12 °C Budapest

Visszafelé sülhet el a csodafegyver: miért féljünk a jenhiteltől?

Pénzcentrum
2007. október 29. 13:00

A jenhitel első látásra mindenképpen kedvező megoldásnak tűnik, s mivel a felmérések arról tanúskodnak, hogy a hitelfelvevők többsége csakis a törlesztőrészlet alapján választ terméket, valószínűleg sokan döntenek, talán a kockázatok mérlegelése nélkül az olcsóbb, de nagyobb kockázatot jelentő konstrukció mellett.

Ha a fogyasztó nem képes racionális döntést hozni, akkor a pénzintézetnek kell lépnie, hogy a kockázatok kezelésével a lakosság eladósodottságának nagyarányú növekedése mellett is lehetővé váljon a tömeges nemfizetések elkerülése. Pontosan ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetői körlevélben hívta fel a jenhitelt már bevezető és esetlegesen bevezetni szándékozó bankok figyelmét a jenben denominált konstrukciók által jelentett kockázatokra.

Bár a vezetői levélben megfogalmazott gondolatok alapvetően a pénzintézeteknek szólnak, nem árt végigtekinteni őket, hiszen ezek a kockázatok, egyénekre lebontva, a hitelfelvevőknél is megjelennek.

A PSZÁF elsősorban a jen és a forint árfolyamának volatilitására vagyis erős változékonyságára hívta fel a figyelmet, mely alapvetően annak köszönhető, hogy a két valutát csupán laza és áttételes közgazdasági kapcsolat fűzi össze. Amíg az Európai Unióhoz való csatlakozással Magyarország több fronton is, többek között a jogszabályok harmonizálásával, összhangba hozta gazdaságát a többi uniós állammal, addig a Japán gazdaság számunkra teljesen távoli.

A forint és az euró árfolyama emellett az Európai Monetáris Rendszeren keresztül szabályozott: a megállapodás értelmében Magyarország vállalja, hogy a forintot, a jegybank segítségéve,l a 282 forintos euró árfolyamhoz képest +/- 15 százalékos sávban tartja. A svájci frank árfolyama pedig, bár nincs az euróhoz rögzítve, a svájci gazdaság európai gazdaságba való integrálódása miatt szorosan követi azt.

Láthatjuk tehát, hogy a svájci frank és az euró esetében, kivéve az az esetet, ha egy általános gazdasági válság köszönt a világra, a lakossági hitelfelvevőknek maximum a +/- 15 százalékos változást kell elviselniük. Ilyen garancia azonban a jenben denominált hiteleknél nincs.

A kockázatokat fokozza, hogy a carry trade műveletek esetében, a jen és a svájci frank finanszírozó, a forint pedig célvaluta. A carry trade ügyleteknél a befektetők kiaknázzák az alacsonyabb és magasabb kamatok közötti különbséget, vagyis abban az országban vesznek fel hitelt, ahol a kamatok alacsonyabbak, és ott fektetik be a pénzt, ahol a várható hozam, a magasabb irányadó ráta miatt nagyobb. Tehát a befektetők jenben vagy svájci frankban vesznek fel hitelt és Magyarországon fektetik be azt.

A nemzetközi pénzpiacokat megmozgató hitelválság esetében láthattuk, hogy az árfolyamok esésétől megriadt befektetők zárni kezdték pozíciójukat, ezáltal növelve a keresletet a japán jen iránt, amely jelentősen erősödött. A jen erősödése pedig komoly problémát okozhat a jenhitelt választók számára, akiknek ezáltal több forintba kerül egy jen megvásárlása, így növelve a hitelek a törlesztőrészletét.

A jen esetében a hatás erősebb, mivel az alacsonyabb alapkamat miatt a carry tradet alkalmazók többsége a jent választja. Hazánk esetében további problémát jelent, hogy jenben szinte senki sem kap a jövedelmet, így nincs természetes fedezet sem.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A PSZÁF vezetői levelében hívja fel a figyelmet arra is, hogy a devizaváltást lehetővé tevő hitelek esetében a befektetői ismeretekkel nem rendelkező ügyfelek is lehetőséget kapnak arra, hogy spekulációs átváltásokkal próbálkozzanak. A valutaspekuláció azonban széleskörű ismereteket és tapasztalatot igényel, így annak lehetőségét, a Felügyelet álláspontja szerint, az alapszerűen kezelt befektetési termékekre kellene korlátozni.

A devizanem változtatásának joga emellett pánikvezérelt magatartáshoz is vezethet, melynek eredményeként az ügyfél általában drágán vásárol és olcsón ad el. A folyamatos rossz döntések pedig akár oda is vezethetnek, hogy a törlesztőrészletek növekedése meghaladja az adott háztartás kereteit.

A Nyugat-Európában néhány éve lezajlott tömeges bedőlések fényében, amikor is hitelesek ezrei estek áldozatául könnyelmű döntéseiknek és a jen volatilitásának, érthető a felügyelet figyelmeztetése, mely a fent leírt kockázatok kezelésének szükségességére hívja fel a bankok figyelmét.

Megfontolt döntésekre azonban nem csak bankok, de a hitelfelvevők oldalán is szükség van. A piacon jelenleg elérhető jenhitel-konstrukcióval egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk.

Megéri jenben lakáshitelt felvenni? Ne csak az alacsony kamatra figyelj!

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?