9 °C Budapest
forint detail

A neheze csak most jön: az eddiginél is nagyobb drágulást hozhat a stagnáló infláció

2021. augusztus 5. 11:03

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana az USA-ban, azonban egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra - ez pedig a világ minden részére hatással van. Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere kifejtette: ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság.

Sokan azt gondolják, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti, azonban a számok nem ezt sugallják. Egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra, ami az összes gazdasági környezet közül a legrosszabb – véli Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana, azonban már az amerikai jegybank is elismerte, hogy a mostani kiugrás tovább tart, mint gondolták. Egyre nagyobb tehát az esélye annak, hogy egy magasabb inflációs környezet jön az egész világon – emelte ki Kardos Zsolt.

Az Aegon Alapkezelő szakembere szerint a stagfláció a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság. Ennek egyik oka, hogy a növekedés nem volt organikus, hitelből élénkült, illetve a segélyek fűtötték a fogyasztást Amerikában, így törvényszerű a lassulás.

Az infláció sokkal nagyobb nyomot fog hagyni a gazdaságban, mint a Fed gondolja

– figyelmeztet a szakértő . A puszta tények, a legfrissebb amerikai gazdasági adatok is azt támasztják alá, hogy stagfláció fele tart az amerikai gazdaság: a GDP csökkent az elmúlt negyedévben, viszont a PCE (Personal Consumption Expenditures), ami a CPI kistestvére nőtt.

Kardos Zsolt emlékeztetett rá, hogy hasonló stagflációs környezet jellemezte a világot a hetvenes években az 1973-as első olajárrobbanás után. Ez a gazdasági kimenetel nagyon tudja pusztítani a gazdaságot, mivel magas kamatok kellenek az infláció megfékezéséhez. Ha a Fed felveszi a harcot az inflációval, akkor emelnie kell a kamatokat, ami stagflációt hozhat, ha pedig nem vesz tudomást az inflációról, akkor beláthatatlan, mi jön a pénznyomtatás következtében – foglalta össze a szakértő. Maradva a történelmi példánál: az említett időszak a 80-as évek elején csúcsosodott ki, amikor 18-20 százalék volt az amerikai tízéves hozam, majd jött Paul Volcker a Fed élére, aki jelentős kamatemelésekkel vállalkozott az infláció letörésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nehezíti a mostani helyzetet, hogy februárban lejár Jerome Powell mandátuma a Fed elnökeként: Kardos Zsolt szerint addig esélytelen, hogy kamatot emeljen vagy elkezdje leállítani QE-programját a Fed, „szabadon lesz engedve az infláció”. Viszont szerinte a következő néhány hónapban annyira el tudnak szaladni a dolgok, hogy nehezebb lesz visszahozni, ez egyre csak erősíti a stagfláció veszélyét.

A tartósan magas infláció persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne a piacon keresni, ebben az időszakban a nyersanyagok és az ingatlan szektor kifejezetten jól tudnak teljesíteni – emelte ki Kardos Zsolt. A részvénypiacoknak viszont ez rossz időszak lenne, hiszen az összes P/E rátát újra kell számolni a kötvényhozamok emelkedésével.

A fentiek ellenére a részvényindexek egyelőre új csúcson vannak, vagyis úgy tűnik, mintha a piac nem árazná még be a kockázatot. Kardos Zsolt szerint ez annak köszönhető, hogy a Fed hatalmas likviditást ad a piacoknak, úthengerként megy át a gazdaságon. Szerinte látják a problémát a befektetők is, de amíg a jegybank számolatlanul nyomtatja a pénzt, addig mehetnek tovább az indexek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem