12 °C Budapest
Young woman flexing muscles in front of large superhero shadow on pink background

Mi a reziliencia jelentése? Így küzdhetsz meg bármilyen akadállyal könnyedén

2022. április 16. 14:31

Nap, mint nap előfordul, hogy különféle akadályokba ütközünk, amelyek megzavarják a megszokott rutinunkat: ezek az akadályok lehetnek hétköznapi zökkenők, vagy akár súlyos krízisek is – minden ilyen eseményben az a közös, hogy tudnunk kell a bekövetkezésük után talpra állnunk és visszaterelnünk életünket a normál kerékvágásba. Itt jön a képbe a reziliencia fogalma – de mégis mi a reziliencia és mikor használatos ez a pszichológiai alapfogalom a hétköznapokban?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a reziliencia kapcsán: tudd meg, mi az a reziliencia, mi a reziliencia jelentése a pszichológiában, és hogy mikor mondjuk valakire azt, hogy „reziliens”? Mi van akkor, ha valaki kevésbé reziliens, vagy egyáltalán nem reziliens, még a hétköznapi akadályokkal szemben sem? Fejleszthető a reziliencia – ha igen, mit tegyünk azért, hogy könnyen átlépjük az akadályokat?

Mi a reziliencia jelentése?

A reziliencia egy pszichológiai alapfogalom - a reziliencia jelentése: rugalmas ellenálló képesség a hétköznapi, vagy éppen kritikus változásokkal, váratlan akadályokkal, meglepetésekkel szemben – vagyis a reziliencia azt jelenti, hogy mentálisan mennyire vagyunk képesek megbirkózni az akadályokkal, nehéz élethelyzetekkel. Kisebb-nagyobb krízishelyzetekkel bármikor találkozhatunk: ez lehet akár egy titok kiderülése, anyagi problémák, sőt, akár egy baleset, vagy betegség is, ami kritikus hatással lehet lelki állapotunkra.

Minden ember máshogy alkalmazkodik a krízisekhez: van, aki egy súlyos betegség után is képes visszanyerni a lelki egyensúlyát és van, akit egy – mások szemében apróságnak tűnő – munkahelyi zökkenő is hetekre levesz a lábáról. Ha valakire azt mondjuk, hogy „reziliens”, az azt jelenti, hogy a váratlan, nagy erejű krízisek után is viszonylag gyorsan képes túltenni magát a kilengésen, pozitívan alkalmazkodni ahhoz, és visszatérni a krízis előtti, nyugalmi lelki állapotba.

Mitől függ a reziliencia?

A reziliencia eredete a fizikához köthető, a különböző fémek ütésekkel szembeni ellenálló képességét mérték vele – ugyanezt a kifejezést használjuk a pszichológiában a lélek ellenálló, regenerálódó képességére is. A reziliencia minden emberre egyénileg jellemző, azonban nagyban befolyásolja az önismeret, a szocializáció és a személyes megküzdési módok fejlesztéséhez való hozzáállás – vagyis válaszunkra a kérdés: igen, a reziliencia fejleszthető képesség, nem pedig egy genetikai adottság.

A reziliencia fejlesztése

Ez a fajta lelki szilárdság tanulható, fejleszthető, akár egyéni, akár szervezeti szintről van szó, azonban az egyénnek nyitottan és jókedvűen kell hozzáállnia a tanulási folyamathoz, aktívan és kitartóan kell foglalkoznia saját pszichéjének a megismerésével. A reziliencia fejlesztés kulcsa az önismeret: mennyire félünk a konfliktusoktól, hogyan viselkedünk tartós stresszhelyzetben, a motiváció elvesztése esetén, vagy ha új feladatokkal kell szembenéznünk, amik ismeretlen teherként nehezednek a vállunkra.

