24 °C Budapest
Beautician touch and draw correction lines on woman face. Before plastic surgery. Surgeon Drawing Perforation Lines On Young Womans Face For Plastic Surgery. Face surgery for young woman in medical clinic.

Ingyen is lehet plasztikáztatni itthon: itt a leggyakoribb műtétek toplistája

2021. július 18. 13:01

Nem lehetetlen, de komoly indok kell ahhoz, hogy egy-egy plasztikai műtétet a tb támogasson, vagyis finanszírozza a NEAK. Az ilyen műtétekre orvosilag indokolt esetben kerülhet sor. Mutatjuk, hogy milyen beavatkozásokat támogat a társadalombiztosítás, és hogy mennyibe kerülnének magánúton a legnépszerűbb plasztikai műtétek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) akkor támogatja az egyes plasztikai beavatkozásokat, ha azok orvosilag indokoltak, vagyis szakorvosi vélemény alapján. Ez viszont nem is olyan ritka, mint gondolnánk: a mellkisebbítő műtétre pl. indok lehet a gerincbántalom, hátfájás; a baleseti sérülések, hegek helyreállító műtétei, szemhéjmegereszkedés korrekciója, de az anyajegy-eltávolítások is ide tartoznak. Nem finanszírozható viszont a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás - tehát pl. a mellnaggyobbítás vagy a ráncfelvarrás. Ezekért már mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az életminőség javítása érdekében, az egyén sajátos helyzetének figyelembe vételével lehetőség van méltányosságon alapuló támogatást nyújtani egyes beavatkozásokhoz. A közös társadalmi kockázatviselés és a méltányosság elve alapján – az Egészségbiztosítási Alap nyújtotta keretek közt – a NEAK méltányosságból is átvállalhatja egyes orvosi ellátásokért fizetendő díjat, vagy annak egy részét, ha a térítést az ellátást megelőzően kérik (méltányossági kérelemmel), és az ellátást finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál kívánják igénybe venni.

A kérelmet az ellátás igénybevételét megelőzően kell benyújtani, hiszen a térítési díj átvállalására kizárólag a NEAK egyedi méltányossági határozata alapján kerülhet sor az abban foglalt feltételek teljesülése esetén. Fontos, hogy kizárólag olyan ellátás díjának megtérítése kérhető, amelyet finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál tervez igénybe venni a páciens.

A legnépszerűbb még mindig a mellműtét

A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebész Társaság (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, ISAPS) felmérése szerint a plasztikai műtétek közül a mellnagyobbítás a legnépszerűbb - az összes szépészeti beavatkozás 15,8 százalékát adja -, ezt a zsírleszívás (15%) és a szemhéjműtét (11,1%).

A világon legnépszerűbb plasztikai műtétek között több olyan van, amelyre itthon akár tb-támogatást is lehet szeretni, mint a már említett mellkisebbítő műtét, vagy a megereszkedett szemhéj. Viszont ha nem indokolt orvosilag a beavatkozás, akkor kénytelen fizetni érte a páciens.

A Arsmedicánál egy teljes arc- és nyakplasztika 680-800 ezer forintba kerül, a teljes hasplasztika 750-900 forint, a hegplasztika 60 ezer, mellfelvarrás 600-700 ezer, mellkisebbítés 700-900 forint, a mellnagyobbítás implantátummal 850 ezer - 1,2 millió forint, az altatásért pedig külön kell fizetni, ami ezeken felül még 98-450 ezer forint kiadás lehet. Az Aesthetic plasztikai sebészeten a mellnagyobbítással implantátummal (altatásban) 990 ezer forint, mellfelvarrás 830 ezer, mellkisebbítés 890 ezer forint. Orrplasztika 790 ezer forint, szemhéjműtét 320-650 ezer forintba kerül.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A népszerű zsírleszívásért is 240-500+ ezer forintot is elkér a magánklinika.

A mellnagyobbítás a pécsi Da Vinci magánklinikán is 820 ezer forint, a mellkisebbítés 770 ezer forint. A zsírleszívás 295-690 ezer forint, a szemhéjplasztika 200-400 ezer forint. A ráncfeltöltés (lipofilling) 420 forint. A nyíregyházi fMedicalnál is 200 ezer forinttól kezdődik a szemhéjplasztika, a mellkisebbítés 550 ezer forinttól, a -nagyobbítás már 950 ezer forintttól.

Akárhogy is nézzük az árakat, a szépségért, fiatalodásért nem kevés pénz kell fizetni a magánklinikákon. Viszont zek között a műtétek között lehet olyan, amelyet ingyen is elvégeztethet a páciens, ha ennek egészségügyi oka van, vagy javítja az életminőségét. Mielőtt kifizetne valaki súlyos százezreket szemhéjplasztikára, mellkisebbítésre, hegműtétre, vagy balesetek, betegségek okozta elváltozások eltüntetésére, kérdezzen meg egy szakorvost, hogy van-e lehetőség, hogy a NEAK finanszírozza a műtétet, illetve nyújtson be méltányossági kérelmet a NEAK felé, ha úgy érzi, indokolható a támogatás megítélése.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?