Minden ötödik hitelkártyás elköveti a hibát - a méregdrága díjak se riasztóak

Pénzcentrum
2007. június 15. 05:55

A tavalyi év végén már kísérletet tettünk arra, hogy az egyre nagyobb hitelkártyaterhekkel rendelkező lakosságnak segítséget nyújtsunk a fizetési kártyapiacról szóló általános ismeretek elmélyítésével. 2007-ből is eltelt fél év és rendelkezésünkre állnak a tavalyi évre vonatkozó adatok, így most alkalmunk nyílik rá, hogy újból nagyító alá vegyük a piacot, hogy láthassuk beigazolódtak-e a jóslatok, illetve merre indult el a rohamléptekben fejlődő pénzügyi szegmens!

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2006-ban a kibocsátott bankkártyák száma meghaladta a 8,2 millió darabot, amely 6,5 százalékos növekedést jelent a 2005-ös értékhez képest.

Tovább folytatódott a hitelkártyák térnyerése: a 2005 végén jellemző adatokhoz képest 51 százalékos növekedést produkáló hitelkártyaszegmens aránya az összes bankkártyán belül elérte a 19 százalékot, miközben a betéti kártyák részaránya 86 százalékról 80 százalékra csökkent.

Itt kell megemlítenünk, hogy míg a hitelkártyák száma közel másfélszeresére növekedett, addig a hazánkban még kevéssé elterjedt terhelési kártyák, melyek részaránya az 1 százalékot sem éri el, 10 százalékot meghaladó növekedést mutatott.


A co-branded kártyák száma a 2005. első félévi megingást követően folyamatosan a bankkártyák növekedési ütemét meghaladó ütemben nőtt, a szegmens növelni tudta részarányát az összes kártyán belül, így érthetővé válik a szakértők véleménye, akik a piac telítődése miatt egyre inkább csak valamilyen plusz szolgáltatás, pótlólagos előny nyújtásával lehet majd ügyfeleket toborozni.


A 2006 második félévi adatok a diagram tanulsága szerint némileg ellentmondanak ennek a trendnek, a hitelkártyapiac óriási növekedése ellenére is kismértékben tért vesztettek a co-branded kártyák. Egy ilyen kismértékű megingásból azonban merész lenne messzemenő következtetéseket levonni, hiszen nem látjuk a hitel- és betéti kártyák arányát a co-branded termékeken belül.

Általánosságban elmondható, hogy tovább növelte piaci előnyét a Visa és a MasterCard, miközben az elfogadóhelyek és az ATM-ek száma is dinamikusan nőtt az elmúlt évben, így most már több mint 30 ezer helyen tudják élvezni az ügyfelek a kártyás vásárlás adta előnyöket, vagyis redukálni tudják a készpénzfelvétellel járó díjakat.

Hitelkártyával azonban még most sem érdemes készpénzt felvenni, hiszen az megtöri a kamatmentes periódust, így az ügyfél elesik attól a lehetőségtől, hogy akár 45 napig úgymond ingyen éljen a bank pénzével.


A 2006-os adatok azonban arról tanúskodnak, hogy az ügyfelek az korábbi évektől eltérően egyre kevésbé veszik komolyan a figyelmeztetéseket: manapság szinte minden ötödik hitelkártyával elvégzett művelet készpénzfelvétel.


Ezzel szemben a betéti kártyáját aktívan használó lakosság egyre inkább kezdi felismerni, hogy a vásárlások kártyával való fizetés kedvező hatással van a banki költségekre, és nem érdemes többször kis összegeket felvenni automatából. A vásárlások arányának megnövekedése egyébiránt visszavezethető arra is, hogy az elektronikus POS terminálok lassan a kisebb kereskedelmi egységekbe is eljutnak.


Azt azonban mindenképpen fontos megjegyezni, hogy míg a betéti kártyák esetében a műveletek többségét még mindig a készpénzfelvételek adják, addig a hitelkártyaszegmensben a gyakorlatban minden valószínűség szerint nem fordul meg, hiszen a bankok többféle büntetőtétellel sújtják a készpénzfelvételt alkalmazó kártyatulajdonosokat.

Emellett a bankkártyával való fizetés biztonságosabbá tétele érdekében egyre többen alkalmazzák az Európai Unió által is preferált chip-and-pin módszert, 2006 végén már a kártyák 23 százaléka rendelkezett EMV chip-pel, amely azonban egyelőre csak a kibocsátó bank ATM-jéből való készpénzfelvétel esetén jelent nagyobb biztonságot.

Amennyiben elfogadják és hatályba lép az új Európai Uniós direktíva, az EMV chipek használata kötelezővé válik, a technika bevezetését elmulasztó bankoknak pedig meg kell majd fizetniük a hanyagságuk miatt keletkező károkat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?