Akkor érdemes határozott lépéseket tennünk a reziliencia fejlesztése érdekében, amikor figyelmesek leszünk az érzelmi túlterheltségre, érzelmileg kimerülünk, a kiégés jelei kezdenek mutatkozni a teljesítményünkön. A kiégés nem csak a lélekre, hanem a testre is érvényes, a vele járó depresszió, tartós szorongás, alvászavar, hangulatzavar és fáradékonyság átformálhatja a személyiséget, ami hosszú távon megnehezíti a reziliencia problémákkal küzdő személy életét.

Munkahelyi reziliencia fejlesztés

A lelki ellenálló képesség szempontjából kifejezetten veszélyeztetettek a munkahelyi vezetők, akik „két tűz között” próbálják fenntartani a szervezet működését, emellett sokszor saját magánéleti krízishelyzeteikkel is szembesülnek. A vezetői kompetenciák, a krízisekkel való megbirkózási képesség az ő esetükben is fejleszthető, főleg, ha a munkahely nagy hangsúlyt helyez a vezető és a csoport lelki egyensúlyának fenntartása. Minél reziliensebb az adott csapat, annál ellenállóbb az összeomlással szemben – egy reziliencia tréning segíthet az alkalmazottak közötti feszültségek elsimítására, a biztonságérzet növelésére és a korrekt érdekérvényesítés megtanulására is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mik a reziliencia alapjai?

A reziliencia tudatos fejlesztéséhez számtalan tényező hozzájárul, amelyeket, ha elég aktívan és elhivatottan tanulunk, idővel elsajátíthatunk, ezzel kiegyensúlyozottá téve mind a saját, mind a környezetünkben élő emberek életét. A reziliencia alapjai közé tartozik az optimizmus fejlesztése, hogy képesek legyünk pozitívan, jókedvűen hozzáállni a változásokhoz és az ismeretlenhez. A reziliencia másik legfontosabb pillére az elfogadás: amikor számunkra kellemetlen esemény következik be, muszáj elfogadnunk azokat a tényeket, amelyeken nem tudunk változtatni (például elbocsátottak a munkahelyünkről) és a negatívumok helyett inkább nyitott ajtóként, új lehetőségek kincses ládájaként tekinteni az eseményekre.

A reziliencia egyik fontos tulajdonsága, hogy folyamatosan megoldásokat kell keresnünk a problémára: mivel tudjuk kitölteni a krízis teremtette űrt, hogyan változtathatunk a rossz helyzetünkön? A reziliencia ellensége a panaszkodás: a negatív megjegyzésekkel csak elmélyítjük a problémát és kilátástalanabb helyzetben tüntetjük fel magunkat, mint a valóság, ami szintén mérgezi a kevésbé reziliens ember lelki világát – kerüljük tehát a panaszkodást és cselekedjünk!

A reziliencia fontos eleme továbbá, hogy minden tettünkért és döntésünkért vállaljunk felelősséget. Ha például tettünk azért, hogy egy családi, vagy munkahelyi krízis megnehezítse az életünket, ne hárítsuk el a felelősséget, hanem vállaljuk föl és próbáljuk meg tudatosan „meggyógyítani” a sebeket, amiket okoztunk. A reziliencia fejlesztése szempontjából ugyanígy fontos az emberi kapcsolatok tudatos építése: kommunikáljunk, segítsünk másoknak, hogy egy megbízható, reziliens hálózat tagjaivá válhassunk, ami gyakorlatilag védőhálóként funkcionál a nehézségekkel szemben.

A reziliencia kulcsa továbbá – sőt, talán a reziliencia legfontosabb tényezője -, hogy mindig van „holnap”. A kesergés és az önpusztítás helyett nagyon fontos, hogy a jövő építésére, szervezésére koncentráljunk. Ha egyesítjük a tudatos problémamegoldást, az elfogadást és az optimizmust, ki tudunk alakítani egy kapcsolati hálót, akikre támaszkodhatunk és folyamatosan a következő lépést tervezzük, reziliencia szempontjából nyerő helyzetbe kerülünk és hosszú távon szinte bármilyen krízisből hamar felállhatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem