Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis. Depicts TradingView financial market chart.

Megsínylik a magyar befektetők is ezt a háborút? Itt a válasz!

2022. február 25. 21:07

A magyar befektetők egyelőre nem reagáltak pánikszerűen az orosz-ukrán háborúra az alapkezelők közlése szerint, de van olyan szolgáltató, amely a befektetők védelme érdekében ideiglenesen befagyasztotta bizonyos alapok forgalmazását - számol be a Portfolio.

Az Aegon Alapkezelő a honlapján jelentett meg tájékoztatást az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, a szolgáltatónál több alap is érintett a mostani eseményekben. Mint írják, 2022. február 24-én az orosz hadsereg teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ezzel a vészforgatókönyvvel a legtöbb piaci elemző és az Aegon Alapkezelő munkatársai is csupán alacsony valószínűségű eseményként számoltak korábban.

A KBC Asset Management válaszában kifejtette, hogy befektetési alapjaik mögött nincs közvetlen orosz és ukrán kitettség, ennek megfelelően az alapjaik árfolyamai a globális piaci trendekkel mozogtak együtt.  Elmondták azt is, hogy eddig nem tapasztaltak kirívó tőkekivonást, a folyamatok az ilyen ingadozó piaci környezetben megszokottak szerint alakulnak. Azzal kapcsolatban, hogy milyen egyéb problémákat, aggályokat, hosszabb távú problémákat látnak az orosz-ukrán üggyel kapcsolatban, kifejtették, hogy a középtávú gazdasági folyamatok szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy az orosz-ukrán konfliktus mennyire növeli meg tartósan az energiahordozók árát, és egy ilyen forgatókönyv a nagyobb inflációs nyomáson keresztül nem kényszeríti-e szigorúbb lépésekre a nagy jegybankokat. 

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója az orosz-ukrán kapcsolt instrumentumok kapcsán elmondta, hogy az első nap nagyon kaotikus volt, a részvénypiacokon sok esetben élesen szétvált ugyanazon értékpapírok moszkvai és londoni sorozatának az árfolyammozgása, valószínűleg megszűntek a máskor óraműpontossággal működő arbitrázscsatornák a két piac között. A legnagyobbat a Sberbank Londonba bevezetett részvényei esték. A kötvénypiacon szintén hatalmas esések voltak megfigyelhetőek  - ismertette. Hozzátette azonban, hogy a likviditás nem szűnt meg, bár a heves árfolyammozgások miatt gyakran kerültek felfüggesztett státuszba a részvények. A decemberi török válsággal összevetve a devizapiacon nem látszottak fennakadások, heves mozgások sem. A szankciós félelmek miatt sok brókercég (a helyi nagyok és a nemzetköziek) felfüggesztette a moszkvai tőzsdei kereskedését, így a működő közepes brókerek extrémen leterheltek voltak, ez is lassította a piachoz való hozzáférést.

Az ukrán helyzetre reflektálva Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta, hogy a háború egyértelmű negatív hatással van az európai és közép-európai eszközökre, de bízik benne, hogy a helyzet záros határidőn belül rendeződni fog. Ezzel szemben az infláció egy jóval hosszabb távú tényező, amely a szakember szerint még évekig velünk maradhat.

A szakember szerint piaci összkép nem néz ki jól, ugyan a háború tovább súlyosbította, jelentősen rontotta a hangulatot, de a fejlett piacokon mélyebb problémákról van szó. Elsősorban a megugró infláció és a jegybanki szigorítás, ami negatívan hat a részvénypiacokra, de az amerikai eszközök jelentős túlvettségét követő korrekció is rontotta az összképet. Az olyan stagflációs időszakoknak, mint amire Elek Péter szerint ebben az évben számítani lehet, nem feltétlenül a részvények vagy a kötvények a nyertesei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Módos Dániel, a Diófa Alapkezelő makrostratégája a Portfolio kérdésére elmondta, azok az eszközök estek a legnagyobbat, amelyek relatíve nagy orosz-ukrán kitettséggel rendelkeznek. Általánosságban az orosz kitettséggel rendelkező európai pénzintézeteket érdemes megemlíteni, de például az OMV, vagy a BAWAG is 10% körül esett tegnap.

A 2007-es pénzügyi válság és a 2020-as koronavírus miatti pánik után a pénzügyi piacok kellően ellenállóak. A tegnapi események a pénzügyi piacokon közel sem voltak ilyen mértékűek. Pánik csak helyenként, azokban az eszközökben volt érzékelhető, amelyek nagy orosz-ukrán kitettséggel rendelkeznek. Rendszerszintű pánik, vagy a likviditás kiszáradása nem volt tapasztalható – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?