük intézményi befektetőket, így hedge fundokat is, amelyek a bankok gyengélkedése miatt kerültek bajba.

A válság utóhatásaként egyébként az elemzők roppant gyanakvóvá váltak, s minden banki bejelentést aprólékosan megvizsgálnak - vonatkozzon az a hitelkártya, vagy akár a vállalati üzletágra - rejtett utalásokra vadászva, hiszen egyéb mérlegen kívüli tételek okozhatnak még meglepetést.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07