11 °C Budapest

A 3P és a gyorshitel turbózza fel a magyar cégeket

2011. május 3. 04:44

A 3P; Pénz, Pénz, Pénz. Nem csak a háborúhoz, de a sikeres vállalkozáshoz is ez a három dolog szükségeltetik. A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak viszont pénzből van a legkevesebb. De vajon mi módon lehet úrrá lenni a pénztelenségen? Egy üzleti hitelcsomaggal a hátunk mögött könnyebb elképzelnünk üzletünk jövőjét. Magyarországon viszont nehéz kiépíteni ezt a vállalkozásunkhoz. Nincs mire támaszkodnunk, amikor már szorítanak a fizetési határidők, a bevételek viszont még messze vannak. Mi segíthet ilyenkor?

Az üzletmenet folyamatosságának megőrzése az egyik legfontosabb a vállalat jövedelmezőségének megőrzése érdekében. Ez a feladat viszont egyre nehezebbnek sok vállalkozás számára. Főként a válság ideje alatt, amikor a bankok még inkább visszafogták a mikro, kis- és középvállalkozások (KKV) hitelezéseit. Ebben az időszakban is helyt állt azonban a Széchenyi Kártya. Teszi ezt a kezdeményezés 2002-es elindítása óta.

Milyen lehetősége lehet ma egy vállalkozónak, gazdasági társaságnak, ha el akarja kezdeni építeni üzleti hitelcsomagját, amivel minden fennakadás nélkül finanszírozni tudja működését? A felesleges készpénztartás költsége egy jól felépített olcsó hitellehetőséggel a vállalat háta mögött nagyrészt kiiktatható. Ezzel nemcsak költségeinket csökkentjük, de a piaci elvárásokra is könnyebben reagálhatunk. Az olcsó hitel egyik alapvető feltétele a bankok által elfogadott erős biztosíték. Mivel megfelelő fedezetet nem minden vállalkozás képes előteremteni, más megoldást kell keresni. Ilyen megoldás lehet egy garanciaprogram, amelyből több is elérhető. Igaz, a feltételek azért itt sem mindig könnyen teljesíthetőek. A különböző garanciaprogramok, amelyek közül válogathatunk: Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalása, az Európai Közösség Versenyképesség és Innováció Programja (CIP) keretében az EIF által nyújtott hitelgarancia kis- és középvállalkozások részére, MFB Gazdaságélénkítési Bankgarancia program valamint a Széchenyi Kártya program.

Forrás: PSZÁF
Széchenyi terv és kártya
Sokan összekeverik a két programot, melyek teljesen függetlenek egymástól. A Széchenyi terv az Európai Uniótól érkező támogatások elosztásáért felelős program neve. A Széchenyi kártya pedig vállalkozásoknak szóló hitelprogram.

A fenti ábrán látható a KKV és a mikro szektor hitelállományának alakulása. A Széchenyi Kártya program beindítása után jól látszik a kihelyezések növekedése. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kezdeményezésére indult a program még 2002-ben. Sikere a vállalkozó személyes és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciavállalására épült. A konstrukció visszaszorította a 90-es évekre jellemző, a bankok és a tisztességes KKV-k életét egyaránt megnehezítő hitelezési csalásokat. Az időszak végére a bankok már fekete bárányként tekintettek a szektorra, a hitelezés teljesen befagyott, a vállalkozók csak egymásnak uzsorakamatra adott hitelek formájában tudtak gyorsan készpénzhez jutni, likviditásukat fokozni, megőrizni.

A 90-es évek, és a Széchenyi Kártya megszületése
A rendszerváltás utáni időszakban mostoha sorsa jutottak az újonnan létrejövő, vagy a korábbi maszek réteg által vezetett vállalkozások. Kezdetben a bankok még próbálták finanszírozni az ekkori KKV-kat. A jogi hézagokat és a megfelelő hitelezési gyakorlat hiányát több "leleményes vállalkozó" kihasználta. A vállalataik nevére többmilliós hiteleket vettek fel. Ezeket később csődbe vitték, majd a felmarkolt összegekkel távoztak, újabb "üzlet" után nézve. Az időszak végére a bankok a magas kockázat miatt már nem adtak hitelt ennek a rétegnek, így jött létre a vállalkozások közötti hitelezés. Az uzsorakamatra (gyakran havi 10 százalékra) adott hitelek tartották életben a szektort, amelynek problémáira reagálva született meg a Széchenyi Kártya - mondta el Demján Sándor. Ő, a VOSZ ügyvezető elnöke és Parragh László, kamarai elnök közösen dolgozták ki az elképzelést. Az alapötlet, hogy a vállalkozóknak személyes garanciáit kell vállalniuk a felvett hitelek után nagyobb biztosítékot adva ezzel a bankok és pénzintézetek kezébe.

2010 augusztusáig a program egyetlen terméke a Széchenyi Kártya folyószámlahitel volt. Ez lényegében egy bankkártya és egy folyószámlahitel kombinációja. A folyószámlahitel mellé az állam kamattámogatást ad. A program létre jött volna akkor is, ha nincs mögötte politikai támogatás, de az állami szerepvállalás segített a termék gyorsabb elterjedésében és a kedvezőbb feltételek kialakításában. A szolgáltatások teljesen lefedik a két alapterméktől elvártakat: átutalás teljesíthető, bankfiókban készpénz vehető fel, pénzkiadó automatából készpénz vehető fel, kártyával bonyolított vásárlás ellenértéke egyenlíthető ki, a számlára készpénz fizethető be, átutalás írható jóvá, a számla egyenlege vagy a hitelkeret egyéb módon felhasználható. Múlt év augusztusától a Széchenyi program keretében elérhető a forgóeszköz- és a beruházási hiteltermék is, amelyekkel hosszabb távú fizetési nehézségek hidalhatók át vagy nagyobb beruházások finanszírozhatók.

A Széchenyi Kártya Programban egyéni vállalkozások, egyéni cégek, gazdasági társaságok és szövetkezetek vehetnek részt, amelyek egy lezárt, teljes naptári évre vonatkozó pénzügyi beszámolóval rendelkeznek. Ezek mellett persze a társaság alapítói közül egy magánszemélynek személyes garanciát kell vállalnia a felvett hitel értékéig, hiszen ez az alapja az egész kezdeményezésnek. A személyes felelősségvállalás bár alapvető feltétele a hitelnek, mégis a Pénzcentrum.hu által megkérdezett vállalati hitelezéssel foglalkozó szakember szerint nem sokat nyom a latban a megítélésekor. Ugyanis a jelenlegi szabályozási környezetben gyorsan eltűnik a vagyon az adósok nevéről, ha behajtásra kerül sor. A bankok ezért már az elején úgy számolnak, mintha nem tudnák ezen az úton visszakapni pénzüket. Ezzel még nagyobb szerep jut garanciának, amit a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. biztosít.

A Garantiqa a hitelszerződésben szereplő összeg 80 százalékára vetítve 1,5 százalék kezességvállalási díjért cserébe ad garanciát a hitel mögé. Ennek a díjnak a fele állami támogatás, így a vállalkozásnak nem teljes összegben kell ezt megfizetnie. Az állami támogatás a hitel kamataiban is szerepet játszik, 1 százalék állami támogatás csökkenti a vállalkozó terheit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Állami támogatással, a vállalkozó személyes felelősségvállalásával és a Garantiqa kezességvállalásával a Széchenyi Kártya program igazán sikeres tudott lenni 2002-től kezdve a napjainkig, a válságot is átvészelte. Ezzel segítve a KKV-k túlélését, a mikro vállalkozások felemelkedését. A Széchenyi Kártya program másik eleme a forgóeszközhitel, amely már akár 3 éves fizetési nehézségek áthidalására szolgál. Hasonlóan a Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez itt is egy államilag támogatott kölcsönhöz juthatnak az igénylők, amelynek fő célja a forgóeszközök finanszírozása. A termelés befejezéséig így nyugodtabban és zökkenőmentesen folyhat az áru előállítása. A forgóeszköz hitelhez is a vállalkozás tulajdonosának (ill. egyéni vállalkozó esetén a vállalkozótól különböző magánszemély) személyes kezességvállalása a fő fedezet. A harmadik eleme a programnak a Széchenyi Kártya beruházási hitel. Az akár 10 évre szóló hitellel már nagyobb beruházások is finanszírozhatók, fő fedezet a beruházás tárgya.

Az alábbi hitelintézetek közül választhatunk, ha Széchenyi Kártya folyószámla, forgóeszköz vagy beruházási hitelt szeretnénk felvenni: Erste Bank, MKB Bank, OTP Bank, Erste Bank, Volksbank, Takarékszövetkezetek, Unicredit Bank. A díjak bankonként eltérhetnek, így mindenképp érdemes felkeresni az intézmények honlapját.

A hét további napjain a Széchenyi Kártya egyes hiteleit mélyebben is elemezni fogjuk. Az igénylési feltételeken túl, mind a 3 hiteltípus részletes feltételeit és kondícióit bemutatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem