7 °C Budapest
Doctor discussing with female patient during COVID-19. Male medical professional is explaining woman while sitting at desk. They are wearing protective face masks in clinic.

Irtó veszélyes tévhit terjed a delta variánssal kapcsolatban: aki ezt elhiszi, bele is halhat

2021. szeptember 10. 10:29

A koronavírus negyedik hullámáról a szakértők eddig azt tudják biztosan, hogy a várható felfutását a delta variáns okozza majd, valamint hogy főleg azokat érinti, akik nincsenek beoltva. A koronavírus megjelenése óta az egyik legelterjettebb tévhit az, miszerint a természetes úton történő fertőzés nagyobb védelmet biztosít, mint a vakcina.

Ez a félreértelmezett részigazság azonban beláthatatlan következményeket vonhat maga után. Bár maga a fertőzés létrehoz immunválaszt, azonban az élő, vad kórokozó támadása életveszélyes is lehet, ráadásul a poszt-Covid szindróma hosszú távú káros hatásai így sem kímélik a pácienst.

Dr. Falusi András, Széchenyi - díjas immunológus, akadémikus, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa a 24.hu-nak elmondta, hogy a delta variánssal szemben is a vakcina jelenti a legnagyobb biztonságot. A delta variánst azok is elkaphatják ugyan, akik be vannak oltva, számukra azonban enyhébb tünetekkel járhat a vírus, és kisebb az esélye, hogy kórházba kerüljenek a fertőzéssel.

Amennyiben megfertőződünk, és szervezetünk a teljes, élő vírussal találkozik, úgy azt jobban megismeri, és fertőzés után komoly védelem alakulhat ki. Pont ez a reakció okozza a súlyos állapotot. Vakcinákkal azonban a vírus egyes, betegséget nem okozó darabjain keresztül nyer védettséget szervezetünk, de a hatékony vírusellenes reakciójában a szerzett immunitás dominál.

Az új vizsgálatok azt mutatják, hogy

a legtökéletesebb védelmet az élvezi, aki be van oltva, és természetes úton is túlesett a fertőzésen

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

-foglalta össze a professzor.

Ez a természetes fertőződéshez kapcsolodó tévhitek valóságalapja, azonban ez a konklúzió veszélyes, és nem helytálló. Míg az oltások után enyhe tünetekkel kaphatjuk el a fertőző vírust, addig természetes úton ez hetekig tartó szenvedést jelentene, kórházi intenzív osztályt, sőt akár halált is. Azonban, ha oltás után fertőződünk meg tünetmentesen, vagy enyhe panaszokkal, úgy a védelmünk is megerősödhet.

Azonban erre sem szabad törekednünk, hiszen oltottként mi is terjeszthetjük a súlyos tüneteket okozó delta variánst, ráadásul a poszt-Covid szindróma hosszú távon keserítheti meg a felépülést.

A poszt-Covid szindrómáról jelenleg még keveset tudnak a kutatók, azonban az biztos, hogy létezik, és a tünetegyüttes hónapokkal a fertőzés után is fennállhat. A különböző tünetek, többek között a fáradékonyság, figyelemzavar és fejfájás a gyerekeket sem kíméli, amelyről korábban a Pénzcentrumban is írtunk. A betegségen átesettek mintegy öt százaléka számol be hosszan elhúzódó panaszokról, ez világszinten már most több mint tízmillió embert jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem