8 °C Budapest
General practitioner vaccinating old senior patient in private clinic with copy space. Doctor giving injection to senior woman at hospital. Nurse holding syringe and using cotton before make Covid-19 or coronavirus vaccine. flu

Tényleg hullanak a magyarok a Covid-oltástól: vajon mi az igazság?

2023. január 23. 12:01

Az interneten és a médiában is rendszeresen felbukkanó toposz, hogy a Covid-védőoltások egyre több ember hal meg Magyarországon. A Portfolio utánanézett, hogy mennyire igazolják ezt az állítást a tények.

Sokan találkoztunk már azzal a jelenséggel az elmúlt hónapokban – vagy akár most már években –, hogy egy-egy ismert ember halála kapcsán a közösségi médiában megszaporodtak azok a sejtések, miszerint az illető a koronavírus-védőoltás miatt hunyt el. A kommentek pedig a személyes tragédia és a népírtást vizualizáló vélemények közötti skálán helyezkednek el. Ezek a konteók pedig a téli időszakban különösen elszaporodnak: a tél ugyanis szezonális okokból még több halálesetet okoz. Azonban ez a tény önmagában nem cáfolná azt, hogy esetleg ehhez a védőoltásoknak is köze lenne. Ezért a Portfolio most azt vizsgálta meg, hogy a Covid-védőoltások bevezetése óta a szokásosnál többen haltak-e meg az elmúlt hónapok során.

A korábbi évek során a koronavírus őszi hulláma jóval több halálesetet okozott, mint a megszokott, azonban 2022-ben, amikor a lakosság jelentős része oltott volt látható, hogy bár a vírus még jelen van, de járványról már rég nem beszélhetünk. Ha viszont igaz lenne az állítás, hogy a vakcinák hatására halnak meg az emberek Magyarországon, akkor egy jelentősen magasabb számot kellett volna látnunk. Ezzel szemben a valóság az, hogy jóval kevesebben haltak meg, mint az év elején, amikor jelentősen kisebb volt az átoltottság.

Tavaly ugyanis már koránt sem beszélhettünk olyan csúcsokról, mint 2021-ben, vagy 2020-ban: a járvány végével a halálozások száma gyakorlatilag a Covid előtti időszakra esett vissza. Ez alapján pedig biztosan állítható, hogy a vakcinák semmiképpen sem okoznak tömeges haláleseteket hazánkban, de valószínűleg még szórványosan sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem