13 °C Budapest
Ráfáztak a magyarok: tízezrekkel kereshettek kevesebbet a hivatalosnál

Ráfáztak a magyarok: tízezrekkel kereshettek kevesebbet a hivatalosnál

2020. október 22. 09:00

Több tízezer forinttal kevesebb lehet itthon az átlagkereset a hivatalos adatoknál. Ugyanis a statisztikákban csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak szerepelnek, illetve az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál dolgozók.

A KSH szeptemberi jelentése szerint júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 401 800 forint volt. Ez azonban két ok miatt is téves lehet. A 24.hu szerint az egyik, hogy csak a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások kereseti adatait ismertetik, a másik, hogy csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresetét adjákl ki.

A 2018-as összesítés szerint a vállalkozásoknál 2,105 millió foglalkoztatott volt, ebből az 5 fő alatti foglalkoztatóknál csaknem 457 ezer. Tehát a vállalkozásoknál foglalkoztatottak majdnem negyedének kereseti adatai egyáltalán nem szerepelnek a KSH-statisztikában.

A részmunkaidősökesetében is csak az 5 fő feletti vállalkozásoknál dolgozókról vannak adatok. Idén január és július között jelentősen, több mint 236 ezer fővel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma. Közben jelentősen nőtt a részmunkaidőben dolgozóké: a legalább havi 60 órában foglalkoztatottak tábora a januári 327 ezerről júliusra 460 ezerre emelkedett.

A GKI becslése szerint akár 50 százalékos különbség is lehet a jelenleg a statisztikában szereplő foglalkoztatottak és a kimaradók fizetése között. A teljes átlagkereseti adat így 12-15 százalékkal is kisebb lehet a kimutatottnál: tehát ha a 15 százalékot levonjuk, akkor júliusban nem 401 800 forint, hanem 60 ezer forinttal kevesebb, 341 530 forint lehetett az átlagkereset.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?