17 °C Budapest

Garantált volt a bankkatasztrófa

Pénzcentrum
2007. november 30. 13:00

Az elmúlt időszakban több bank is negatív hangulatú közleménnyel borzolta a kedélyeket. Mindemögött a BusinessWeek szerint a subprime jelzáloghitelek mögött álló visszafizetési garanciák állnak.

A kereskedelmi bankok gyakorlatától egyáltalán nem idegen a refinanszíroztatás gyakorlata, azonban mindeddig ez nem volt érvényes a pénzügyi befektetésekre, nem véletlenül.

A jelzálogpiaci válság mélyebb vizsgálata során egyértelműen feltűnik, hogy a Citigroup és más nagybankok a subprime jelzáloghitelekkel kapcsolatos értékpapírok - melyek állománya megközelíti a 100 milliárd dollárt - vásárlóinak tőkegaranciát adtak, s ez tehető felelőssé a most bejelentett veszteségek egy részéért.

Ez a garanciális elem csupán néhány évvel ezelőtt jelent meg a bankok refinanszírozási politikájában. A jelzáloghitelek értékpapírosítása ugyanis számukra egy konstans pénzmennyiséget biztosított a szárnyaló amerikai lakáspiac révén, 2004 és 2006 között. A másik oldalt vizsgálva, a garanciális elemnek köszönhetően a befektetők tulajdonképpen ingyen pénzhez jutottak, hiszen a bankok arra vállaltak garanciát, hogy kamatostul visszafizetik a befektetett összeget.

A befektetők számára egyértelmű tehát, hogy miért is bizonyult ez nyerő ügyletnek, az már más kérdés, hogy a bankok miért mentek bele a számukra - mint azt a történések igazolták - egy igen kockázatos megoldásba.
Elemzők szerint a pénzügyi intézmények egyszerűen úgy kalkuláltak, hogy ezek az értékpapírok legalább megtartják értéküket, de ha visszaesés is történne, akkor is csupán minimális veszteséget hoznak, s nem bírnak majd óriási hatással. Ahogy Jack T. Ciesielski elemző frappánsan megfogalmazta, egyszerűen úgy gondolták, hogy nem történhet semmi rossz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindebben egészen sokáig bíztak a bankok, hiszen az amerikai lakáspiac szárnyalásának buborékba fordulásakor is ez biztosított számukra forrást, egyre növekvő mértékben. Az értékpapírok pedig egyre több befektetőt vonzottak, köztük intézményi befektetőket, így hedge fundokat is, amelyek a bankok gyengélkedése miatt kerültek bajba.

A válság utóhatásaként egyébként az elemzők roppant gyanakvóvá váltak, s minden banki bejelentést aprólékosan megvizsgálnak - vonatkozzon az a hitelkártya, vagy akár a vállalati üzletágra - rejtett utalásokra vadászva, hiszen egyéb mérlegen kívüli tételek okozhatnak még meglepetést.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?