20 °C Budapest
Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

A pánikroham tünetei: mi az a pánikroham, mit tegyünk pánikroham esetén?

2023. április 29. 11:00

A villámcsapás elsöprő erejével üthet be a pánikroham, azonban sokan közülünk nem is tudják, hogy mi volt az az ijesztő élmény, amit átéltek. Miben különbözik a pánikroham és a pánikbetegség, mik a pánikroham tünetei, milyen egy pánikroham az azt átélő személy szemszögéből? Járjuk körbe, mi az a pánikroham, mi a teendő pánikroham esetén, mit tegyünk pánikroham esetén, ha mi magunk éljük át azt, vagy ha egy járókelőn érzékeljük a pánikroham tüneteit?

Cikkünkben a pánikroham jelenségéről tájékoztatjuk olvasóinkat: tudd meg, mi az a pánikroham, mik a pánikroham tünetei, avagy milyen egy pánikroham. Amellett, hogy leírjuk, mi a teendő pánikroham esetén, azt is eláruljuk, mit tegyünk a pánikroham ellen, hogyan történik a pánikroham kezelése és hogyan gyógyítják a hétköznapi pánikroham esetével szemben a súlyos pánikbetegséget? Nézzük, a pánikroham mi az, hogyan ismerjük fel, milyen emlékezetes esetek történtek a pánikroham kapcsán a celebvilágban!

Mi az a pánikroham?

A pánikroham gyakoribb esemény, mint azt gondolnánk: egyes kutatások szerint a lakosság körülbelül 10%-a él át ilyen epizódot élete során legalább egyszer, de van, akinél többször is jelentkezik, és sajnos vannak olyanok is, akiknek az életét felforgató rendszeres problémáról van szó – utóbbi esetben már pánikbetegségről beszélünk. A pánikroham hosszúsága néhány perctől fél óráig is eltarthat, ez idő alatt az a személy, aki átéli, változatos, ám szinte minden esetben ijesztő tüneteket tapasztalhat.

Ahogy a „pánik” szó is jelzi, egy olyan hirtelen beköszöntő, minden átmenet nélkül jelentkező rohamról van szó, ami ijedtséggel, fokozott félelemérzettel, halálfélelemmel, gyakran szédüléssel, rossz közérzettel, légszomjjal, kényszeres gondolatokkal, akár ájulással is járhat – a pánikroham tünetei mindenkinél más intenzitással, más tünetegyüttes formájában jelentkeznek – hogy milyen egy pánikroham, arra a későbbiekben részletesen kitérünk.

Pánikroham vagy pánikbetegség? Nem mindegy!

Azoknál a személyeknél, akiknél a pánikroham rendszeresen előfordul, megjelenik a pánikroham bekövetkezésétől való félelem, idült szorongás is – ezt az állapotot nevezzük pánikbetegségnek. A pánikbeteg embereknek a pánikrohamok uralják az életét: mindenkinél egyedi intenzitással, egyedi hosszúsággal jelentkezhetnek a pánikrohamos epizódok, ami már egy olyan szorongással járó pszichés zavar, amit mindenképpen kezeltetni kell (előfordulhat spontán gyógyulás, de a betegség kezelés nélkül túlságosan nagy romboló erővel bír a beteg magánéletében).

A pánikbetegség (az egyszer-egyszer előforduló pánikrohammal szemben) hosszú hónapokig, évekig is eltarthat, kezelés nélkül olyan súlyossági szintet ölthet, amire rámennek a pánikbeteg személy emberi kapcsolatai, lecsökken a munkaképessége, egyesek az önállóságukat is elvesztik, annyira eluralja az életüket a pánikroham bekövetkezésétől való félelem, állandó szorongás. A pszichológusok, pszichiáterek már jól ismerik a betegség természetét, pánikroham ellen már létezik külön pánikbetegek részére összeállított pszichoterápia is

Mi a pánikroham oka?

A kutatók mind a mai napig nem tudják, pontosan mi áll a pánikbetegség, avagy a pánikroham hátterében, hiszen teljesen egészséges embereknél is előforduló jelenségről van szó. Magáért a pánikbetegségért valószínűsíthetően a neurotranszmitterek csökkent mennyisége felelhet, illetve gyakran vonnak párhuzamot az egyszeri pánikroham és a múltban átélt traumák között (a poszttraumás stressz szindrómához hasonlóan). Sokan a pánikroham, vagy pánikbetegség elszenvedői közül aktív alkohol vagy pszichoaktív szerhasználók, amit a kutatók szintén összefüggésbe hoznak a pánikbetegség kialakulásával.

Sok esetben a pánikroham kiváltó oka a pánikrohamra való visszaemlékezés. A beteg évekig, évtizedekig nem felejti el a hirtelen támadó pánikroham intenzív élményét, mindez elég lehet ahhoz, hogy az emléktől bekövetkező szorongás hatására újra előjöjjön egy pánikroham – éppen ebben rejlik a kialakuló pánikbetegség természete, amikor a pánikrohamtól való félelem szorongáshoz, majd fóbiás jellegű elkerülő magatartáshoz vezet. Ezzel létrejön egy „ördögi kör”: bekövetkezik egy pánikroham, majd az új pánikroham bekövetkezésétől való rettegés uralkodik el a szüneteken, egészen a következő pánikrohamig.

A pánikroham gyakorisága, előfordulása

Mind a pánikroham, mind a pánikbetegség kétszer olyan gyakran fordul elő nőknél, mint férfiaknál, azonban a statisztikákat torzíthatja, hogy a férfiak kevésbé hajlamosak ilyen jellegű problémákkal orvoshoz fordulni. A pánikroham mint jelenség többnyire kamaszkorban, fiatal felnőttkorban jelentkezik először, maga a pánikbetegség viszont jellemzően fiatal felnőttkorban alakul ki számos más pszichiátriai rendellenességgel egyetemben. A pánikroham és a pánikbetegség gyakran szerves velejárói más pszichés eredetű problémáknak – ilyen például a depresszió vagy a borderline személyiségzavar, PTSD stb. Így, hogy tudjuk, a pánikroham mi az és mi a pánikbetegség, nézzük, mik a pánikroham tünetei, milyen egy pánikroham!

Mik a pánikroham tünetei?

A pánikroham tünetei igazán változatos formákban mutatkozhatnak meg, azonban általánosságban elmondhatjuk a pánikroham jelentkezése kapcsán, hogy egy hirtelen, minden átmenet nélkül bekövetkező szorongásról, félelemérzetről, ijedtségérzetről van szó. A pánikrohamot átélők ilyenkor megmagyarázhatatlan, mindennél erősebb halálfélelemről számolnak be, ami kényszeres menekülési vagy segítségkérési vággyal párosulhat, mindez alatt kényszeres, abnormális gondolatok járják át a pánikroham átélőjének elméjét.

A pánikroham lelki tünetei fizikai tünetekkel járnak együtt: a pánikroham során tipikus tünet a légszomj, a felgyorsult szívverés, a jelentősen, már-már veszélyes szinten megemelkedett vérnyomás és pulzus, mindez ájulásközeli állapotba taszítja a pánikroham átélőjét. A pánikroham során jelentkező tünetek közé tartozik az izzadás, az émelygés és a hányinger, a szédülés, a végtagokban jelentkező zsibbadásérzés, vagy a parasztéziának nevezett szurkáló érzés a kezeken, lábakon, az arcon vagy a szájban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelentkezhet még a pánikroham tünetei közt a reszketés, az elpirulás, a hirtelen gyomorgörcs, hasfájás és hasmenés, gyomortájról kiinduló gyengeségérzet, de akár csalánkiütésszerű bőrpír is megjelenhet a testen. A pánikroham átélői gyakran azt érzik, hogy elvesztik a kapcsolatot a külvilággal, mintha üvegfal mögül kémlelnék az eseményeket, vagy mintha térben is elvesztenék a kapcsolatot saját testükkel, mások álomszerű érzékelési zavarokról számolnak be. Sokan attól rettegnek, hogy a pánikroham alatt elvesztik az önkontrolljukat, hogy irreális cselekedeteket, például öngyilkosságot kísérelnek meg, vagy hogy megőrülnek.

Az egyszeri pánikrohamon túl a tartósan fennálló pánikbetegség szövődményeket is okozhat: kialakulhat generalizált szorongás, fóbiák jelenhetnek meg. A betegen kiütközhetnek a depresszió tünetei is, emellett a pánikrohamok átélője neurotikus személyiséggé válhat. A pánikroham okozta stressz tartós vérnyomásemelkedéshez és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, illetve a pánikroham gyakori átélői hajlamosabbak narkotikumokhoz, alkoholhoz nyúlni a szorongás csillapítására.

Mit tegyünk pánikroham esetén?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a teendő pánikroham esetén, avagy mit tehetünk mi magunk a pánikroham ellen. Alapvetően, ha a pánikroham már bekövetkezett, semmit nem tehetünk ellene, meg kell várnunk, amíg magától elmúlik. Célszerű ehhez leülnünk, leguggolnunk felhúzott térdekkel, félrevonulnunk és a helyes légzésre koncentrálnunk, közben tudatosítanunk magunkban, hogy ez csak egy pánikroham, valójában nem vagyunk veszélyben. Ha a környezetünkben valaki észleli a pánikroham jellegzetes tüneteit, fogadjuk el a segítségét, hogy megnyugtathasson.

Amennyiben mi észleljük egy másik emberen a pánikroham tüneteit, legyen szó egy ismerősről vagy egy idegenről, nyújtsunk neki segítséget, hogy megnyugodhasson, és hogy a pánikroham hamarabb véget érhessen. Segítsünk neki félrevonulni, esetleg kínáljuk meg innivalóval. A pánikroham ellen ilyenkor nem tehetünk semmit, meg kell várnunk, amíg az magától elmúlik. A pánikrohamok a celebvilág életében sem számítanak ritka jelenségnek (a tévénézők számára emlékezetes lehet például a Tóth Gabi pánikroham Celeb vagyok ments ki innen c. műsorban), azonban ezeket az eseteket ne keverjük össze a hétköznapi emberek által megélt pánikrohamokkal, mert eltérhetnek a valóságtól.

Hogyan küzdjünk a pánikroham ellen?

Amennyiben a pánikroham rendszeresen jelentkezik az életünkben, ne hagyjuk elhatalmasodni a problémát! Jelentkezzünk egy pszichológusnál, súlyosabb esetben pszichiáter szakorvosnál. Maga a pánikroham, amikor éppen lezajlik, nem befolyásolható, azonban tudatosan küzdhetünk a pánikroham ellen, amikor nyugalmi időszakban vagyunk. Fontos a tudatosság: ez csak egy pszichés jelenség, az átélt érzelmek, különösen a halálfélelem nem valódiak, nem szabad engednünk, hogy tartós szorongás alakuljon ki bennünk.

A pánikroham elleni küzdelem szintén fontos komponense a stressz elkerülése, akár munkahelyváltás vagy komolyabb magánéleti változtatás árán, illetve az egészséges életmód irányelveinek a követése (sokan nem is gondolnák, milyen remek hatással van a lelki egészségre a rendszeres sport és a helyes táplálkozás). Szintén fontos, hogy ha gyakran fellépnek a pánikrohamok, vagy ha pánikbetegség alakult ki nálunk, semmi estestre se keressük a megoldást a tudatmódosító élvezeti szerekben, helyette kérjük ki inkább egy szakértő segítségét!

A pánikroham kezelése

A pánikroham kezelése kapcsán számos terápiás lehetőséggel találkozhatunk: bizonyos esetekben nem elkerülhető, hogy a beteg gyógyszert szedjen a pánikroham ellen, de ugyanígy javallják a szorongásoldó gyógynövények mindennapos használatát is. A pánikroham ellen előírhatnak pszichoterápiás kezelést, egyéni és csoportos gyakorlatokat, és minden valószínűséggel a pszichológusunk, pszichiáterünk is az életmódterápia irányába fog terelni bennünket. Sokat segíthet a pánikrohamok ellen a fényterápia, a tudatosan aktív életmód és a különféle relaxációs gyakorlatok végzése (pl. jóga, meditáció), illetve fontos a nyugodt és biztonságos szociális környezet megteremtése is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm