11 °C Budapest

Visszafelé sülhet el a csodafegyver: miért féljünk a jenhiteltől?

Pénzcentrum
2007. október 29. 13:00

A jenhitel első látásra mindenképpen kedvező megoldásnak tűnik, s mivel a felmérések arról tanúskodnak, hogy a hitelfelvevők többsége csakis a törlesztőrészlet alapján választ terméket, valószínűleg sokan döntenek, talán a kockázatok mérlegelése nélkül az olcsóbb, de nagyobb kockázatot jelentő konstrukció mellett.

Ha a fogyasztó nem képes racionális döntést hozni, akkor a pénzintézetnek kell lépnie, hogy a kockázatok kezelésével a lakosság eladósodottságának nagyarányú növekedése mellett is lehetővé váljon a tömeges nemfizetések elkerülése. Pontosan ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vezetői körlevélben hívta fel a jenhitelt már bevezető és esetlegesen bevezetni szándékozó bankok figyelmét a jenben denominált konstrukciók által jelentett kockázatokra.

Bár a vezetői levélben megfogalmazott gondolatok alapvetően a pénzintézeteknek szólnak, nem árt végigtekinteni őket, hiszen ezek a kockázatok, egyénekre lebontva, a hitelfelvevőknél is megjelennek.

A PSZÁF elsősorban a jen és a forint árfolyamának volatilitására vagyis erős változékonyságára hívta fel a figyelmet, mely alapvetően annak köszönhető, hogy a két valutát csupán laza és áttételes közgazdasági kapcsolat fűzi össze. Amíg az Európai Unióhoz való csatlakozással Magyarország több fronton is, többek között a jogszabályok harmonizálásával, összhangba hozta gazdaságát a többi uniós állammal, addig a Japán gazdaság számunkra teljesen távoli.

A forint és az euró árfolyama emellett az Európai Monetáris Rendszeren keresztül szabályozott: a megállapodás értelmében Magyarország vállalja, hogy a forintot, a jegybank segítségéve,l a 282 forintos euró árfolyamhoz képest +/- 15 százalékos sávban tartja. A svájci frank árfolyama pedig, bár nincs az euróhoz rögzítve, a svájci gazdaság európai gazdaságba való integrálódása miatt szorosan követi azt.

Láthatjuk tehát, hogy a svájci frank és az euró esetében, kivéve az az esetet, ha egy általános gazdasági válság köszönt a világra, a lakossági hitelfelvevőknek maximum a +/- 15 százalékos változást kell elviselniük. Ilyen garancia azonban a jenben denominált hiteleknél nincs.

A kockázatokat fokozza, hogy a carry trade műveletek esetében, a jen és a svájci frank finanszírozó, a forint pedig célvaluta. A carry trade ügyleteknél a befektetők kiaknázzák az alacsonyabb és magasabb kamatok közötti különbséget, vagyis abban az országban vesznek fel hitelt, ahol a kamatok alacsonyabbak, és ott fektetik be a pénzt, ahol a várható hozam, a magasabb irányadó ráta miatt nagyobb. Tehát a befektetők jenben vagy svájci frankban vesznek fel hitelt és Magyarországon fektetik be azt.

A nemzetközi pénzpiacokat megmozgató hitelválság esetében láthattuk, hogy az árfolyamok esésétől megriadt befektetők zárni kezdték pozíciójukat, ezáltal növelve a keresletet a japán jen iránt, amely jelentősen erősödött. A jen erősödése pedig komoly problémát okozhat a jenhitelt választók számára, akiknek ezáltal több forintba kerül egy jen megvásárlása, így növelve a hitelek a törlesztőrészletét.

A jen esetében a hatás erősebb, mivel az alacsonyabb alapkamat miatt a carry tradet alkalmazók többsége a jent választja. Hazánk esetében további problémát jelent, hogy jenben szinte senki sem kap a jövedelmet, így nincs természetes fedezet sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PSZÁF vezetői levelében hívja fel a figyelmet arra is, hogy a devizaváltást lehetővé tevő hitelek esetében a befektetői ismeretekkel nem rendelkező ügyfelek is lehetőséget kapnak arra, hogy spekulációs átváltásokkal próbálkozzanak. A valutaspekuláció azonban széleskörű ismereteket és tapasztalatot igényel, így annak lehetőségét, a Felügyelet álláspontja szerint, az alapszerűen kezelt befektetési termékekre kellene korlátozni.

A devizanem változtatásának joga emellett pánikvezérelt magatartáshoz is vezethet, melynek eredményeként az ügyfél általában drágán vásárol és olcsón ad el. A folyamatos rossz döntések pedig akár oda is vezethetnek, hogy a törlesztőrészletek növekedése meghaladja az adott háztartás kereteit.

A Nyugat-Európában néhány éve lezajlott tömeges bedőlések fényében, amikor is hitelesek ezrei estek áldozatául könnyelmű döntéseiknek és a jen volatilitásának, érthető a felügyelet figyelmeztetése, mely a fent leírt kockázatok kezelésének szükségességére hívja fel a bankok figyelmét.

Megfontolt döntésekre azonban nem csak bankok, de a hitelfelvevők oldalán is szükség van. A piacon jelenleg elérhető jenhitel-konstrukcióval egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk.

Megéri jenben lakáshitelt felvenni? Ne csak az alacsony kamatra figyelj!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem