36 °C Budapest
Doctor hand holding positive Coronavirus or Covid-19 rapid test

Biosynex gyorsteszt: Ennyi minden derül ki egyetlen csepp vérből

2021. október 8. 18:07

Mióta a 2019-es koronavírus járvány globális szinten elterjedt problémává vált, hétköznapjaink során számtalan alkalommal találkozhatunk olyan eshetőséggel, amikor gyors eredményre van szükségünk, hogy kiderüljön, nem vagyunk-e fertőzöttek a vírussal. Az egyik legelterjedtebb, gyógyszertárban is beszerezhető koronavírus gyorsteszt a Biosynex auto test covid-19.

Cikkünkben a Biosynex gyorsteszt használatával kapcsolatban árulunk el fontos tudnivalókat. Tudd meg, hogyan történik a Biosynex teszt használata és pontosan mit deríthetünk ki a Biosynex teszt eredményeiből. A Biosynex mennyi idő alatt mutatja meg az eredményt és mire következtethetünk abból, ha a Biosynex teszt pozitív eredményt mutat. Negatív Biosynex teszt esetén megnyugodhatunk, hogy nem vagyunk koronavírussal fertőzöttek, vagy érdemes más vizsgálatokon is részt vennünk, hogy megtudjuk, koronavírus fertőzés áldozatai vagyunk-e?

A koronavírus tesztelése

A koronavírus kiszűrésére jelenleg két elterjedt covid tesztelési lehetőség áll rendelkezésünkre. Az egyik a sokak számára már ismerős PCR teszt, ami a légutak, konkrétan az orr és a garat nyálkahártyájából vett minta alapján mutatja ki, hogy jelen van-e a koronavírus RNS-e a szervezetünkben. Jelenleg a PCR teszt a koronavírus kiszűrésének a legelterjedtebb módja, ugyanis a PCR a szervezetünk pillanatnyi állapotát tükrözi – lappangó vírust azonban sajnos a PCR sem tud kimutatni, így az alapos vizsgálat érdekében érdemes két tesztet is elvégeztetnünk, néhány nap kihagyással, hogy biztosan kizárhassuk a fertőzést.

A PCR teszt mellett egyre elterjedtebb koronavírus szűrővizsgálat a covid antitest teszt, más néven covid antigén gyorsteszt, ami szintén lehetővé teszi a vírus azonosítását – a Biosynex gyorsteszt is ebbe a kategóriába tartozik. A Biosynex teszt más logikai úton működik: a PCR-rel szemben a Biosynex vérből mutatja ki a fertőzés jelenlétét. A vérminta alapú Biosynex sajátossága, hogy nem magát a koronavírust mutatja ki, hanem a koronavírus jelenlétére utaló, a szervezetünk által termelt ellenanyagokat, amelyek a fertőzést követő néhány napon belül válnak kimutathatóvá.

Az antitestekről bővebben

Amikor a koronavírus megfertőzi a szervezetünket, az immunrendszerünk megpróbálja leküzdeni azt, mégpedig úgy, hogy ellenanyagokat, azaz antitesteket termel. Az antitestek megjelenése időt vesz igénybe, így a Biosynex és más hasonló gyorstesztek csak akkor alkalmasak a koronavírus kimutatására, ha már javában jelentkeztek a tünetek, vagy ha a fertőzés lezajlása után járunk – éppen ezért ezt a típust nem feltétlenül javasolják, ha azonnal kell megbízható eredmény.

Az antitestek jelenléte szervezetünkben a koronavírussal való megfertőződést követő 14-28 nap között a legvalószínűbb. A korai ellenanyag (IgM) a covid fertőzés után 5-9 nappal, a késői ellenanyag (IgG) pedig a fertőzést követő 12-14 napon válik a vérből kimutathatóvá. Éppen ebből az okból kifolyólag egy negatív covid antitest teszt jelentheti azt is, hogy nincs (és az elmúlt hetekben nem is volt) jelen a koronavírus a szervezetünkben, illetve azt is, hogy jelen van, de ellenanyag még nem mutatható ki.

