23 °C Budapest
Old man with a Parkinson disease holds his arm with a hand, trying to eat a soup.

Így lehet hadat üzenni a rettenetes népbetegség ellen: ezt minden idős magyarnak meg kellene fogadnia

2024. április 19. 15:46

Egy 2022-es tanulmány szerint az Egyesült Államokban a 65 év feletti felnőttek 10%-a demenciában, további 22%-uk enyhe kognitív zavarban szenved, és a demencia kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Az életmódbeli változtatásokkal, mint rendszeres tesztmozgás, társas kapcsolatok ápolása és elegendő alvás, jelentősen csökkenthető a demencia kialakulásának esélye, bár teljes mértékben nem előzhető meg - írja a Huffpost. .

A demencia az Egyesült Államokban a 65 év feletti lakosság körében rendkívül elterjedt, ahol a felnőttek 10%-a szenved ebben az állapotban, míg további 22% enyhe kognitív zavarokkal küzd. Különösen aggasztó, hogy a 90 év felettiek között ez az arány 35%-ra nő. Bár az életkor, a genetikai hajlam és a környezeti tényezők mind befolyásolják a demencia kialakulásának esélyét, bizonyos életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a kockázat.

Az elsődleges kockázati tényezők között szerepel a mozgásszegény életmód. A Harvard Medical School neurológia professzora, Dr. Alvaro Pascual-Leone szerint az elhízás, magas vérnyomás és cukorbetegség összefüggésben állhatnak a demenciával. Az ajánlott heti 150 perc tesztmozgás nemcsak ezeket az állapotokat segít kezelni, hanem elősegítheti az új agysejtek képződését is, javítva ezzel az agyi plaszticitást és emlékezetet. A tesztmozgás formái között szerepelhet aerobik, erőnléti edzés és elme-test gyakorlatok (jóga, tai chi).

A második jelentős kockázati tényező a társas kapcsolatok hiánya. Dr. Smita Patel idegtudós hangsúlyozza, hogy a korlátozott társadalmi interakció növelheti a demencia kockázatát. Az erős társas kapcsolatok nemcsak javítják az általános egészségi állapotot, de akár meghosszabbíthatják az élettartamot is. A magányosság ugyanolyan káros lehet az egészségre, mint egyes súlyos betegségek vagy dohányzás.

A harmadik tényező az elégtelen alvás. Patel szerint naponta öt-hat óránál kevesebb alvás összefüggést mutathat a demencia fokozott kockázatával idősebb korban. Pascual-Leone tanácsai között szerepel alkoholfogyasztás korlátozása és elektronikus eszközök használatának kerülése lefekvés előtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár több életmódbeli és viselkedésbeli változtatást is megtehetünk agyunk egészségének megóvása érdekében, fontos tudatosítani, hogy jelenleg nincs gyógymód a demenciára. Azonban megfelelő intézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthetjük annak esélyét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem