Doctor discussing with female patient during COVID-19. Male medical professional is explaining woman while sitting at desk. They are wearing protective face masks in clinic.

Irtó veszélyes tévhit terjed a delta variánssal kapcsolatban: aki ezt elhiszi, bele is halhat

2021. szeptember 10. 10:29

A koronavírus negyedik hullámáról a szakértők eddig azt tudják biztosan, hogy a várható felfutását a delta variáns okozza majd, valamint hogy főleg azokat érinti, akik nincsenek beoltva. A koronavírus megjelenése óta az egyik legelterjettebb tévhit az, miszerint a természetes úton történő fertőzés nagyobb védelmet biztosít, mint a vakcina.

Ez a félreértelmezett részigazság azonban beláthatatlan következményeket vonhat maga után. Bár maga a fertőzés létrehoz immunválaszt, azonban az élő, vad kórokozó támadása életveszélyes is lehet, ráadásul a poszt-Covid szindróma hosszú távú káros hatásai így sem kímélik a pácienst.

Dr. Falusi András, Széchenyi - díjas immunológus, akadémikus, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa a 24.hu-nak elmondta, hogy a delta variánssal szemben is a vakcina jelenti a legnagyobb biztonságot. A delta variánst azok is elkaphatják ugyan, akik be vannak oltva, számukra azonban enyhébb tünetekkel járhat a vírus, és kisebb az esélye, hogy kórházba kerüljenek a fertőzéssel.

Amennyiben megfertőződünk, és szervezetünk a teljes, élő vírussal találkozik, úgy azt jobban megismeri, és fertőzés után komoly védelem alakulhat ki. Pont ez a reakció okozza a súlyos állapotot. Vakcinákkal azonban a vírus egyes, betegséget nem okozó darabjain keresztül nyer védettséget szervezetünk, de a hatékony vírusellenes reakciójában a szerzett immunitás dominál.

Az új vizsgálatok azt mutatják, hogy

a legtökéletesebb védelmet az élvezi, aki be van oltva, és természetes úton is túlesett a fertőzésen

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

-foglalta össze a professzor.

Ez a természetes fertőződéshez kapcsolodó tévhitek valóságalapja, azonban ez a konklúzió veszélyes, és nem helytálló. Míg az oltások után enyhe tünetekkel kaphatjuk el a fertőző vírust, addig természetes úton ez hetekig tartó szenvedést jelentene, kórházi intenzív osztályt, sőt akár halált is. Azonban, ha oltás után fertőződünk meg tünetmentesen, vagy enyhe panaszokkal, úgy a védelmünk is megerősödhet.

Azonban erre sem szabad törekednünk, hiszen oltottként mi is terjeszthetjük a súlyos tüneteket okozó delta variánst, ráadásul a poszt-Covid szindróma hosszú távon keserítheti meg a felépülést.

A poszt-Covid szindrómáról jelenleg még keveset tudnak a kutatók, azonban az biztos, hogy létezik, és a tünetegyüttes hónapokkal a fertőzés után is fennállhat. A különböző tünetek, többek között a fáradékonyság, figyelemzavar és fejfájás a gyerekeket sem kíméli, amelyről korábban a Pénzcentrumban is írtunk. A betegségen átesettek mintegy öt százaléka számol be hosszan elhúzódó panaszokról, ez világszinten már most több mint tízmillió embert jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05