ER surgery medical team, surgical doctor teamwork, professional brain and neurological surgeon with digital tablet working in hospital clinic discussion, diagnosing on patient care operation service cimlapi

Ismét halasztásra kerülhetnek a nem életmentő műtétek: végtelen várólistákra kell készülni

2021. november 10. 08:36

Aki már benn van a kórházban azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját.

"Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák rendezzék a lemondásokat" – kérik kórházigazgatókat a Népszava birtokába került levélben, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. A levelet vasárnap küldték ki, ami azért is érdekes, mert az operatív törzs a nyilvánosság előtt tegnap is csak lehetőségként beszélt minderről - írja a lap.

Azt már több beteg is a saját bőrén érezhette, hogy a korábbinál jobban akadozik az ellátás. A kórházak levelet kaptak arról, hogy növelniük kell a koronavírusos betegek ellátására rendelt kapacitásukat és ezzel az egyéb, nem covidos betegellátás korlátozása is együtt jár. Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll: az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen.

Mivel ez az átcsoportosítás nyilvánvalóan megakasztja a szokásos betegellátást a levél ahhoz is iránymutatást ad, hogy ezt a leállást hogyan hajtsák végre. Azt írják:

A COVID kapacitások bővítéséhez szükség lehet az elektív (tervezhető) ellátások (műtétek és fekvőbeteg-ellátások) korlátozására, hogy megfelelő mennyiségű humánerőforrás álljon rendelkezésre a COVID osztályokon.

„Lehetőség szerint a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozások még történjenek meg, senkit ne küldjünk haza, ha már az osztályra felvettük! [...] Elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül biztosítandók!”- áll a lap birtokába került levélben, amely arra is lehetőséget ad a kórházaknak, hogy a fekvőbeteg osztályaikat a tavaszihoz hasonló módon rokon szakmákban összevonják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megemelkedett betegszám egyre nagyobb terhet ró az ellátórendszerre: keddi adatok szerint utoljára 4588 új fertőzöttet találtak, 4522 embert ápolnak a kórházakban, s közel tíz százalékukat, 452 beteget lélegeztetnek. 123-an haltak meg. Egyénileg is érdemes ezért megtenni mindent a fertőzés elkerülése érdekében: viselni a maszkot, kerülni a tömeget, tartani a távolságot, fertőtleníteni.

Ismét hosszabbodhatnak a várólisták

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt szeptemberben, amióta már végezhetnek a kórházak nem elektív beavatkozásokat is, csak nőttek a várólisták. A szakembereket ez nem lepte meg, és a kormány is tett lépéseket a várólisták csökkentése érdekében. Azonban, ha ismét megtelnek a covid-osztályok, és halasztásra kerülnek az előjegyzett műtétek, az minden bizonnyal a várólisták hosszának növekedésével jár majd együtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?