Gyõr, 2021. április 19.Nõvér a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával töltött fecskendõt tart a kezében a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 19-én.MTI/Krizsán Csaba

Operatív törzs: indul a vakcina-dömping, rengeteg oltóanyag érkezik Magyarországra

2021. április 20. 11:55

Közeledik az az időpont, amikor az első oltást megkapók száma eléri a 3,5 milliót. Müller Cecília ismertette, a regisztráltak 69 százaléka már kapott legalább egy oltást. Most több mint 4,3 millióan regisztráltak az oltásra. Többféle vakcina érkezett, és további szállítmányok is várhatók.

Közeledik az az időpont, amikor az első oltást megkapók száma eléri a 3,5 milliót, amennyiben ez megtörténik, akkor a teraszok és kerthelységek reggel 5 és este fél tíz között lehetnek majd nyitva - mondta Kiss Róbert. Kint a teraszon nem kell maszkot viselni, de belűl igen, ha rendelni, vagy mosdóba megyünk. A vendéglétóhely összes alkalmazottjának kötelező a maszk viselése - hívta fel a figyelmet az alezredes. A szállodákban csak az üzleti céllal tartózkodókat szolgálhatják ki.

A rendőrségi statisztikák:

  • 537-en közterületen nem viseltek maszkot.
  • Balotaszálláson egy presszóban megszegték a szabályokat, már második alkalommal, ezért egy évre bezárták a presszót.
  • 214 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Müller Cecília elmondta, a regisztráltak 69 százaléka már kapott legalább egy oltást. Most több mint 4,3 millióan regisztráltak az oltásra. A tisztifőorvos kiemelte, a lakosság 33,4 százaléka már beltott, az EU-átlag 18,5 százalék. A védőoltások érvényesülő hatása vezet a csökkenő járványügyi számokhoz, a lakosság körében nő a bizalom és az igény az oltások iránt - tette hozzá.

A 65 év feletti regisztáltak 95 százaléka be van oltva, a fiatalok körében ez az arány 58 százalék. Folyamatos a vakcinák beszállítása: tegnap érkezett több mint 68 ezer Moderna, ami a második körös oltásokra megy, és a háziorvosok is olthatnak egy részével. A mai napon 72 ezer AstraZeneca érkezik, ezeket is második körös oltásokra használják fel. 248 040 Pfizer is érkezik, első és második adagos oltásra használják.

Éjjel érkezik második dózisos Szputnyik-vakcina, és a héten várunk még kínai oltóanyagot is. Müller Cecília szerint rövid időn belül minden regisztráltat be tudnak oltani. Arra kérte, hogy aki szívesen felvéenné az oltást, regisztráljon, ha még nem tette. A legesendőbbek már védettek, indulhat a szélesebb körű vakcinálás.

A napi adatok kapcsán elmondta, a platózást követően egy enyhe csökkenésnek vagyunk tanúi. A brit mutáns miatt azonban nehezebb a gyógyítás a kórházakban. Rendkívüli kihívás, nehéz feladat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A járvány további alakulására a jellemző számok adnak információt: a szennyvízadatokban enyhe csökkenést tapasztalnak, de még mindig magas a koncentráció. Ebből arra lehet következtetni, hogy magas számban vannak fertőzöttek az országban, így az óvatosság és a szabályok betartása továbbra is nagyon fontos. Miskolcon enyhe emelkedésttapsztaltak, Debrecenben viszont csökken a tendencia.

Az előző heti adatokhoz képest csökkenés tapasztalható a legtöbb mutatóban. A ferőzöttek átlagéletkora 45 év volt az elmúlt héten. A 40-49 évesek között volt a legtöbb fertőzött a járvány kezdete óta. Budapesten regisztrálták a betegek 14, Pest megyében pedig a 13 százalékát a múlt héten. A 15. héten az előtte lévőhöz képest Somogy megyében 40, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében 34-34 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. 

Az esetleges oltási reakciók csak gyorsan múló kellemetlenségek, nem kell tőlük tartani. Ellenben a COVID-fertőzéssel, és a különböző variánsok egyre veszélyesebbek a korábbiaknál.

Fotó: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?