2 °C Budapest
Lviv, Ukraine - March 3, 2022: A crowd of people transiting through Lviv stand outside the Lviv train station.

Még a júniusi csúcstalálkozó előtt összeül a NATO: a B9 országok fognak tárgyalni

2022. március 22. 20:31

Egyes orosz csapatok már behatoltak Mariupolba, a civilek helyzete kilátástalan, mindeközben az ukránok igyekeznek visszaszorítani az orosz csapatokat. Egyre több menekült érkezik Magyarországra is, a NATO pedig összehívja a csúcstalálkozót.

Egyes orosz csapatok már behatoltak az Ukrajna déli részén található Mariupol városába, közölte egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő a CNN szerint. Az ostromlott városban 200 ezer civil ragadt be.

A helyi hatóságok szerint két szupererős bomba rázta meg Mariupolt kedden, de a mentőakciók ennek ellenére is folyamatosak. Mindeközben a CNN arról is tudósít, hogy több ponton nyomják vissza az ukránok az oroszokat. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő meglepő kijelentést tett: szerinte az ukránok itt-ott ellentámadásba mentek át több fronton, próbálnak visszaszerezni területeket az orosz hadseregtől. Az eddigi legnagyobb, oroszok által elfoglalt déli város, Herszon felé is igyekeznek nyomulni, nem messze innen a bekerített Mikolajivon is próbálnak segíteni. Azt nem tudják az amerikaiak, hogy ez vajon egy nagyobb haditerv része ez, vagy csak spontán előretörések.

Ezzel összhangban azt is közölték, Kijevtől északra és nyugatra is előre tudtak nyomulni az ellentámadó ukrán alakulatok. Ezzel a főváros orosz bekerítése még távolabb került a megvalósulástól. Már írtunk róla, hogy a Kijevtől 65 kilométerre nyugatra lévő Makariv városkában is felhúzták az ukrán zászlót, 24 órányi csatározás után.

Egyre több menekült érkezik

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) kedden is közzétette, hány menekült érkezett Magyarországra. Eddig 9940 harmadik országbeli állampolgárnak adott ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást az állami szerv, valamint 4969 fő menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrálta. Az OIF Budapesten és Debrecenben koordinálja a feladatokat, hogy az érkezők gyors segítséget kapjanak. Többnyelvű kollégáik segítik a feladatot, a szóróanyag és a honlapon lévő tájékoztató is magyarul, angolul, ukránul van leírva. Az OIF megemelt létszámban dolgozza fel a kérelmeket, a menedékeskénti elismerést a Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálati irodán lehet megtenni a hét minden napján.

A fővárosi önkormányzat 2000 ukrajnai menekültnek segített szállással és/vagy étkezéssel az orosz-ukrán háború kitörése óta. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt egy keddi háttérbeszélgetésen, ahol a főváros menekültügyi intézkedéseit mutatták be. Elmondása szerint a főváros még a háború kezdete előtt elkezdte a felkészülést egy lehetséges menekülthullámra, kidolgozták a szálláskapacitásokat, írta a Telex.

A főváros három helyszínen biztosít rövid távú szálláshelyet az Ukrajnából érkező menekültek számára, ezen felül két vidéki helyszínen hosszú távra szállásoltak el családokat. A fővárosi szálláshelyeken elhelyezett menekültek átlagéletkora 21 év, nagyrészt (56 százalék) nők. Az eddig látott trendeknek megfelelően ezeken a szálláshelyeken is csak pár éjszakára maradnak a menekültek, az egyik helyen viszont „bennragadtak” az emberek, nem tudtak tovább utazni vagy másik szállást szerezni maguknak, magyarázta Kiss Ambrus. Több mint 21 ezer adat ételt osztott ki a főváros a menekültek között. Ez azt jelenti, hogy naponta 500-600 menekültet látnak el étellel, és szükség esetén 1000 főre is emelkedhet ez a szám.

Összehívják a keleti NATO-tagállamok, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóját

A júniusi madridi NATO-csúcs előtt összehívják a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóját a keleti NATO-tagállamok álláspontjának összehangolása érdekében – jelentette be kedden Klaus Iohannis román államfő Bukarestben, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt. Románia és Lengyelország szerint is szükség van a NATO keleti szárnyának további erősítésére az Ukrajnát ért orosz agresszió miatt. A két államfő támogatásáról biztosította Ukrajna, Moldova és Grúzia európai integrációs törekvéseit. Úgy értékelték, az EU-nak tagjelölti státust kell biztosítania, és minden segítséget meg kell adnia ennek a három országnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2015 novemberében, a Krím orosz annektálására válaszként létrehozott szervezetnek Magyarország is a tagja, csak úgy, mint a többi keleti NATO-tagállam: Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Románia, írta az MTI.

Az ENSZ portugál főtitkára is megszólalt az orosz-ukrán háború ügyében. António Guterres New Yorkban, újságírók előtt azt mondta, hogy ha Mariupol el is esik, Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra meghódítani. Az ENSZ portugál főtitkára szerint az orosz–ukrán háború abszurd, megnyerhetetlen, nem tart semerre, épp ezért legfőbb ideje lenne véget vetni a harcoknak.

Az ukrajnai háború folytatása erkölcsileg elfogadhatatlan, politikailag tarthatatlan és katonailag értelmetlen

– nyilatkozta, és arról is beszélt, hogy a harcok miatt már 10 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát Ukrajnában. Szerinte az ukránok „a földi poklot élik át”, miközben a háború negatív hatásait az élelmiszer-, energia- és műtrágyaárak robbanásszerű növekedése miatt már világszerte lehet érezni. Az ENSZ-főtitkár úgy látja, hogy a háború folytatása globális éhínséget is okozhat. Mindezek alapján Guterres béketárgyalásokat sürget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm