3 °C Budapest

Milliárdokat húznak ki az amerikai hitelesek zsebéből?

Pénzcentrum
2007. október 24. 11:00

Egy friss felmérés adatai szerint Amerikában igencsak megszorongatták a késedelmesen fizetők zsebét a bankok, 2006 során összesen 55 milliárd dollárt (9,7 ezer milliárd forint) fizettek ki a hitellel rendelkezők késedelmes fizetéseik miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mindebből a hitelkártyákra kifizetett késedelmi kamatok 10 milliárd dollárral (1,7 ezer milliárd) részesedtek. A késedelmi kamat még csupán az egyik gondot jelenti, a másik, s egyben égetőbb probléma, hogy a késedelembe esés után a kamatokat megemeli a bank, legalábbis a tengerentúlon.

A felmérést elkészítő Cambridge Credit Counseling szerint az alap 12 százalékos kamat akár 29 százalékosra is változhat egy-egy késedelembe esést követően. Ez azt jelenti, hogy egy 5000 dolláros (886 0000 forint) átlagos hitelösszeggel számolva, az adósnak 7200 dollárt (1,3 millió forint) kell visszafizetnie alapesetben. Egyetlen késedelembe esést követően azonban ugyanez a hitelösszeg már 12 000 dollárjába (2,1 millió forint) kerül hitelfelvevőnek.

Nagy-Britanniában egyébként éppen a késedelmes fizetések elkerülése érdekében kezdik bevezetni azt az egyes hitelintézetek, hogy az ügyfeleknek automatikusan sms-, vagy elektronikus üzenetet küldenek, amennyiben közeledik az esedékesség időpontja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?