5 °C Budapest

THM 227% Hitelnyújtás telefonon

Pénzcentrum
2006. február 22. 10:30

Egyre bővül az eseti személyi gyorskölcsönök piaca, amit az is jelez, hogy az év elején megkezdte működését a Providenthez hasonlóan kis összegű kölcsönöket nyújtó francia Cofidis. Ennek fiókja sincs Magyarországon, csak telefonon érhető el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Egyre bővül az eseti személyi gyorskölcsönök piaca, amit az is jelez, hogy az év elején megkezdte működését a Providenthez hasonlóan kis összegű kölcsönöket nyújtó francia Cofidis. Ennek fiókja sincs Magyarországon, csak telefonon érhető el - írja a Magyar Hírlap.
 
A sokak által szidott gyorskölcsönnyújtó társaságok szerint a teljes hiteldíjmutató (THM) számítási módja számukra előnytelen irányba torzít, de a felügyeleti szóvivő szerint ennek mindössze az az oka, hogy a kalkulálásnál az időfaktort is figyelembe veszik, márpedig e kölcsönök esetében heti törlesztésről van szó. (A Provident THM-e a Magyar Hírlapban közölt táblázat szerint 227 százalék egy 1 évre nyújtott 200 ezres, havonta törlesztett hitelnél, de más számítások szerint a valós kamat- és díjteher csak 70 százalék.)
A lapnak nyilatkozó szakértők arra mutatnak rá, hogy a gyorskölcsönök térnyerésének mindenképp van pozitív hatása, ugyanis miattuk az egyéb lakossági hitelfelvételi konstrukciók is rugalmasabbá válnak.
Ötvenezer forint, 39 hétre, heti 2145 forintért. A Provident Pénzügyi Rt. által az anyagi gondokkal küzdőknek kínált kölcsön 33 ezer forintjába kerül a hitelfelvevőnek, azaz 66 százalékkal többet (83 ezer forintot) kell visszafizetnie, mint amennyit kézhez kapott. A társaság a magas hitelköltséget azzal magyarázza, hogy olyan ügyfeleket szolgál ki, akiket a legtöbb bank visszautasítana, vagy már rögzítették is őket a rossz adósokat nyilvántartó rendszerben (BAR). Ügynökeik ráadásul 48 órán belül házhoz mennek, mindent intéznek, és később is ők szedik be a törlesztőrészleteket, az ügyfélnek gyakorlatilag semmi dolga. Ennek a rendszernek a fenntartása pedig pénzbe kerül.
Nem segíti a gyorskölcsönt nyújtó társaságokat a teljeshiteldíj-mutató (THM) számítási módja – vélik a szakértők. A képlet ugyanis a hátrányukra torzít, a 227 százalékos THM-ű hitel valós kamat- és díjterhe például "mindössze" 145 ezer forint, azaz bő hetven százalék egy évre.
A THM az időfaktort is számításba veszi – magyarázza Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, hangsúlyozva, hogy a sűrűbb (heti) törlesztési periódus miatt ugrik meg a mutató értéke. "Tavaly év eleje óta vizsgáljuk a teljeshiteldíj-mutatókat, nagyobb problémával eddig azonban nem találkoztunk" – teszi hozzá.
Bárhogy legyen is, tény, hogy az eseti személyi kölcsönök piaca egyre nő. Jelzi ezt, hogy az év elején új szereplő lépett színre, a Cofidis francia vállalkozás, amely a Providenthez hasonlóan kis összegű, akár már ötvenezer forintos hitelt is hajlandó nyújtani. A cég a költségek minimalizálása érdekében nem alapított hazánkban fiókot, csak telefonon érhető el. Az adatokat is így veszik fel, a hitelbírálatot pedig az anyacégnél végzik.
A gyorskölcsönök térnyerésének egyik pozitív hatása, hogy az egyéb lakossági hitelfelvételi konstrukciók gyorsabbá, rugalmasabbá váltak. Az OTP Bank például már százezer forinttól is nyújt személyi hitelt akár egy nap alatt is. A bankok ugyanakkor kukacoskodóbbak, a hiteligénylés mellé jövedelemigazolást és folyamatos munkaviszonyt is kérnek, sőt esetenként az egy helyen eltöltött munkaviszony elvárt hosszát is meghatározzák. Cserébe kölcsöneik olcsóbbak: a THM ma már jellemzően húsz százalék körüli. A személyi hitelek piaca egyébként nagy üzlet, ma már tizenkét bank és több pénzügyi vállalkozás nyújt ilyen jellegű szolgáltatást.
A gyorskölcsönnek teremt konkurenciát a betéti kártya mellé biztosított folyószámlahitel: ennek révén a bankkártyával rendelkező ügyfél – megfelelő hitelminősítés esetén – minden további nélkül mínuszba mehet át a számláján akár százezer forintig. Egyre kedveltebb a hitelkártya, amellyel az elszámolás időpontjáig (jellemzően harminc-hatvan napig) használható a bank pénze kamatmentesen. A tehetősebb, több bankkapcsolattal rendelkező magánszemély ügyfelek átmeneti likviditáshiányukat többnyire fedezett hitellel hidalják át. A fedezet itt hosszabb távra lekötött betét, esetleg értékpapír lehet. Mivel a bankok kockázata ennél a kölcsönformánál minimális, a hitelköltség is rendszerint a legalacsonyabb.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?