20 °C Budapest
Megdőlt az óriási diéta-tévhit: ezektől a kedvelt, fogyókúrás ételektől egyre csak hízni fogsz

Megdőlt az óriási diéta-tévhit: ezektől a kedvelt, fogyókúrás ételektől egyre csak hízni fogsz

2024. március 21. 15:13

Dietetikusok szerint számos, egészségesnek hitt, de valójában kalóriadús élelmiszerek, mint például a gyümölcslé,a  joghurt, az energiaszeletek és az aszalt gyümölcsök hozzájárulhatnak a váratlan súlygyarapodáshoz. Éppen ezért fogyókúra során érdemes mértékletesen fogyasztani őket.

A fogyókúra során érdemes kerülni a kalóriadús ételeket, mint például a köztudottan hizlaló pizza vagy a chips, de számos olyan étel van, amelyek elsőre egészségesnek tűnhetnek, de valójában hozzájárulhatnak a nem kívánt súlygyarapodáshoz. A "Eat This Not That" diétaelemző weboldal szakértői szerint több ilyen "alattomos" étel is van, amelyeket érdemes elkerülni vagy csak mértékkel fogyasztani.

Ilyen például a gyümölcslé, a joghurt, az energiaszelet és az aszalt gyümölcs, hiszen sok esetben magas a kalóriatartalmuk, így nem jelentenek egészséges alternatívát. Yelena Wheeler táplálkozási szakértő szerint ezek az ételek gyakori okai a váratlan súlygyarapodásnak - számolt be a Daily Mail. Kimberley Gomer dietetikus hangsúlyozza a diófélék esetében a mértékletesség fontosságát is, hiszen bár gazdagok mikrotápanyagokban, könnyű túlzásba esni a fogyasztásukkal. Például egy csésze mandula 826 kalóriát is tartalmazhat, ami jelentős mennyiség.

A dióvajak esetében is hasonló problémák merülhetnek fel. A krémes állag miatt könnyen túl sokat fogyaszthatunk belőlük, ami jelentős kalória-bevitelt jelenthet. Két evőkanál mogyoróvaj például 188 kalóriát tartalmaz. A müzli és egyes gabonaféléknél is figyelmet kell fordítani az adagok méretére. Egy csésze granola akár 450 kalória bevitelét  is jelentheti.

Az alacsony cukortartalmú fagylaltokkal kapcsolatban Sheri Berger dietetikus arra figyelmeztetett, hogy bár kevesebb cukrot tartalmaznak, hajlamosíthatnak az embereket arra, hogy más ételekből többet fogyasszanak. A tejalternatívák esetén is ajánlott az óvatosság. Bár laktózérzékenység esetén jó alternatívát jelenthetnek, néhány termék hozzáadott zsírokat és cukrokat tartalmazhat. Végül a gluténmentes termékekkel kapcsolatban is sok a tévhit: jó tudni, hogy ezek gyakran magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek mint glutént tartalmazó társaik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos tehát tudatosan megválasztani az élelmiszereket még akkor is, ha elsőre egészséges alternatívának tűnnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem