15 °C Budapest

Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek

Pénzcentrum
2013. március 14. 05:27

Sokan uzsorakamatokat emlegetnek a devizahitelek kapcsán, pedig a kamatoknál sokkal inkább meghatározza a havi törlesztőrészleteket és az adósok előtt tornyosuló tartozást az árfolyam. És az, ahogy a napokban is láthatjuk szinte percről percre képes új csúcsokra emelkedni vagy akár rég nem látott mélységekbe visszaereszkedni. Ez utóbbi történt a japán jennel is az előző hónap folyamán, aminek következtében a reményvesztett jenhitelesek kicsit fellélegezhetnek. Az összes hitelt összehasonlítva most úgy néz ki nem ők jártak a legrosszabbul.

A jelenlegi magas árfolyamszinteket látva nehéz elhinni, de még mindig jobban járt több devizahiteles, mintha forintban vette volna fel a kölcsönét. Hiába van most magasabb tartozása, az alacsonyabb kamatok miatt kevesebbet kelhet visszafizetnie, mint a 11 százalékos díj felett törlesztő forinthiteleseknek.

Ha ez tetszett, akkor ezt is olavsd el: Fájni fog a magyar családoknak a gyenge forint

Tényleg jobb lett volna forintban eladósodni a válság előtt?

A kölcsönök elsődleges költsége a kamat és az ugyancsak a tőketartozáshoz kapcsolódó egyéb díjak, ez a kettő együtt a THM. Igen magas, 13 százalékos THM érték felett kezdték törleszteni tartozásukat a forinthiteles lakásvásárlók 2007-ben, ez akkor 94 ezer forintos törlesztőrészletet jelentett 8 millió forint felvétele esetén, amit 20 év alatt kell végleg visszafizetni. Ennyit sokan nem akartak havonta kifizetni, így döntöttek inkább a 56 ezer forintos törlesztőrészletű frank vagy a kezdetben 48 ezer forintos jenhitel mellett. De sokan az euró alapú kölcsönt választották, aminek a kezdeti törlesztője ekkor 66 ezret forint volt.

 


Később az árfolyamok változásával a jenhitelesek kerültek a legnehezebb helyzetbe. Míg a legtöbben 1,6-os árfolyam felett vette fel hitelét, tavaly januárra 3 fölé ugrott az árfolyam, megduplázva az adósok tartozását is. De a most januári számok tükrében úgy néz ki, hogy nem a jenhitelesek állnak legrosszabbul a hitelek versenyében.

Ha ez tetszett, akkor ezt is olavsd el: Csúfos bukta: hitelesek százezrei maradtak segítség nélkül

Ha minden devizában 8 milliót vettünk volna fel 2007 szeptemberében, akkor a frankhitelünk állna most a legrosszabbul. Ez után 5 millió 369 ezret fizethettünk volna vissza, de még további 10 millió 640 ezerrel tartoznánk, ez összesen kicsivel több, mint 16 millió forint. A jenhitel ehhez képest még ha hajszálnyival is de 15 millió alatt van. De minden devizában felvett hitel esetén kevesebbet kellett volna 2013 januárjáig fizetni, mint forintban.

Nézzük meg, hogy a forinthitelhez képest, hogy alakultak a törlesztőrészletek. A lenti ábrán jól látszik, hogy 2010 tavasza óta beszélhetünk arról, hogy többet fizetnek a devizahitelesek, de mára csak a frank esetében maradt a törlesztőrészlet a forinté felett.

Jól látszik, hogy a devizahitelek esetén eddig messze nem kellett olyan magas törlesztőrészleteket fizetni, mint a 2007-ben forinthitelben eladósodottaknak. A baj az, hogy a fennmaradt tartozás a devizahitelek esetén az árfolyamváltozásnak megfelelően megugrott, míg a forinthitelek esetén elkezdett szépen apadni, még a magas kamatterhek ellenére is.

A négy példahitelünk közül most a frank alapú miatt aggódhatnánk a legjobban hiszen a teljes tartozás jelenleg 10 millió 641 ezer, hiába fizettünk már 5 milliónál is többet. A jenhitel a jelenlegi pillanatképünkön már jobban áll mint egy éve, amikor 3 forint felett volt az árfolyam, de még így is 10 millió forint felett van a hátra lévő tartozás. Az euróhitelesek se tartoznak kevesebbel, mint amennyit felvettek, de a magas kamatköltségek miatt a forinthitelesek se tudtak még 1 millió forintot se törleszteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Melyik hitelt választanánk, ha most 2007-ben lennénk?

Nehéz megmondani még ma is, a jenhitelesek sokáig kétségbeesve nézhették, ahogy az árfolyam megkétszerezte tartozásukat, a forinthitelesek pedig máig 11 százalékos THM felett fizetnek. De ezeknek a hiteleknek az esetében is hátra van még 14 év a törlesztésből, ahogy a legtöbb devizahiteles is több évtizedre adósodott el.

Jósolni semmiképp sem akarunk, főleg a jelenlegi devizamozgások mellett, de sok-sok kérdőjel mellett a játék kedvéért feltételezhetjük, hogy a következő 14 évben már semmi nem változik.Nézzük meg így melyik hitel a legkedvezőbb. Ehhez csak annyit kell kiszámolnunk, hogy mennyi törlesztőrészletet fizetünk így ki az egyes hitelek esetén.

Összesen több, mint 23 milliót kellene a jelenlegi feltételek szerint visszafizetni a frankhiteleseknek, ami "csak" 2 millióval több, mint a forinthitelesek végleges mérlege. És, ami igazán meglepő, hogy a devizahitelesek közül a jenben eladósodottak fizethetnek végül a legkevesebbet  - persze csak, ha nem változik semmi a következő 14 évben -, az euróhitelesek köze fél millióval fizetnek többet náluk, a végső egyenlegük 19,5 millió lehet. (Egyébként a mostanai legjobb piaci forinthitel esetén is 17 millió forint körüli összes visszafizetendőre számíthatunk. Ezt megnézheted te is aBankRáció.hu-n)

A fenti számítás sok kérdőjelet tartalmaz, de érdemes elgondolkodni, hogy a devizahitelek esetén a legmeghatározóbb tényező a deviza. A tartozásuk az árfolyam mozgásának köszönhetően akár naponta is változhat. A forinthitelesek ezzel szemben szinte biztosan az eredeti tartozásuk többszörösét fizetik vissza a teljes futamidő alatt. A hitelesek mentőcsomagjai mégis csak a devizában eladósodottakat segíti, ráadásul úgy, hogy mások ezeknek a költségeiből jócskán kiveszik a részüket, különösen igaz ez a forinthitelesekre.

A mentőcsomagokról készített grafikánk itt látható:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem