Girl presenting a cosmetic product in sunset light

Kiderült a retinol-titok: ezt teszi a bőröddel az újdonsült csodaszer

2023. május 31. 19:05

Ahogy a ruhák terén, a kozmetikában is időről időre új divatok születnek. Ma az egyik legnagyobb trend a retinol-tartalmú kozmetikumok használata a bőröregedés ellen. Azt viszont kevesen tudják, hogy mi is pontosan a retinol, hogyan fejti ki a hatását, és mi mindenre jó még. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni napjaink egyik legnépszerűbb hatóanyagáról, a retinolról. 

Mi a retinol?

A retinol az A-vitamin egyik származéka, a retinoidok közé soroljuk. A retinoidok, vagyis az A-vitamin származékok csoportjába tartozik még többek között a retinal, a tretinoin, az isotretinoin, vagy az alitretinoin; az acitretin, a adapalene, a bexarotene, a tazarotene és a Trifarotene is. Ezeket az anyagokat jellemzően mind bőrproblémák kezelésére használják, sokféle kozmetikumban megtalálhatók. A legismerted retinoid mégis a retinol, mely megtalálható gyógyszerekben, krémekben, gélekben, lotionökben, kenőcsökben, szérumokban. 

Azt is érdemes tudni, hogy az A-vitamin szintén egy származék, amely elővitaminjából, a béta-karotinból jön létre. A béta-karotin természetes formában a piros, vagy narancssárga, sárga húsú gyümölcsben és zöldségben található meg nagy mennyiségben.

Milyen hatással van a retinol a bőrre?

A retinolt főként bőröregedés-gátló hatása miatt használják, azonban nem csak ez az egyetlen pozitív hatása. A retinol elősegíti a bőrsejtek termelődését, és a kollagéntermelést is. Hámlasztó hatása miatt a pórusok tisztulását segíti és gátolja a ráncok elmélyülését. Ezen kívül jótékony hatása lehet még aknék, aknés hegek, sötét foltok, tág pórusok, striák, pikkelysömör kezelésére is a Cleveland Clinic cikke szerint.

 

Aknék ellen is gyakran alkalmazzák a retinolt, mivel rendszeres alkalmazása gátolja a pórusok eltömődését. Az aknék, miteszerek, pattanások kialakulásának hátterében ugyanis gyakran eltömődött pórusok állnak. Fontos, hogy amikor elkezdik aknés bőrön alkalmazni a retinolt, kezdetben még rosszabbodhat is a bőr állapota, miután javulásnak indul, ezért nem szabad feladni, ha a retinol nem hat az első próbálkozások alkalmával.

Ha a bőrbetegség már régóta fennáll, az aknék hegesedést, sötét foltokat okozhatnak a bőrön. A pattanások kifakadása, nyomkodása szintén sérüléseket okozhat a bőrön, melyek gyakran nem nyom nélkül gyógyulnak. Ilyenkor is bevethető a retinol, mely csökkenti a pattanásosságot. Nem minden esetben jelenthet azonban megoldást a retinol, a súlyos, elfertőződött, mély a bőrben ülő aknék ellen nem mindig hatásos. A bőrbetegség elmérgesedése esetén egyébként is érdemes felkeresni bőrgyógyászt, hiszen a retinol inkább tüneti kezelés, súlyos esetekben pedig az okokat is fel kell kutatni, hogy hatékonyan kezelhető váljon a probléma.

Sokan alkalmazzák hiperpigmentáció ellen is a retinolt. Ez esetben bőrkárosodás hatására sötét foltok jelennek meg a bőrön, napfény hatására. Bár a napfoltoknak, öregségi foltok - vagy májfoltok - nem veszélyesek az egészségre, esztétikai okok miatt sokan szabadulnának ezektől a foltoktól. Itt jön képbe a retinol, mely halványíthatja a hiperpigmentációs foltokat - viszont a kezelés hónapokig tarthat és kellemetlen lehet. 

