Itt a készpénz halálos ítélete!

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 14:00

Legalábbis a legfrissebb újítások alapján úgy tűnik, egyre kevesebb szükség van a papírpénzre, illetve a néha súlyzónak is beillő aprópénzre. Londonban ugyanis most kerülnek bevezetésre az új, fizikai érintkezés nélküli fizetést lehetővé tévő kártyák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vásárlók az újfajta kártya révén kisebb összegű vásárlásokat intézhetnek anélkül, hogy a kártyaterminálba be kellene írniuk PIN-kódjukat, vagy ahhoz hozzá kellene érinteniük a plasztikot.

Elég ha csupán "meglóbálják" a terminál előtt a kártyát, és a maximum 10 fontos (3700 forint) vásárlási érték levonásra kerül. Londonban igen egyszerűen zajlik majd a kártyacsere, mivel a bankok levélben kérdezik meg ügyfeleiket, szeretnének-e új érintkezés nélküli fizetést lehetővé tévő kártyával rendelkezni.

Persze Anglia nem az egyetlen ország, amely bevezeti a PayPass elnevezésű rendszert, az már 19 országban működik, s mintegy 16 millió ilyen kártya van forgalomban.

Ez a gyors és könnyű fizetési módszer általában azokban a boltokban kedvező, amelyekben a vásárlók célja, hogy hamar megtörténhessen a fizetés, tipikusan ilyen helyek a gyorséttermek, vagy a patika.

A kártyakibocsátók szövetsége úgy tervez, hogy 2008 végére 5 millió ilyen kártyát bocsáthatnak ki. Azokat, akik az új fizetési módszer biztonságával kapcsolatosan aggódnak, megnyugtathatják a meghozott biztonsági intézkedések. Ezek szerint minden esetben rögzítésre kerül a kártyán, hogy mikor történt utoljára PIN-kód bevitelével fizetés, s azt követően bizonyos számú tranzakciók után újból bekérésre kerül a kód.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ráadásul ugyanazon törvények érvényesek a bevezetésre kerülő kártyákra is, mint amelyek a hagyományos típusú bankkártyákra is vonatkoznak, vagyis aki odafigyel számlájára és időben szól, azt nem érheti kár csalás esetén.

Hazánkban egyelőre nincs ilyen fizetést lehetővé tévő plasztik, azonban ami késik nem múlik, ráadásul folyamatosan számolhatunk be újdonságokról a bankkártyák piacán is, így például a többfunkciós, vagy a társmárkás kártyák területén is.

Itthon a bankkártyás fizetés népszerűségét segítheti elő az elfogadóhelyek számának emelkedése is. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 2005-ben 34 százalékkal emelkedett a Visa és MasteCard védjeggyel ellátott kártyákat elfogadó kereskedelmi egységek száma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?