4 °C Budapest

Itt a készpénz halálos ítélete!

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 14:00

Legalábbis a legfrissebb újítások alapján úgy tűnik, egyre kevesebb szükség van a papírpénzre, illetve a néha súlyzónak is beillő aprópénzre. Londonban ugyanis most kerülnek bevezetésre az új, fizikai érintkezés nélküli fizetést lehetővé tévő kártyák.

A vásárlók az újfajta kártya révén kisebb összegű vásárlásokat intézhetnek anélkül, hogy a kártyaterminálba be kellene írniuk PIN-kódjukat, vagy ahhoz hozzá kellene érinteniük a plasztikot.

Elég ha csupán "meglóbálják" a terminál előtt a kártyát, és a maximum 10 fontos (3700 forint) vásárlási érték levonásra kerül. Londonban igen egyszerűen zajlik majd a kártyacsere, mivel a bankok levélben kérdezik meg ügyfeleiket, szeretnének-e új érintkezés nélküli fizetést lehetővé tévő kártyával rendelkezni.

Persze Anglia nem az egyetlen ország, amely bevezeti a PayPass elnevezésű rendszert, az már 19 országban működik, s mintegy 16 millió ilyen kártya van forgalomban.

Ez a gyors és könnyű fizetési módszer általában azokban a boltokban kedvező, amelyekben a vásárlók célja, hogy hamar megtörténhessen a fizetés, tipikusan ilyen helyek a gyorséttermek, vagy a patika.

A kártyakibocsátók szövetsége úgy tervez, hogy 2008 végére 5 millió ilyen kártyát bocsáthatnak ki. Azokat, akik az új fizetési módszer biztonságával kapcsolatosan aggódnak, megnyugtathatják a meghozott biztonsági intézkedések. Ezek szerint minden esetben rögzítésre kerül a kártyán, hogy mikor történt utoljára PIN-kód bevitelével fizetés, s azt követően bizonyos számú tranzakciók után újból bekérésre kerül a kód.

Ráadásul ugyanazon törvények érvényesek a bevezetésre kerülő kártyákra is, mint amelyek a hagyományos típusú bankkártyákra is vonatkoznak, vagyis aki odafigyel számlájára és időben szól, azt nem érheti kár csalás esetén.

Hazánkban egyelőre nincs ilyen fizetést lehetővé tévő plasztik, azonban ami késik nem múlik, ráadásul folyamatosan számolhatunk be újdonságokról a bankkártyák piacán is, így például a többfunkciós, vagy a társmárkás kártyák területén is.

Itthon a bankkártyás fizetés népszerűségét segítheti elő az elfogadóhelyek számának emelkedése is. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 2005-ben 34 százalékkal emelkedett a Visa és MasteCard védjeggyel ellátott kártyákat elfogadó kereskedelmi egységek száma.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?