14 °C Budapest
forint detail

A neheze csak most jön: az eddiginél is nagyobb drágulást hozhat a stagnáló infláció

2021. augusztus 5. 11:03

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana az USA-ban, azonban egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra - ez pedig a világ minden részére hatással van. Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere kifejtette: ez a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság.

Sokan azt gondolják, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti, azonban a számok nem ezt sugallják. Egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra, ami az összes gazdasági környezet közül a legrosszabb – véli Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana, azonban már az amerikai jegybank is elismerte, hogy a mostani kiugrás tovább tart, mint gondolták. Egyre nagyobb tehát az esélye annak, hogy egy magasabb inflációs környezet jön az egész világon – emelte ki Kardos Zsolt.

Az Aegon Alapkezelő szakembere szerint a stagfláció a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság. Ennek egyik oka, hogy a növekedés nem volt organikus, hitelből élénkült, illetve a segélyek fűtötték a fogyasztást Amerikában, így törvényszerű a lassulás.

Az infláció sokkal nagyobb nyomot fog hagyni a gazdaságban, mint a Fed gondolja

– figyelmeztet a szakértő . A puszta tények, a legfrissebb amerikai gazdasági adatok is azt támasztják alá, hogy stagfláció fele tart az amerikai gazdaság: a GDP csökkent az elmúlt negyedévben, viszont a PCE (Personal Consumption Expenditures), ami a CPI kistestvére nőtt.

Kardos Zsolt emlékeztetett rá, hogy hasonló stagflációs környezet jellemezte a világot a hetvenes években az 1973-as első olajárrobbanás után. Ez a gazdasági kimenetel nagyon tudja pusztítani a gazdaságot, mivel magas kamatok kellenek az infláció megfékezéséhez. Ha a Fed felveszi a harcot az inflációval, akkor emelnie kell a kamatokat, ami stagflációt hozhat, ha pedig nem vesz tudomást az inflációról, akkor beláthatatlan, mi jön a pénznyomtatás következtében – foglalta össze a szakértő. Maradva a történelmi példánál: az említett időszak a 80-as évek elején csúcsosodott ki, amikor 18-20 százalék volt az amerikai tízéves hozam, majd jött Paul Volcker a Fed élére, aki jelentős kamatemelésekkel vállalkozott az infláció letörésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nehezíti a mostani helyzetet, hogy februárban lejár Jerome Powell mandátuma a Fed elnökeként: Kardos Zsolt szerint addig esélytelen, hogy kamatot emeljen vagy elkezdje leállítani QE-programját a Fed, „szabadon lesz engedve az infláció”. Viszont szerinte a következő néhány hónapban annyira el tudnak szaladni a dolgok, hogy nehezebb lesz visszahozni, ez egyre csak erősíti a stagfláció veszélyét.

A tartósan magas infláció persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne a piacon keresni, ebben az időszakban a nyersanyagok és az ingatlan szektor kifejezetten jól tudnak teljesíteni – emelte ki Kardos Zsolt. A részvénypiacoknak viszont ez rossz időszak lenne, hiszen az összes P/E rátát újra kell számolni a kötvényhozamok emelkedésével.

A fentiek ellenére a részvényindexek egyelőre új csúcson vannak, vagyis úgy tűnik, mintha a piac nem árazná még be a kockázatot. Kardos Zsolt szerint ez annak köszönhető, hogy a Fed hatalmas likviditást ad a piacoknak, úthengerként megy át a gazdaságon. Szerinte látják a problémát a befektetők is, de amíg a jegybank számolatlanul nyomtatja a pénzt, addig mehetnek tovább az indexek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?