16 °C Budapest

Ketyeg a bomba a pénztárcában - csak idő kérdése mikor robban?

Pénzcentrum
2007. október 31. 11:00

Megint kongatják a vészharangokat a tengerentúlon, sokak szerint elérkezett a második hitelpiaci válság ideje. Az augusztusi subprime hitelválságot igencsak hamar követné a következő krízis, ezúttal a hitelkártyák területéről.

A borúlátást az indokolja, hogy az előző hónapban 2001 óta a legrosszabb negyedéves eredményeiket tették közzé az amerikai bankok, amely a hitelkártyák nemfizetési arányának növekedésére vezethető vissza.

A Citigroup pénzügyi elemzője, Gary Crittenden szerint tovább árnyalja a képet, hogy a hitelintézet kártyás ügyfelei az elmúlt időszakban tovább emelték hitelkeretüket, sőt, az is egyre gyakrabban előfordul, hogy pénzt vesznek fel plasztikjukról, ami a hitelkártyák esetében abszolút rossz döntés a magas költségek miatt. Ez a két motívum pedig könnyen bajhoz vezethet.

Arról azonban, hogy mindez tényleg egy újabb válsághoz vezethet-e, megoszlanak a vélemények. Van aki szerint csupán most fokozódott figyelmünk a veszélyhelyzetek iránt. Ezzel szemben Dennis Moroney, a TowerGroup elemzője rávilágít arra, hogy vélhetően megemelkedik majd a hitelkártyák területén a csődös ügyfelek száma.

Mindez arra vezethető vissza, hogy mindazok, akik eddig a lakások árának szárnyalásából kovácsoltak tőkét, azok most bajban vannak, mivel nem képesek home-equityjükből pénzt csiholni. Az pedig a bankok számára nem jelenthet jót, ha emelkedik a nem fizető hitelkártyások aránya, mivel a tengerentúlon egy 915 milliárd dolláros piacról van szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen kívül azonban a subprime hitelekhez hasonlóan, az értékpapírosítás révén sokkal tovább gyűrűzhet az esetleges összeomlás, hatást gyakorolva befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, kisbefektetők vagyonára. Persze mielőtt elkezdenénk rettegni, tisztában kell lennünk azzal, hogy van néhány különbség a két hitelpiac között.

Ezek közül az egyik, hogy a jelzáloghitelek esetében az emelkedő csődök aránya már hónapokkal előbb látható volt, míg a hitelkártyás ügyfelek esetében az arány még mindig igencsak alacsony szinten található, az emelkedés ellenére. Egy másik oldalról azonban veszélyesebb is ez a piac, mint a subprime volt, mivel nem áll a hitelkeret mögött fedezet, vagy a csőd teljes veszteséget jelent.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?