A retinolt striák ellen is hatásos lehet, melyek szintén a bőrön csíkok formájában megjelenő hegek. Striák akkor keletkeznek, ha a bőrnek túl hirtelen kell megnyúlnia - hirtelen súlygyarapodás, terhesség, serdülőkori növekedés, vagy izomnövekedés esetén. Fontos, hogy terhesség, vagy szoptatás alatt szakemberek véleményét kell kérni, bármilyen kezelés alkalmazása előtt. Ha a retinol hat, a fehér, vagy ezüstös hegek elhalványulhatnak. 

A pikkelysömör (psoriasis) igen kellemetlen betegség, amely ellen retinolt is szoktak alkalmazni. Fontos, hogy bár tünetei miatt a legtöbben bőrbetegségként gondolnak rá, valójában egy krónikus autoimmun betegség. Az egészséges bőr hámsejtjei nagyjából 1 hónap alatt cserélődnek le,  míg a pikkelysömörös betegek bőrsejtjei mindössze néhány nap alatt jutnak el a bőr külső rétegéhez. A felesleges sejtek plakkokban gyűlnek össze a bőr felszínén, így jönnek létre az ezüstfehér, pikkelyszerű megvastagodások.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyileg alkalmazott retinol lassíthatja a bőrsejtek felhalmozódását, csökkentheti a gyulladást. Viszont mivel a retinol további bőrirritációt okozhat, ezért érdemes a használat előtt bőrgyógyásszal egyeztetni. Lehetséges több különböző hatóanyag alkalmazása, például helyi szteroid, hogy a kezelés minél hatékonyabb és kevésbé kellemetlen legyen. 

A retinolt leggyakrabban ráncok ellen alkalmazzák. Mivel az életkor előrehaladtával a bőrsejtek lassabban osztódnak, a bőr nehezebben tartja a nedvességet, kevesebb kollagént tartalmaz. A helyi alkalmazású retinoidok lassítják a kollagén lebomlását, rugalmasabbá teszik a bőrt. A retinol rendszeres alkalmazása a ráncok elmélyülését is gátolhatja, viszont a hatás ebben az esetben sem azonnali.

A retinol jótékony és káros hatásai

A retinol hasznos lehet a fent felsorolt bőrproblémák esetében, azonban nem mindenki számára. Az érzékeny bőrűek, allergiásra hajlamosak nem feltétlenül járnak jól a retinol alkalmazásával. Ami pedig nagyon fontos, hogy

a retinol fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért elengedhetetlen a megfelelő napvédelem alkalmazása!

A leégés kockázata megnő, ha valaki retinolt használ, ami az arcon különösen kellemetlen lehet. Ezen túlmenően és éppen ezért is, a nagydózisú retinol használata növeli a bőrrák kockázatát is. Ezért nagyon fontos, hogy ruházattal és napvédő krémmel védjük bőrünket, ha retinolt alkalmazunk.

A retinol nem véletlenül lett ilyen nagy trend, számos jótékony hatása ismert, mint a bőr tisztán tartása és a bőröregedés gátlása. Bár átmenetileg a bőr irritált lehet, kipirosodhat, hámlás kezdődhet, ezeknek azonban rövid idő alatt el kell múlniuk. Amennyiben a retinol használata hosszan tartó mellékhatással jár, hagyjuk abba a használatát és keressünk fel szakembert!

A bőr öregedése természetes folyamat

Fontos szem előtt tartani, hogy az, hogy a bőrön idővel ráncok, pigmentfoltok jelennek meg, természetes és nem egészségtelen folyamat. Az öregedés velejárója a bőr változása, melyet különböző szerekkel lehet lassítani, azonban érdemes megbarátkozni a külsőnk változásával. A mentális egészség szempontjából viszont fontos, hgy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ebben is segíthetnek a kozmetikai szerek. Túlzottan nagy elvárásokat viszont nem érdemes táplálni, megfiatalító csodaszerek ugyanis nem léteznek. Mindenképpen érdemes bármilyen szer alkalmazása esetén az egészségünket szem előtt tartani, hiszen ha a fiatalság nem is, az egészség megőrizhető - és az nagyobb áldás idősebb korban, mint a szépség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm