9 °C Budapest
Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis. Depicts TradingView financial market chart.

Megsínylik a magyar befektetők is ezt a háborút? Itt a válasz!

2022. február 25. 21:07

A magyar befektetők egyelőre nem reagáltak pánikszerűen az orosz-ukrán háborúra az alapkezelők közlése szerint, de van olyan szolgáltató, amely a befektetők védelme érdekében ideiglenesen befagyasztotta bizonyos alapok forgalmazását - számol be a Portfolio.

Az Aegon Alapkezelő a honlapján jelentett meg tájékoztatást az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, a szolgáltatónál több alap is érintett a mostani eseményekben. Mint írják, 2022. február 24-én az orosz hadsereg teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ezzel a vészforgatókönyvvel a legtöbb piaci elemző és az Aegon Alapkezelő munkatársai is csupán alacsony valószínűségű eseményként számoltak korábban.

A KBC Asset Management válaszában kifejtette, hogy befektetési alapjaik mögött nincs közvetlen orosz és ukrán kitettség, ennek megfelelően az alapjaik árfolyamai a globális piaci trendekkel mozogtak együtt.  Elmondták azt is, hogy eddig nem tapasztaltak kirívó tőkekivonást, a folyamatok az ilyen ingadozó piaci környezetben megszokottak szerint alakulnak. Azzal kapcsolatban, hogy milyen egyéb problémákat, aggályokat, hosszabb távú problémákat látnak az orosz-ukrán üggyel kapcsolatban, kifejtették, hogy a középtávú gazdasági folyamatok szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy az orosz-ukrán konfliktus mennyire növeli meg tartósan az energiahordozók árát, és egy ilyen forgatókönyv a nagyobb inflációs nyomáson keresztül nem kényszeríti-e szigorúbb lépésekre a nagy jegybankokat. 

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója az orosz-ukrán kapcsolt instrumentumok kapcsán elmondta, hogy az első nap nagyon kaotikus volt, a részvénypiacokon sok esetben élesen szétvált ugyanazon értékpapírok moszkvai és londoni sorozatának az árfolyammozgása, valószínűleg megszűntek a máskor óraműpontossággal működő arbitrázscsatornák a két piac között. A legnagyobbat a Sberbank Londonba bevezetett részvényei esték. A kötvénypiacon szintén hatalmas esések voltak megfigyelhetőek  - ismertette. Hozzátette azonban, hogy a likviditás nem szűnt meg, bár a heves árfolyammozgások miatt gyakran kerültek felfüggesztett státuszba a részvények. A decemberi török válsággal összevetve a devizapiacon nem látszottak fennakadások, heves mozgások sem. A szankciós félelmek miatt sok brókercég (a helyi nagyok és a nemzetköziek) felfüggesztette a moszkvai tőzsdei kereskedését, így a működő közepes brókerek extrémen leterheltek voltak, ez is lassította a piachoz való hozzáférést.

Az ukrán helyzetre reflektálva Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta, hogy a háború egyértelmű negatív hatással van az európai és közép-európai eszközökre, de bízik benne, hogy a helyzet záros határidőn belül rendeződni fog. Ezzel szemben az infláció egy jóval hosszabb távú tényező, amely a szakember szerint még évekig velünk maradhat.

A szakember szerint piaci összkép nem néz ki jól, ugyan a háború tovább súlyosbította, jelentősen rontotta a hangulatot, de a fejlett piacokon mélyebb problémákról van szó. Elsősorban a megugró infláció és a jegybanki szigorítás, ami negatívan hat a részvénypiacokra, de az amerikai eszközök jelentős túlvettségét követő korrekció is rontotta az összképet. Az olyan stagflációs időszakoknak, mint amire Elek Péter szerint ebben az évben számítani lehet, nem feltétlenül a részvények vagy a kötvények a nyertesei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Módos Dániel, a Diófa Alapkezelő makrostratégája a Portfolio kérdésére elmondta, azok az eszközök estek a legnagyobbat, amelyek relatíve nagy orosz-ukrán kitettséggel rendelkeznek. Általánosságban az orosz kitettséggel rendelkező európai pénzintézeteket érdemes megemlíteni, de például az OMV, vagy a BAWAG is 10% körül esett tegnap.

A 2007-es pénzügyi válság és a 2020-as koronavírus miatti pánik után a pénzügyi piacok kellően ellenállóak. A tegnapi események a pénzügyi piacokon közel sem voltak ilyen mértékűek. Pánik csak helyenként, azokban az eszközökben volt érzékelhető, amelyek nagy orosz-ukrán kitettséggel rendelkeznek. Rendszerszintű pánik, vagy a likviditás kiszáradása nem volt tapasztalható – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem