12 °C Budapest

THM 227% Hitelnyújtás telefonon

Pénzcentrum
2006. február 22. 10:30

Egyre bővül az eseti személyi gyorskölcsönök piaca, amit az is jelez, hogy az év elején megkezdte működését a Providenthez hasonlóan kis összegű kölcsönöket nyújtó francia Cofidis. Ennek fiókja sincs Magyarországon, csak telefonon érhető el.

Egyre bővül az eseti személyi gyorskölcsönök piaca, amit az is jelez, hogy az év elején megkezdte működését a Providenthez hasonlóan kis összegű kölcsönöket nyújtó francia Cofidis. Ennek fiókja sincs Magyarországon, csak telefonon érhető el - írja a Magyar Hírlap.
 
A sokak által szidott gyorskölcsönnyújtó társaságok szerint a teljes hiteldíjmutató (THM) számítási módja számukra előnytelen irányba torzít, de a felügyeleti szóvivő szerint ennek mindössze az az oka, hogy a kalkulálásnál az időfaktort is figyelembe veszik, márpedig e kölcsönök esetében heti törlesztésről van szó. (A Provident THM-e a Magyar Hírlapban közölt táblázat szerint 227 százalék egy 1 évre nyújtott 200 ezres, havonta törlesztett hitelnél, de más számítások szerint a valós kamat- és díjteher csak 70 százalék.)
A lapnak nyilatkozó szakértők arra mutatnak rá, hogy a gyorskölcsönök térnyerésének mindenképp van pozitív hatása, ugyanis miattuk az egyéb lakossági hitelfelvételi konstrukciók is rugalmasabbá válnak.
Ötvenezer forint, 39 hétre, heti 2145 forintért. A Provident Pénzügyi Rt. által az anyagi gondokkal küzdőknek kínált kölcsön 33 ezer forintjába kerül a hitelfelvevőnek, azaz 66 százalékkal többet (83 ezer forintot) kell visszafizetnie, mint amennyit kézhez kapott. A társaság a magas hitelköltséget azzal magyarázza, hogy olyan ügyfeleket szolgál ki, akiket a legtöbb bank visszautasítana, vagy már rögzítették is őket a rossz adósokat nyilvántartó rendszerben (BAR). Ügynökeik ráadásul 48 órán belül házhoz mennek, mindent intéznek, és később is ők szedik be a törlesztőrészleteket, az ügyfélnek gyakorlatilag semmi dolga. Ennek a rendszernek a fenntartása pedig pénzbe kerül.
Nem segíti a gyorskölcsönt nyújtó társaságokat a teljeshiteldíj-mutató (THM) számítási módja – vélik a szakértők. A képlet ugyanis a hátrányukra torzít, a 227 százalékos THM-ű hitel valós kamat- és díjterhe például "mindössze" 145 ezer forint, azaz bő hetven százalék egy évre.
A THM az időfaktort is számításba veszi – magyarázza Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, hangsúlyozva, hogy a sűrűbb (heti) törlesztési periódus miatt ugrik meg a mutató értéke. "Tavaly év eleje óta vizsgáljuk a teljeshiteldíj-mutatókat, nagyobb problémával eddig azonban nem találkoztunk" – teszi hozzá.
Bárhogy legyen is, tény, hogy az eseti személyi kölcsönök piaca egyre nő. Jelzi ezt, hogy az év elején új szereplő lépett színre, a Cofidis francia vállalkozás, amely a Providenthez hasonlóan kis összegű, akár már ötvenezer forintos hitelt is hajlandó nyújtani. A cég a költségek minimalizálása érdekében nem alapított hazánkban fiókot, csak telefonon érhető el. Az adatokat is így veszik fel, a hitelbírálatot pedig az anyacégnél végzik.
A gyorskölcsönök térnyerésének egyik pozitív hatása, hogy az egyéb lakossági hitelfelvételi konstrukciók gyorsabbá, rugalmasabbá váltak. Az OTP Bank például már százezer forinttól is nyújt személyi hitelt akár egy nap alatt is. A bankok ugyanakkor kukacoskodóbbak, a hiteligénylés mellé jövedelemigazolást és folyamatos munkaviszonyt is kérnek, sőt esetenként az egy helyen eltöltött munkaviszony elvárt hosszát is meghatározzák. Cserébe kölcsöneik olcsóbbak: a THM ma már jellemzően húsz százalék körüli. A személyi hitelek piaca egyébként nagy üzlet, ma már tizenkét bank és több pénzügyi vállalkozás nyújt ilyen jellegű szolgáltatást.
A gyorskölcsönnek teremt konkurenciát a betéti kártya mellé biztosított folyószámlahitel: ennek révén a bankkártyával rendelkező ügyfél – megfelelő hitelminősítés esetén – minden további nélkül mínuszba mehet át a számláján akár százezer forintig. Egyre kedveltebb a hitelkártya, amellyel az elszámolás időpontjáig (jellemzően harminc-hatvan napig) használható a bank pénze kamatmentesen. A tehetősebb, több bankkapcsolattal rendelkező magánszemély ügyfelek átmeneti likviditáshiányukat többnyire fedezett hitellel hidalják át. A fedezet itt hosszabb távra lekötött betét, esetleg értékpapír lehet. Mivel a bankok kockázata ennél a kölcsönformánál minimális, a hitelköltség is rendszerint a legalacsonyabb.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm