Deep fryers with hot bubbling boiling oil on restaurant kitchen

6 étel, amit egyálalán nem kellened enned, a magyarok mégis imádják: ezért szörnyen veszélyes

2023. április 7. 15:57

Szinte mindenhonnan dől ránk a 'junk food' - szupermarketek és kisboltok polcain, munkahelyeken, iskolákban és automatákban is adja magát a lehetőség, hogy két teendő közt gyorsan bedobjunk valami ízleteset. A gyorsételek elérhetősége és kényelme megnehezíti annak korlátozását vagy elkerülését. A teljes absztinencia talán nem is a legjobb megoldás, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy mely ételeket és miért érdemes kerülni.

Mindannyiunknak vannak gyengeségei: Egy nagy tál csokoládéfagylalt egy hosszú, stresszes nap után. Az a doboz kóla néhány szelet pizzával péntek este. Egy hamburger és sült krumpli abban az új étteremben, amiről mindenki áradozik.

A "mindent csak mértékkel" mondás nem véletlenül létezik. A legtöbb orvos és táplálkozási szakember tudja, hogy ha teljesen megvonod magadtól a szeretett ételeket, az többnyire visszafelé sül el, és sokkal többet eszel belőlük, mint kellene. Vannak azonban bizonyos ételek, amelyeket a gasztroenterológusok 99%-ban elkerülnek. Ezen élelmiszerek egyike sem fog éveket elvenni az életedből, ha időnként megeszed őket, de a szakemberek túlnyomó része messziről kerüli őket.

Fehérjeszeletek

A fehérjeszeletek egészségesek, igaz? Bár egyesek - például a valódi gyümölcsökből és diófélékből készültek - jobbak, mint mások, Dr. Harmony Allison, a massachuseths-i Tufts Medical Center gasztroenterológusa a Huffpostnak azt mondta, ő soha nem eszik olyan fehérjeszeleteket, melyek magasan feldolgozott növényi olajokat használnak, például pálma-, repce-, földimogyoró- vagy szójababolajat. Különösen a szuper-feldolgozott fehérjeszeletek vezethetnek jelentős mértékű puffadáshoz, ráadásul bizonyos esetekben számos ismeretlen hasznosságú adalékanyagot tartalmaznak" – mondta, majd hozzátette: "Ugyanannyi fehérjét egy csésze tejben, egy adag mogyoróvajban, dióban vagy tökmagban is megkaphatunk”

Azt se feledjük, hogy sok ember eleve több fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van, így könnyen meglehet, hogy már elegendő mennyiséggel rendelkezünk ebből a tápanyagból.

Steak

A gasztroenterológusok jelentős hányada bizony nem kedveli a vörös húsokat sem. Dr. Reezwana Chowdhury, a Johns Hopkins gasztroenterológusa elmondta: "A vörös hús és a feldolgozott hús növeli a vastagbélrák és a vastagbélpolipok kockázatát. Magas a telített zsírok tartalma, de ha mégis fogyasztjuk őket, fontos az elfogyasztott mennyiség: a vastagbélrák kockázata azoknál magasabb, akik napi 100 grammnál többet fogyasztanak (ez alig negyed kiló)".

Hot dog és más feldolgozott húsok

Kevés ember van, aki könnyen lemond néhány szelet illatos szalonnáról vagy hot dogról, de Dr. Rabia De Latour, a new yorki-i Grossman School of Medicine gasztroenterológusa és óvva int az ilyen feldolgozott húsoktól.

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Ezek jellemzően sok energiát, nagymennyiségű cukrot tartalmaznak, melyek elhízáshoz vezetnek.

"A vörös és a feldolgozott húsok esetében nagyobb a vastagbélrák kockázata is – mondta a szakember, aki szerint azt adatok azt mutatják: a vörös és feldolgozott húsok heti négyszeri vagy többszöri fogyasztása akár 20 százalékkal megnövekedett vastagbélrákkockázattal is összefüggésbe hozható"."

Bőolajban sült hal és egyéb húsok

Finom ugyan a Filet-O-Fish és a dobozos csirkemell is, csak éppen nem tesznek jót a bélrendszered egészségének. Tanulmányok kimutatták, hogy a sütőolaj kedvezőtlenül módosíthatja a bélmikrobiomot, ami az érelmeszesedés (a zsír és más anyagok felhalmozódása az artériák falán) súlyosbodásához vezethet - magyarázta Dr. Mahmoud Ghannoum, mikrobiomkutató és a BIOHM társalapítója. A sült ételeket gyakran feldolgozott növényi vagy magolajban sütik. Ezek az olajok melegítéskor transzzsírokat képezhetnek, amelyek számos egészségügyi problémával, többek között számos betegség fokozott kockázatával járnak. Hosszú távon ez a felhalmozódás olyan következményekhez vezethet, mint a szívroham és a stroke.

Szénsavas üdítő

Ha rendszeresen fogyaszt szénsavas üdítőt vagy bármilyen más típusú cukros italt, lehet, hogy ideje leszoknia erről a szokásáról. "Habár könnyen csúsznak az ilyen italok, bizonyítottan krónikus betegségekkel is összefüggésbe hozhatók, például a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel - mondta Dr. Simon C. Matthews, a Johns Hopkins gasztroenterológusa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett gyakran a puffadás, böfögés, illetve reflux gyomor-bélrendszeri tünetek kiváltása is köthető hozzájuk, különösen, ha szénsavas és koffeintartalmú formájukban kombinálják őket.

A szakemberek arra külön felhívják a figyelmet, hogy alkohollal párosítva még nagyobb kockázatnak tesszük ki magunkat. Ha az alkoholt energiaitallal fogyasztjuk, kevésbé érezzük magunkat részegnek és energikusabbak vagyunk, aminek hatására jóval több alkoholt fogyasztunk. Eközben az ember kevésbé veszi észre alkohol okozta károsodás jeleit, például a beszéd elmosódottságát, a rossz koordinációt és a memóriazavart.

Fehér kenyér

Dr. Shilpa Grover, a Brigham and Women's Hospital gasztroenterológiai részlegének igazgatója szerint a finomított gabonafélék nem tesznek jót a bélrendszerünknek.

A táplálkozási szokásokat értékelő tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a vörös és feldolgozott húsok és a finomított gabonafélék magas bevitele a divertikulitisz kialakulásának fokozott kockázatával jár" - mondta.

Ezt az elnevezést a vastagbél falán lévő zseb vagy zsák alakú kitüremkedésre használják és a leggyakoribb tünetei a gyakori székrekedés, Megváltozott székelési gyakoriság, illetve a puffadás. A korábban feltételezettekkel ellentétben a diófélék, a kukorica és a pattogatott kukorica nem jár együtt a divertikulózis, illetve az olyan szövődmények, mint a divertikulitisz vagy a vérzés kialakulásának kockázatának növekedésével"."

A betegség megállapítása után a legfontosabb teendő a széklet rendezése, melyre a rostdús diéta és a mozgás jelentheti a megoldást. Megelőző intézkedésként pedig a sok vízfogyasztást, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elkerülését ajánlják a szakemeberek.

Ha most azon szomorkodnál, hogy a nyári hónapokat egyetlen hot dog nélkül kell töltened ne aggódj: Egy-két hot dog nem fogja tönkretenni a bélrendszered egészségét. De nagyon fontos a mértékletesség. A legtöbb ember számára fenntarthatóbb az a megközelítés, ha alkalmanként élvezheti kedvenc édességeit. Ha nem vagy biztos a különböző élelmiszerek rád gyakorolt hatásával, keress fel egy egészségügyi szakembert, aki személyre szabott tanácsokkal láthat el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm