23 °C Budapest

Garantált volt a bankkatasztrófa

Pénzcentrum
2007. november 30. 13:00

Az elmúlt időszakban több bank is negatív hangulatú közleménnyel borzolta a kedélyeket. Mindemögött a BusinessWeek szerint a subprime jelzáloghitelek mögött álló visszafizetési garanciák állnak.

A kereskedelmi bankok gyakorlatától egyáltalán nem idegen a refinanszíroztatás gyakorlata, azonban mindeddig ez nem volt érvényes a pénzügyi befektetésekre, nem véletlenül.

A jelzálogpiaci válság mélyebb vizsgálata során egyértelműen feltűnik, hogy a Citigroup és más nagybankok a subprime jelzáloghitelekkel kapcsolatos értékpapírok - melyek állománya megközelíti a 100 milliárd dollárt - vásárlóinak tőkegaranciát adtak, s ez tehető felelőssé a most bejelentett veszteségek egy részéért.

Ez a garanciális elem csupán néhány évvel ezelőtt jelent meg a bankok refinanszírozási politikájában. A jelzáloghitelek értékpapírosítása ugyanis számukra egy konstans pénzmennyiséget biztosított a szárnyaló amerikai lakáspiac révén, 2004 és 2006 között. A másik oldalt vizsgálva, a garanciális elemnek köszönhetően a befektetők tulajdonképpen ingyen pénzhez jutottak, hiszen a bankok arra vállaltak garanciát, hogy kamatostul visszafizetik a befektetett összeget.

A befektetők számára egyértelmű tehát, hogy miért is bizonyult ez nyerő ügyletnek, az már más kérdés, hogy a bankok miért mentek bele a számukra - mint azt a történések igazolták - egy igen kockázatos megoldásba.
Elemzők szerint a pénzügyi intézmények egyszerűen úgy kalkuláltak, hogy ezek az értékpapírok legalább megtartják értéküket, de ha visszaesés is történne, akkor is csupán minimális veszteséget hoznak, s nem bírnak majd óriási hatással. Ahogy Jack T. Ciesielski elemző frappánsan megfogalmazta, egyszerűen úgy gondolták, hogy nem történhet semmi rossz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindebben egészen sokáig bíztak a bankok, hiszen az amerikai lakáspiac szárnyalásának buborékba fordulásakor is ez biztosított számukra forrást, egyre növekvő mértékben. Az értékpapírok pedig egyre több befektetőt vonzottak, köztük intézményi befektetőket, így hedge fundokat is, amelyek a bankok gyengélkedése miatt kerültek bajba.

A válság utóhatásaként egyébként az elemzők roppant gyanakvóvá váltak, s minden banki bejelentést aprólékosan megvizsgálnak - vonatkozzon az a hitelkártya, vagy akár a vállalati üzletágra - rejtett utalásokra vadászva, hiszen egyéb mérlegen kívüli tételek okozhatnak még meglepetést.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
MEDIA1  |  2024. április 12. 10:55
Ő fogja vezetni a The Floor című műsort az RTL-en.
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 07:53
Kérdésekkel fordultunk a NAV felé, akik készségesen megmondták, hogy a megtakarítók melyik évben men...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem