Image of daughter holding the mothers hand and encourage while her mother sitting on bed in hospital.

Megmentheti az életed, ha időben lépsz: ez is segíthet a rákbetegeken

MTI
2022. december 9. 18:30

Az időben elvégzett rákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Polgár Csaba kifejtette: a rákregiszter legújabb eredményei alapján folyamatosan nő a felfedezett daganatos megbetegedések száma, a halálozások aránya ugyanakkor stagnál; ez rámutat arra, hogy az időben elvégzett szűrések életet menthetnek.

Megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány miatt egy időre visszaesett a szűrések száma, de 2022-re a tendencia visszaállt a pandémia előtti szintre. Az intézet főigazgató főorvosa kitért arra is: Magyarországon a felnőtt lakosság 28 százaléka dohányzik, ezzel szemben a skandináv országokban ez az arány mindössze 10 százalék. Ha a rákos megbetegedések számát "akarjuk csökkeni", a dohányosoknál kell kezdeni, mert a tüdőrák vezeti a daganatos megbetegedések listáját - fűzte hozzá.

Polgár Csaba a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a képalkotó diagnosztikai és a molekuláris patológiai eszközök folyamatos megújítása mellett a robotsebészet területén is sikereket ért el idén az Országos Onkológiai Intézet. Jelenleg egy robot végez hasi és kismedencei műtéteket az onkológiai intézetben, egy robot pedig urológiai beavatkozásokhoz nyújt segítséget a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben - jelezte a főigazgató főorvos. Hozzátette azt is, hogy a rezsiemelés ellenére az intézet pénzügyi helyzete stabil.

Nagy Péter tudományos igazgató az intézet kutatási tevékenységéről beszámolva a hét kutatóosztályuk kiemelkedő eredményének nevezte, hogy kutatásaik és publikációik rangos amerikai szaklapokban is megjelennek. Takácsi-Nagy Zoltán főigazgató-helyettes pedig hozzátette: a közeljövőben online tanfolyam keretében a háziorvosok munkáját tervezik segíteni a daganatos betegségek minél korábbi feltérképezésével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm