Buktatók sora: a számlakivonat az arcodra fagyaszthatja a mosolyt!

Pénzcentrum
2007. február 9. 13:00

Többször beszámoltunk már arról, amit a bankok sem titkolnak: a hazai kártyaszegmensben igazi növekedéssel a hitelkártyák számának dinamikus emelkedése kecsegtet. Az sem titok, hogy ma már szinte csak a társmárkás konstrukciók lehetnek életképesek, előbb-utóbb azonban elveszünk az ajánlat-tengerben, érdemes lehet hát körülnézni, mire is számíthatunk, ha a co-branded ideje lejár! Hol máshol nézhetnénk körül, mint a hitelkártyák Mekkájában, az Egyesült Államokban, ahol manapság a 0%-os ajánlatok a menők. Ezek persze igen drágák lehetnek, nézzük hát végig azon buktatók sorát, melyekre minden banki ajánlat megítélésekor oda kell figyelni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tényleg ingyen pénz?

Mielőtt epedve várnánk, hogy valaki itthon is 0%-os ajánlattal kopogjon be hozzánk, néhány apróságot nem árt tudni, a buktatók sora pedig korántsem rövid. Kezdjünk is hozzá!

A legtöbb 0%-os konstrukciónál nincs minden ingyen, akad olyan, ahol csak a kártyával történő vásárlás kamatmentes, míg máshol csak az átutalt összegre nem számítanak fel kamatot. Magától értetődő, hogy a preferált tranzakció-típuson kívül a többi művelet extra kamattal terhelt, amit azonban nem emelnek ki túlságosan a hirdetésekben. (Létezik persze olyan kártya is, mellyel vásárolni és utalni is 0%-os kamattal lehet, ez azonban a ritkább esetek közé tartozik.)

Akkor sem kell túlságosan megörülni, ha az adott kártyánál minden tranzakció kamatmentesnek tűnik, nemcsak a kamat van ugyanis a világon. A kondíciós listákban apró betűvel általában a tranzakciókhoz kapcsolódó díjak is el vannak rejtve. Hiába kamatmentes az átutalással igénybe vett hitelkeret, ha az átutalásnak magának extrémen magas díja van. (Az sem ritka, hogy az átutalás jutalékát mindössze egy %-os érték jelzi és nincs abszolút értékben maximalizálva ez a tétel, ami azt eredményezheti, hogy egy nagyobb összegű hitelkeret igénybevételénél jelentősen lehúzzák az ügyfelet.)

Ha eddig minden rendben lévőnek tűnik, akkor vetni kell egy pillantást a 0%-os ajánlat időtartamára is. A kamatmentes lehetőség élhet egy konkrét dátumig vagy meghatározott számú hónapig. Előbbi esetben érdemes odafigyelni a kártya igénylésekor, hogy mennyi van még hátra az akció lejártáig, mert ha rosszkor ugrunk be és befizetjük a belépési díjat, továbbá pár hónap múlva ránk terhelik a kamatot is, akkor messze nem ingyen jövünk ki az üzletből. (Alapesetben a tengerentúlon lehet olyan ajánlatot is találni, mely 15 hónapig kamatmentes.)

A fentiek mellett természetesen veszélyt rejtenek a büntető tételek is, melyekbe akkor is bele lehet futni, ha valaki mindig rendesen, időben fizeti az adott kártyához kapcsolódó tételeket. A hangsúly itt azon van, hogy amennyiben bármilyen más hitelkártyánál elmaradunk a fizetéssel, a 0%-os kártyán rögtön kamatkötelessé válik a tartozásunk!

A legnagyobb csapda...

Az összes közül a legkeményebb buktatót minden bizonnyal a következő rövid példával szemléltetendő eset jelenti, melyre nem nagyon szokás felhívni a figyelmet:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tegyük fel, hogy a kártya tulajdonosa talált egy meglehetősen kedvező, 15 hónapig tartó 0%-os ajánlatot, melynek keretében igénybe veszi a 15,000 dolláros hitelkeretet. Ezt követően havi 1,000 dollárt visszafizet, de emellett minden hónapban 250 dollárért vásárol a kártyával és ezt az összeget is havonta visszafizeti. Azt gondolnánk, hogy ebben az esetben minden rendben van, hiszen a kamatmentes tartozás ütemezett törlesztése mellett a kártyatulajdonos a havi folyamatos igénybevett keretet is mindig feltölti. Ez persze nem így van, ugyanis az apró betűs rész röviden kitér arra is, hogy először a kamatmentes részt kell teljes egészében visszafizetni, így egyetlen év alatt a gyanútlan kártyabirtokos 3,000 dollárnyi kamatköteles kötelezettséget halmoz fel.

Alapszabály tehát, hogy nem szabad a kártyát semmire használni, miután a kamatmentes összeget a megfelelő módon igénybe vettük, különben a fentihez hasonló kellemetlen esetek következhetnek be.

Nem haszontalan! Mire érdemes használni?

Amennyiben minden csapdára odafigyelünk és elkerüljük a buktatókat, kétségkívül lehet okosan is használni a 0%-os ajánlatokat. Magától értetődően hasznos lehet egy 0%-os kamattal "terhelt" hitelkeret a nagyobb összegű beruházások lebonyolítására, amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy a kamatmentes futamidő alatt összejön a visszafizetéshez szükséges pénz. (Ilyen lehet például egy baleset után az új autó vásárlás, miközben a biztosítótól még várjuk a pénzt.)

Összességében elmondható, hogy ha a beruházás lévén birtokunkba kerülő berendezés hasznot hajt, akkor akár kamatkötelesen is megérni hitelre megvenni, a fenti alapszabályokat betartva pedig kamatmentesen is a miénk lehet. (Szintén életképes megoldás lehet az egyik kamatmentes konstrukció lejáratakor azt egy másik 0%-os hitelkerettel kiváltani.)

0%-os hitelkártya-ajánlat a hazai piacon egyelőre nem nagyon van, hiszen itthon még ahhoz is számottevő időnek kell eltelnie, hogy a többség megértse, egy hagyományos hitelkártyánál mikre kell figyelni...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06