11 °C Budapest

Sosem vettünk még fel ennyi devizahitelt mint most (korr.)

Pénzcentrum
2007. november 16. 12:21

Az idén a harmadik negyedévben minden korábbi szintet megdöntött a lakosság hitelfelvételi kedve. Legalábbis a devizahiteleknél, a forinthitelek ugyanis szinte teljesen kiveszőben vannak. A lakossági megtakarításokból egyre nagyobb részt hasítanak ki a befektetési jegyek. Az állam helyzete eközben javul, de nem eléggé.

A harmadik negyedévben a háztartások csaknem 400 milliárd forintot, egy munkanapra vetítve nagyjából 6 milliárd forintnyi devizahitelt vettek fel. A sosem látott mértékű hitelboom árnyoldala a forinthitelek zuhanása: az ilyen tranzakciók egyenlege hosszú ideje null körül mozog.


A mai előzetes pénzügy számla adatokból az is kiderül, hogy lakosság bruttó megtakarításállománya némiképp gyorsabban bővült, mint korábban. Legalábbis számításaink szerint a teljes állomány a harmadik negyedév végén elérhette a GDP 87 százalékát. A növekedés két tényező eredménye. Egyrészt a lakossági részvényállomány átértékelődött a tőzsdei emelkedés hatására, másrészt folytatták sikersorozatukat a befektetési jegyek. Utóbbi már csaknem 10 százalékos részarányt tesz ki a lakosság teljes megtakarításából, háromszor akkorát, mint három éve.A lakosság összesített megtakarítási pozíciói ezzel együtt is tovább romlottak. A harmadik negyedévvel záródó utóbbi egy évben a háztartások nettó finanszírozási képessége mindössze a GDP 1.9 százalékát tette ki, ami azt jelenti, hogy folytatódott a csaknem két éve tartó folyamatos apadás. Csak kisebb vigaszt jelent, hogy ezen belül a harmadik negyedévben szezonálisan igazítva már nem folytatódott tovább a csökkenés. (Ezt az adatot óvatosan kell kezelni, mert utólag még módosulhat.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az államháztartás finanszírozási igénye tovább csökkent, az utolsó negyedévben már "csak" a GDP 4.6 százalékát tette ki. Ez hatéves minimumnak számít. Az adat - a módszertani különbségek ellenére - jól jelzi, hogy az idei költségvetési hiány jóval kisebb is lehetne a kormány által megjelölt 6.4 százaléknál, amennyiben az utolsó negyedévre nem tervezte volna be a többletbevételek és tartalékok egy részének elköltését a kormány. (Valamivel alacsonyabb egyébként még mindig lehet a deficit, de a korábban elképzelhetően tartott 5.5 százalékról már senki nem beszél.)


Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2007 harmadik negyedévének végén 16425 milliárd forint volt. Ez az utolsó négy negyedév GDP-jének 64.9 százalékát érte el. Érdekesség, hogy ez az előző negyedévben még 65.5 százalék volt, vagyis csökkenést tapasztalhatunk. Újabban az utolsó negyedévben esni szokott a mutató, mivel az állam MNB-nél tartott betétszámlájának leépítése jobban csökkenti a bruttó adósságot, mint ahogy azt az utolsó negyedéves szezonálisan magas hiány növeli. Ha ez az idén is így lesz, az meglepő eredményre vezet, ugyanis akkor már az idén is csökkenne az államadósság, amiről eddig nem volt szó makropályákban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?