1 °C Budapest
forint detail

A neheze csak most jön: az eddiginél is nagyobb drágulást hozhat a stagnáló infláció

2021. augusztus 5. 11:03

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana az USA-ban, azonban egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra - ez pedig a világ minden részére hatással van. Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere kifejtette: ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság.

Sokan azt gondolják, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti, azonban a számok nem ezt sugallják. Egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra, ami az összes gazdasági környezet közül a legrosszabb – véli Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana, azonban már az amerikai jegybank is elismerte, hogy a mostani kiugrás tovább tart, mint gondolták. Egyre nagyobb tehát az esélye annak, hogy egy magasabb inflációs környezet jön az egész világon – emelte ki Kardos Zsolt.

Az Aegon Alapkezelő szakembere szerint a stagfláció a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság. Ennek egyik oka, hogy a növekedés nem volt organikus, hitelből élénkült, illetve a segélyek fűtötték a fogyasztást Amerikában, így törvényszerű a lassulás.

Az infláció sokkal nagyobb nyomot fog hagyni a gazdaságban, mint a Fed gondolja

– figyelmeztet a szakértő . A puszta tények, a legfrissebb amerikai gazdasági adatok is azt támasztják alá, hogy stagfláció fele tart az amerikai gazdaság: a GDP csökkent az elmúlt negyedévben, viszont a PCE (Personal Consumption Expenditures), ami a CPI kistestvére nőtt.

Kardos Zsolt emlékeztetett rá, hogy hasonló stagflációs környezet jellemezte a világot a hetvenes években az 1973-as első olajárrobbanás után. Ez a gazdasági kimenetel nagyon tudja pusztítani a gazdaságot, mivel magas kamatok kellenek az infláció megfékezéséhez. Ha a Fed felveszi a harcot az inflációval, akkor emelnie kell a kamatokat, ami stagflációt hozhat, ha pedig nem vesz tudomást az inflációról, akkor beláthatatlan, mi jön a pénznyomtatás következtében – foglalta össze a szakértő. Maradva a történelmi példánál: az említett időszak a 80-as évek elején csúcsosodott ki, amikor 18-20 százalék volt az amerikai tízéves hozam, majd jött Paul Volcker a Fed élére, aki jelentős kamatemelésekkel vállalkozott az infláció letörésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nehezíti a mostani helyzetet, hogy februárban lejár Jerome Powell mandátuma a Fed elnökeként: Kardos Zsolt szerint addig esélytelen, hogy kamatot emeljen vagy elkezdje leállítani QE-programját a Fed, „szabadon lesz engedve az infláció”. Viszont szerinte a következő néhány hónapban annyira el tudnak szaladni a dolgok, hogy nehezebb lesz visszahozni, ez egyre csak erősíti a stagfláció veszélyét.

A tartósan magas infláció persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne a piacon keresni, ebben az időszakban a nyersanyagok és az ingatlan szektor kifejezetten jól tudnak teljesíteni – emelte ki Kardos Zsolt. A részvénypiacoknak viszont ez rossz időszak lenne, hiszen az összes P/E rátát újra kell számolni a kötvényhozamok emelkedésével.

A fentiek ellenére a részvényindexek egyelőre új csúcson vannak, vagyis úgy tűnik, mintha a piac nem árazná még be a kockázatot. Kardos Zsolt szerint ez annak köszönhető, hogy a Fed hatalmas likviditást ad a piacoknak, úthengerként megy át a gazdaságon. Szerinte látják a problémát a befektetők is, de amíg a jegybank számolatlanul nyomtatja a pénzt, addig mehetnek tovább az indexek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem