A kereskedők húzzák az áremelést mint a...

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 13:00

Az autóeladások első félévi háromszázalékos növekedése mögött egyértelműen az előrehozott vásárlások állnak. A múlt hónapban - elsősorban a gyenge forint miatt - átlagosan már 3-5 százalékkal növekedtek az árak az autópiacon, ennek következtében pedig ötödével estek az eladások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az autóeladások első félévi háromszázalékos növekedése mögött egyértelműen az előrehozott vásárlások állnak. A múlt hónapban - elsősorban a gyenge forint miatt - átlagosan már 3-5 százalékkal növekedtek az árak az autópiacon, ennek következtében pedig ötödével estek az eladások - áll a Napi Gazdaság mai számában.

Mivel számos, az első félévben megrendelt jármű leszállítás alatt van, a második félévben a valósnál mérsékeltebb lesz a visszaesés, vagyis a második hat hónap adatait óvatosan kell kezelni, a piacban ugyanis nincs akkora potenciál, mint amit a számok mutatni fognak. A kormányzati megszorító csomag miatt az emberek óvatosak a jövőbeni kiadásaikat illetően, főleg a legárérzékenyebb réteg halasztja el a nagyobb beszerzéseket.

Utóbbi kör jelentős forgalmat generált eddig, részben a piaci verseny által kikényszerített konstrukciókat, a nagyon hosszú - akár 120 hónapos - futamidejű, "nullaszázalékos" hitelek felhasználásával.

A jövőben a magyar kereskedők az eddiginél kisebb támogatást kaphatnak a gyártóktól, mivel a korábbi kiegyensúlyozott fejlődés után roppant volatilissé vált a nyugat-európai autópiac. Ezért az érintett cégek nem a magyar, hanem az annál fontosabb piacokra fognak koncentrálni. Emiatt - a forintárfolyam aktuális állásától függetlenül - a magyarországi autóárak felfelé kúszhatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előzetes adatok szerint ez év első hét hónapjában az összesen mintegy 109,3 ezer új személyautó-eladás 2,6 százalékos csökkenést mutat a tavalyi ugyanilyen időszakhoz képest. A helyzetet jelentősen rontja, hogy a forint árfolyamgyengülése miatt a kereskedők nyilvánvalóan áremelésre kényszerülnek. Az idei 5-6 százalékos forintgyengülés különösen az éves szinten viszonylag nagyobb mennyiséget - legalább 3000 körüli járművet - értékesítő forgalmazókat érinti hátrányosan, hiszen a megrendeléseiket, a készletezésüket az előző év őszén meg kell tervezniük és azt elküldeniük. Ilyenkor pedig csak jórészt stabil árfolyamnál lehet meglehetős pontossággal kalkulálni a várható forgalmat, bevételeket, ez pedig a nyár elejétől számos bizonytalanságot okozott. A vezérképviseletek, márkaimportőrök illetékesei visszatérően hangoztatták, hogy ameddig csak lehet, késleltetik az áremelést, aminek egyrészt az a "záloga", hogy a korábbi árfolyamon elszámolt - átlagos mennyiségű - készletekből elégítik ki a vásárlói igényeket, másrészt az egyre zsugorodó nyereségük terhére igyekeznek forgalmat generálni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?