5 °C Budapest

Mi is az a jelzálog? - Nem kell rögtön megijedni...

Pénzcentrum
2007. március 7. 06:40

Lakásvásárlási hitel felvételekor szinte mindenki első lépésre belebotlik a jelzálogjog jogintézményébe, és többnyire nem teljesen tud mit kezdeni vele, mert nincsen tökéletesen tisztában azzal, hogy mit is jelent ez. Rémképeinkben rögtön az sejlik fel, hogy "viszik a házat a fejem felől", és ezáltal nem tudjuk rendesen mérlegelni az ezzel járó kockázatokat. Ezen írásunkkal kicsit rendet szeretnénk teremteni a fejekben, hogy bátrabban vághassanak bele a Kedves Olvasók egy ilyen konstrukcióba...

A jelzálogjog tipikusan lakásvásárlási hiteleknél szokott megjelenni biztosítékként a bank oldalán. Mindez azért van, mert a lakáshitelek általában magasabb összegűek, mint egy más típusú hitel, és ezért nagyobb biztosítékra van a hitelezőnek szüksége. Más szavakkal a lakás fedezetként szolgál, a bankok így olcsóbban tudják a lakásvásárlási hiteleket árazni, mert kisebb kockázattal kell számolniuk, mint mondjuk egy személyi kölcsönnél, ahol nincs kézzelfogható, pénzzé tehető fedezet.

A dolog menete tehát a következő: a szerződés megkötésekor a közjegyzői okiratban az ingatlant megterhelik, rávezetik a tulajdoni lapra a jelzálogjogot, ami addig ott is fog maradni, amíg vissza nem fizeti az adós a kölcsön teljes összegét.

A biztosítéki jelleg akkor ölt testet, amikor az adós valamilyen oknál fogva nem tud törleszteni. Ekkor az írásbeli felszólítások és póthatáridők letelte után a jogosult (jelen esetben a bank) kielégítést kereshet, vagyis a közkeletű szóhasználattal élve "eladhatja a házat a fejünk felől".

Mégsem kell azonban még itt sem kétségbe esni, ugyanis ennek az "eladásnak" csak 1-2 buktatója van. Ilyen esetben az ingatlant hatósági árverésen értékesítik, amikor is fennáll a veszélye annak, hogy jóval áron alul adják el. Az így kapott ellenértéket azonban a bank nem tarthatja meg teljes mértékben, csak a felé még ki nem fizetett törlesztő részek illetik meg, az ezen felüli összeg a tulajdonosé, mint eladóé marad. Kár tehát csak annyiban érhet minket, hogy elveszítjük a lakást, ami esetleg eszmei értékkel bír számunkra, illetve az, hogy nagy eséllyel áron alul "kótyavetyélik el", erre sajnos a tulajdonosnak nincsen ráhatása (amennyiben megvárja ezt az esetet).

A jelzálogjog jogi természete még annyiban különleges, hogy ez a zálognak egy olyan formája, ahol nem kell átadni a zálogtárgyat a jogosultnak, hanem a kötelezett, egyben tulajdonos továbbra is használhatja - sőt, akár el is adhatja, még ha terhelten is - és csak akkor csorbulnak a jogai, ha értékesítésre kerül a sor. Egyéb esetben a hitelviszony végével a jelzálogjog alól az ingatlant tehermentesíti a bank.

Mindez pedig nem csak az ingatlanokra igaz, hanem ingók (pl. autó) esetében is így van. A közjegyzők vezetik azt a zálogjogi nyilvántartást, ahová a jelzálogjogokat bejegyzik, mert átadás híján máshogy nem lehetne követni ezeket a tényeket, terheket.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?