27 °C Budapest
A healthcare Worker hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate a patient cimlapi

Lezárult a tesztelés: ennyire hatásos az AstraZeneca új COVID-gyógyszere

2021. november 18. 20:36

A hathónapos utánkövetés során a vizsgálatban 83 százalékos hatékonyságot ért el az AstraZeneca koronavírus- gyógyszere, nem volt súlyos vagy halálos kimenetelű betegség. Egy ezzel párhuzamosan végzett vizsgálatban 88 százalékos sikerrel tudták megakadályozni a súlyos kimenetelt, ha a kezelést a fertőzést követően 3 napon belül megkezdték

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatástartamú antitest-kombinációs készítmény, a megelőzési célú és a korai kezelést célzó 3-as fázisú vizsgálatokban is magas hatékonyságot mutat egyszeri izomba adott dózis mellett. A megelőzési célú vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egyszeri adagolás mellett 83 százalékkal csökkentette a tünetes COVID-19 betegség kialakulását a placebohoz képest.

Mindez azért jelentős eredmény, mert a népesség kb. 2 százaléka a COVID-19 vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mivel nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz. Közéjük tartoznak a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek, és a szervátültetés után lévők, vagy más immun-csökkentő kezelést kapó betegek.

A PROVENT vizsgálat az első olyan tanulmány, amely prospektív módon vizsgálja a megelőzési céllal adott AZD7442 monoklonális antitest készítmény hatását. Ennek során célzottan olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akik magas kockázatúak vagy immunszupprimáltak – a résztvevők 75 százaléka a bevonáskor olyan kísérőbetegségben szenvedett, amely kiemelten fogékonnyá teszik őket a súlyos COVID-19 betegséggel szemben.

A hat hónapos vizsgálat során nem fordult elő súlyos vagy halálos kimenetelű COVID-19 fertőzés azok között, akik AZD7442 kezelést kaptak. A placebo karon a fél éves vizsgálati periódusban összesen öt súlyos és 2 halálos eset fordult elő.

A korai kezelést célzó (TACKLE) vizsgálatba olyanokat vontak be, akik enyhe-középsúlyos COVID-19 betegség miatt szorultak kezelésre. Egyszeri 600 mg-os dózis mellett az AZD7442 készítmény a súlyos betegség kialakulását és a halálozást 88 százalékkal volt képes mérsékelni azokban, akik a kezelés megkezdésekor legfeljebb 3 napja mutattak tüneteket. A vizsgálatba bevont résztvevők 90 százaléka magas kockázatú, társbetegségekben szenvedő betegcsoportokból került ki. Mindkét vizsgálatban a résztvevők jól tolerálták az AZD7442 kezelést, nem találtak új biztonságossági kockázatra utaló jeleket.

Ezek meggyőző eredmények – ezzel a hosszú hatású antitest-készítménnyel tartósan meg tudjuk védeni azokat a kiemelten sérülékeny betegeinket, akiknek erre sürgős szüksége van. A legalább 6 hónapos védelem nagyon fontos, mivel ezeket az eredményeket a delta variáns terjedésének időszakában tapasztaltuk olyan embereken, akik esetén a vakcinák kevésbé hatékonyak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- mondta Hugh Montgomery, a University College London Intenzív Terápiás Intézetének professzora, az AZD7442 vizsgálatok vezetője-

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese szerint

Az AZD7442 az egyetlen olyan hosszú hatású antitest-készítmény, mely a fázis 3 vizsgálatok eredményei szerint előnyösnek mutatkozik a fertőzés megelőzéseként és kezelésként alkalmazva, egyetlen dózisban. Ezek az adatok alátámasztják azokat a bizonyítékokat, amely szerint az AZD7442 jelentős előrelépést jelenthet az COVID-19 betegség megelőzése és kezelése során. A törzskönyvezés folyamatban van világszerte és reményeink szerint minél előbb rendelkezésre állhat ez az új lehetőség a SARS-COV-2 vírus elleni küzdelemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06