Tovább nőhet a lakosság eladósodottsága

Pénzcentrum
2007. április 26. 10:45

Már minden ötödik saját tulajdonú lakást jelzálog terhel, a legnépszerűbbek a szabad felhasználású jelzáloghitelek - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az OTP Bank legújabb kimutatása szerint a tavalyi év során a teljes lakosság 18,6 százaléka tartozott hitellel valamely pénzintézetnek, s csaknem 800 ezer ingatlanra vettek fel jelzálogalapú hitelt. Ezzel szemben a két új uniós tagállamban, Romániában és Bulgáriában például a lakások csupán két százalékát használták fel fedezetként a háztartások.

A kimutatás szerint a lakosság 16 százalékának volt hitelkártyája a 2006-os év során. A bank előrejelzései szerint a háztartások összes tartozása, a nem banki kölcsönöket is beleszámítva a GDP 26 százalékáról 2010-re a 38 százalékára emelkedhet.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások fogyasztási hitelei között igen népszerűek a jelzáloghitelek, 2007. február végén ezen állomány elérte a 803 milliárd forintot.


Az OTP Bank előrejelzése szerint az idén is jelentős növekedés várható a bankszektor nyereségében, a kereskedelmi bankok nyereségében 2007-re 10 százalékos bővülést jósol. A pénzintézet a magas növekedési elvárásokat elsősorban a kedvező kamatokkal, valamint a gazdaság stabilizációjára irányuló lépésekkel indokolja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06