A Biosynex teszt kifejezetten alkalmas a „csendes” lefolyású koronavírus fertőzések kimutatására, ugyanis számos fertőzöttnél a tünetek sokkal visszafogottabb formában, más, kevésbé súlyos betegségekkel összetéveszthetően jelennek meg. Mielőtt használnánk a Biosynex auto test covid-19 nevű gyorstesztet, minden esetben olvassuk el a Biosynex teszt dobozában lévő részletes használati utasítást, gyerekeket pedig ne hagyjunk tesztelni egyedül!

A Biosynex auto test covid-19 használata

A Biosynex teszt egy egyszer használatos koronavírus gyorsteszt, ami az ujjbegyből kinyert vérminta alapján pozitív (van koronavírus ellenanyag a szervezetben) vagy negatív (nincs covid ellenanyag) eredményt mutat ki. A megtisztított és fertőtlenített ujjbegyet az ujjszúró lándzsa nevű eszközzel megszúrjuk, ennek hatására egy csepp vér (nyomással lehet rajta segíteni) serken ki a bőr alól. Ezt egy pipettával felvesszük és a Biosynex teszt munkafelületére cseppentjük. A Biosynex gyorsteszt tartalmaz egy folyékony reagenst is: ezt cseppentsük szintén a használati utasítás által leírt területre. Ez után nincs más dolgunk, mint várakozni, míg a Biosynex teszt el nem árulja az eredményt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Biosynex gyorsteszt mennyi idő alatt mutatja meg az eredményt?

A Biosynex teszt 10 perc elteltével már megmutatja, hogy valaki pozitív vagy negatív-e ellenanyag-termelés szempontjából. Fontos hangsúlyoznunk, hogy egy pozitív Biosynex teszt nem feltétlenül arra utal, hogy valaki koronavírusos, lehetséges, hogy a fertőzés lefolyása már megtörtént.

A Biosynex gyorsteszt kritikája

A Biosynex gyorsteszt és más antigén tesztek csak akkor mutatnak megbízható eredményeket, amikor a koronavírusos megfertőződés már megtörtént, és a szervezet reagált arra ellenanyag-termeléssel - vagyis, ha a betegség közepén, vagy a végén járunk, amikor már kimutatható az ellenanyag. Számos esetben a legbiztosabb megoldás az, ha mind a Biosynex teszt, mind a PCR teszt elvégzését megtesszük, így az RNS-t és az antigéneket is meg tudjuk vizsgálni.

További probléma az otthoni gyorstesztek kapcsán, hogy ezek nem csak a koronára reagálnak, hanem más, hasonló típusú vírusfertőzések eredményére is. Ugyanígy egy pozitív antitest teszt sem biztos, hogy azt jelenti, hogy éppen koronavírussal fertőzöttek vagyunk, hiszen az antitestek jóval a fertőzés után is jelen lehetnek a szervezetünkben, így a Biosynex teszt már lezajlott betegségre is utalhat – mindenesetre érdemes lehet elvégeznünk, ha meg szeretnénk bizonyosodni arról, van-e bennünk ellenanyag.

Biosynex teszt hol kapható?

A Biosynex gyorsteszt elérhető bármelyik magyar gyógyszertárban – vásárlás előtt érdemes érdeklődni, hogy biztosan kapható-e Biosynex teszt, vagy valamelyik más covid gyorsteszt -, illetve, ha nem szeretnénk gyógyszertárba menni, a Biosynex teszt online is beszerezhető, különféle internetes egészségügyi kereskedésekből.

A Biosynex gyorsteszt ára

A Biosynex teszt ára forgalmazótól függően körülbelül 5.000 forinttól indul (általánosságban 5-8.000 Ft között mozog a Biosynex gyorsteszt ára).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?