23 °C Budapest
Girl looking at camera pointing at her arm with a bandage after getting the covid-19 vaccine. Female feeling proud after getting coronavirus vaccine at vaccination center

Kongatják a vészharangot, egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon: komoly lépésekre van szükség, vagy baj lesz

2024. május 19. 15:05

Egyre több gyermekorvost ér támadás oltásellenes szülők részéről, amiért nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról beszélt, felmérést indítottak az oltásellenesség mértékének feltárása érdekében.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke, Kántor Irén a Portfolionak beszélt arról, hogy az országban egyre több gyermekorvost ér támadás oltásellenes szülők részéről, amiért nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Ez a tendencia arra ösztönözte az egyesületet, hogy országos felmérést indítson az oltásellenesség mértékének feltárása érdekében. A felmérés célja, hogy megértse, milyen mértékben és hol jelentkezik ez a probléma Magyarországon.

Az oltásellenes mozgalom erősödik, főleg a közösségi médiában terjesztve nézeteit. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt ügyben azt hangsúlyozza, hogy az oltóorvosok a jogszabályi előírásoknak megfelelően járnak el. Az oltásokat megtagadó szülők által indított jogi eljárások során a késedelmek veszélyeztethetik a járványügyi biztonságot, ha csökken az átoltottsági arány.

Az egészségmegőrzés fontosságát Kántor Irén is kiemelte, hozzátéve, hogy az egészségértés nem mindig tart lépést a tudomány fejlődésével. Ezért szorgalmazza a kommunikáció változtatását ezen a téren. A túlsúlyos gyermekek arányának növekedése is aggodalomra ad okot. A World Obesity Federation szerint Magyarországon minden harmadik gyermek túlsúlyos. Kántor Irén szerint ez nem csak statisztikai adat; az elhízás egyre korábban kezdődik és súlyos szövődményekhez vezethet már gyermekkorban is. A HGYE válaszként obezitás projektet indított, amely hosszú távú célja az egészségesebb életmód iránti motiváció fenntartása.

A gyermek háziorvosi praxisok helyzetét illetően Kántor beszámolt arról is, hogy jelenleg 150 praxis áll betöltetlenül országszerte. A magas átlagéletkor – 62 év – tovább súlyosbítja ezt a helyzetet. Az egyesület ezért igyekszik vonzóbbá tenni az alapellátást fiatal orvosok számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A finanszírozás kérdése kapcsán elmondta, hogy bár a NEAK-finanszírozás nem inflációkövető, sok orvos számára nem csupán anyagi kérdésekről van szó döntéseik során. Az alapellátást választók gyakran élethelyzetük vagy szakmai elkötelezettségük miatt teszik ezt. Az ügyeleti rendszer átszervezése és az iskolai hiányzási igazolások digitalizálása is szóba került. Mint kifejtette, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszer összekapcsolása lehetővé teszi majd az iskolák számára, hogy valós időben nyomon követhessék a diákok hiányzási okait és időtartamát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem