27 °C Budapest

Visszafelé sülhet el a csodafegyver: miért féljünk a jenhiteltől?

Pénzcentrum
2007. október 29. 13:00

A jenhitel első látásra mindenképpen kedvező megoldásnak tűnik, s mivel a felmérések arról tanúskodnak, hogy a hitelfelvevők többsége csakis a törlesztőrészlet alapján választ terméket, valószínűleg sokan döntenek, talán a kockázatok mérlegelése nélkül az olcsóbb, de nagyobb kockázatot jelentő konstrukció mellett.

Ha a fogyasztó nem képes racionális döntést hozni, akkor a pénzintézetnek kell lépnie, hogy a kockázatok kezelésével a lakosság eladósodottságának nagyarányú növekedése mellett is lehetővé váljon a tömeges nemfizetések elkerülése. Pontosan ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetői körlevélben hívta fel a jenhitelt már bevezető és esetlegesen bevezetni szándékozó bankok figyelmét a jenben denominált konstrukciók által jelentett kockázatokra.

Bár a vezetői levélben megfogalmazott gondolatok alapvetően a pénzintézeteknek szólnak, nem árt végigtekinteni őket, hiszen ezek a kockázatok, egyénekre lebontva, a hitelfelvevőknél is megjelennek.

A PSZÁF elsősorban a jen és a forint árfolyamának volatilitására vagyis erős változékonyságára hívta fel a figyelmet, mely alapvetően annak köszönhető, hogy a két valutát csupán laza és áttételes közgazdasági kapcsolat fűzi össze. Amíg az Európai Unióhoz való csatlakozással Magyarország több fronton is, többek között a jogszabályok harmonizálásával, összhangba hozta gazdaságát a többi uniós állammal, addig a Japán gazdaság számunkra teljesen távoli.

A forint és az euró árfolyama emellett az Európai Monetáris Rendszeren keresztül szabályozott: a megállapodás értelmében Magyarország vállalja, hogy a forintot, a jegybank segítségéve,l a 282 forintos euró árfolyamhoz képest +/- 15 százalékos sávban tartja. A svájci frank árfolyama pedig, bár nincs az euróhoz rögzítve, a svájci gazdaság európai gazdaságba való integrálódása miatt szorosan követi azt.

Láthatjuk tehát, hogy a svájci frank és az euró esetében, kivéve az az esetet, ha egy általános gazdasági válság köszönt a világra, a lakossági hitelfelvevőknek maximum a +/- 15 százalékos változást kell elviselniük. Ilyen garancia azonban a jenben denominált hiteleknél nincs.

A kockázatokat fokozza, hogy a carry trade műveletek esetében, a jen és a svájci frank finanszírozó, a forint pedig célvaluta. A carry trade ügyleteknél a befektetők kiaknázzák az alacsonyabb és magasabb kamatok közötti különbséget, vagyis abban az országban vesznek fel hitelt, ahol a kamatok alacsonyabbak, és ott fektetik be a pénzt, ahol a várható hozam, a magasabb irányadó ráta miatt nagyobb. Tehát a befektetők jenben vagy svájci frankban vesznek fel hitelt és Magyarországon fektetik be azt.

A nemzetközi pénzpiacokat megmozgató hitelválság esetében láthattuk, hogy az árfolyamok esésétől megriadt befektetők zárni kezdték pozíciójukat, ezáltal növelve a keresletet a japán jen iránt, amely jelentősen erősödött. A jen erősödése pedig komoly problémát okozhat a jenhitelt választók számára, akiknek ezáltal több forintba kerül egy jen megvásárlása, így növelve a hitelek a törlesztőrészletét.

A jen esetében a hatás erősebb, mivel az alacsonyabb alapkamat miatt a carry tradet alkalmazók többsége a jent választja. Hazánk esetében további problémát jelent, hogy jenben szinte senki sem kap a jövedelmet, így nincs természetes fedezet sem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A PSZÁF vezetői levelében hívja fel a figyelmet arra is, hogy a devizaváltást lehetővé tevő hitelek esetében a befektetői ismeretekkel nem rendelkező ügyfelek is lehetőséget kapnak arra, hogy spekulációs átváltásokkal próbálkozzanak. A valutaspekuláció azonban széleskörű ismereteket és tapasztalatot igényel, így annak lehetőségét, a Felügyelet álláspontja szerint, az alapszerűen kezelt befektetési termékekre kellene korlátozni.

A devizanem változtatásának joga emellett pánikvezérelt magatartáshoz is vezethet, melynek eredményeként az ügyfél általában drágán vásárol és olcsón ad el. A folyamatos rossz döntések pedig akár oda is vezethetnek, hogy a törlesztőrészletek növekedése meghaladja az adott háztartás kereteit.

A Nyugat-Európában néhány éve lezajlott tömeges bedőlések fényében, amikor is hitelesek ezrei estek áldozatául könnyelmű döntéseiknek és a jen volatilitásának, érthető a felügyelet figyelmeztetése, mely a fent leírt kockázatok kezelésének szükségességére hívja fel a bankok figyelmét.

Megfontolt döntésekre azonban nem csak bankok, de a hitelfelvevők oldalán is szükség van. A piacon jelenleg elérhető jenhitel-konstrukcióval egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk.

Megéri jenben lakáshitelt felvenni? Ne csak az alacsony kamatra figyelj!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 28. 11:49
Az elmúlt hónapok legnépszerűbb és egyben legfájdalmasabb befektetése a nemzetközi tőkepiacokon a ho...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 28. 11:05
A professzionális előrejelzők predikciói sem minden esetben racionálisak ugyanakkor ezt az eltérést...
MEDIA1  |  2023. szeptember 28. 09:37
Az első évad, az Adom a napom első évadának sikere nyomán újabb részeket rendelt a Viasat3 csatornát...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM