Sosem vettünk még fel ennyi devizahitelt mint most (korr.)

Pénzcentrum
2007. november 16. 12:21

Az idén a harmadik negyedévben minden korábbi szintet megdöntött a lakosság hitelfelvételi kedve. Legalábbis a devizahiteleknél, a forinthitelek ugyanis szinte teljesen kiveszőben vannak. A lakossági megtakarításokból egyre nagyobb részt hasítanak ki a befektetési jegyek. Az állam helyzete eközben javul, de nem eléggé.

A harmadik negyedévben a háztartások csaknem 400 milliárd forintot, egy munkanapra vetítve nagyjából 6 milliárd forintnyi devizahitelt vettek fel. A sosem látott mértékű hitelboom árnyoldala a forinthitelek zuhanása: az ilyen tranzakciók egyenlege hosszú ideje null körül mozog.


A mai előzetes pénzügy számla adatokból az is kiderül, hogy lakosság bruttó megtakarításállománya némiképp gyorsabban bővült, mint korábban. Legalábbis számításaink szerint a teljes állomány a harmadik negyedév végén elérhette a GDP 87 százalékát. A növekedés két tényező eredménye. Egyrészt a lakossági részvényállomány átértékelődött a tőzsdei emelkedés hatására, másrészt folytatták sikersorozatukat a befektetési jegyek. Utóbbi már csaknem 10 százalékos részarányt tesz ki a lakosság teljes megtakarításából, háromszor akkorát, mint három éve.A lakosság összesített megtakarítási pozíciói ezzel együtt is tovább romlottak. A harmadik negyedévvel záródó utóbbi egy évben a háztartások nettó finanszírozási képessége mindössze a GDP 1.9 százalékát tette ki, ami azt jelenti, hogy folytatódott a csaknem két éve tartó folyamatos apadás. Csak kisebb vigaszt jelent, hogy ezen belül a harmadik negyedévben szezonálisan igazítva már nem folytatódott tovább a csökkenés. (Ezt az adatot óvatosan kell kezelni, mert utólag még módosulhat.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az államháztartás finanszírozási igénye tovább csökkent, az utolsó negyedévben már "csak" a GDP 4.6 százalékát tette ki. Ez hatéves minimumnak számít. Az adat - a módszertani különbségek ellenére - jól jelzi, hogy az idei költségvetési hiány jóval kisebb is lehetne a kormány által megjelölt 6.4 százaléknál, amennyiben az utolsó negyedévre nem tervezte volna be a többletbevételek és tartalékok egy részének elköltését a kormány. (Valamivel alacsonyabb egyébként még mindig lehet a deficit, de a korábban elképzelhetően tartott 5.5 százalékról már senki nem beszél.)


Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2007 harmadik negyedévének végén 16425 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének 64.9 százalékát érte el. Érdekesség, hogy ez az előző negyedévben még 65.5 százalék volt, vagyis csökkenést tapasztalhatunk. Újabban az utolsó negyedévben esni szokott a mutató, mivel az állam MNB-nél tartott betétszámlájának leépítése jobban csökkenti a bruttó adósságot, mint ahogy azt az utolsó negyedéves szezonálisan magas hiány növeli. Ha ez az idén is így lesz, az meglepő eredményre vezet, ugyanis akkor már az idén is csökkenne az államadósság, amiről eddig nem volt szó makropályákban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?