Meghalt anya, apa: csak a hitel maradt és az értéktelen ház

2011. április 21. 04:42

Legtöbben nem tudják hogyan is járhatnak el haláleset, válás, baleset vagy más nehézség esetén a hitelintézetüknél. Kihez forduljunk, ha bajba kerülünk? Elsősorban a bankunkhoz! A Pénzcentrum.hu megkérdezte a hitelintézeteket: milyen esetekben, hogyan tudnak segíteni az igazán bajbajutott ügyfeleknek?

Szinte minden bank kidolgozott valamilyen adósmentési stratégiát, melyeknek része a tőkefizetési moratórium, futamidő hosszabbítás, halasztás (törlesztés időszakos felfüggesztése), felhalmozott (késedelmes) tartozás részletfizetése, devizahitel forintban, fix törlesztőrészlet fizetése. Ezekkel a lehetőségekkel szinte minden ügyfél élhet. Vannak viszont olyan esetek, amikor ezek a lehetőségek nem elegendőek.

A bankok válaszai szerint a több tízmilliós veszteséget okozó vallati ügyfelek után azokat is megsegítik, akik igazán nehéz helyzetbe kerültek, önhibájukon kívül. Lássuk, milyen egyedi esetek voltak a hitelesek megsegítésére.

Meghalt anya, apa: csak a hitel maradt és az értéktelen ház

A Sopron Bank hitelfelvevői (férj és feleség) egyidejűleg elhaláloztak, 2 kiskorú gyermeket maguk után hagyva. Így a két kisgyerekre maradt az ingatlan, amit a szülők még a devizahitelből vásároltak és az adósság (amit innentől kezdve fizetni nem tudtak). A két kiskorú nem tudta értékesíteni az ingatlant, mivel annak piaci értéke már nem fedezte a megnövekedett devizatartozást, hiszen a forint gyengülésének következtében tartozásuk csak nőtt, miközben az ingatlanárak zuhantak. A bank, hogy a gyerekek mentesüljenek a hiteltartozás terheitől megvásárolta tőlük az ingatlant a hiteltartozás összegéért. Ezzel elveszítették ugyan a gyerekek a szüleik által vásárolt ingatlant (gyámjukhoz költöztek), de megszabadulhattak minden tartozástól, amit sokáig göngyölhettek volna maguk előtt.

Műtét után segített a bank

A Sopron Bank másik ügyfele, egy házaspár női tagja orvosi műtéten esett át, ami miatt még ma is rendszeres kezelésekre szorul, a táppénz jogosultsága lejárt, jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. A kialakult egészségügyi probléma miatt hitelük törlesztő részletének átütemezését kérték, melyet a bank jóváhagyott. Ilyen esetekben mi is nyugodtan fordulhatunk a bankunkhoz.

Százezreket bukott bankkártyájával, pedig csak ártatlanul használta - KATTINTS!



Már az akarást is értékelte a bank és segített

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MKB Bank mesélte el kérdésünkre, hogy egy esetben már az ügyfél igyekezetét is értékelte, amivel megszabadulni kívánt a fennálló tartozásaitól, bár kevés sikerrel. Egy másik banknál is tartozást halmozott fel az ügyfél egy fogyasztási hitel miatt. Sem ezt sem a lakáshitelét nem tudta már rendesen fizetni az úr, de legalább minden alkalommal egy kis összeget megpróbált eljuttatni a bankoknak. Értékelve az ügyfél azon igyekezetét, hogy eladósodottságának mértékét csökkentse, a másik kölcsön visszafizetéséig a standardnál (50%) nagyobb mértékben csökkentette az MKB a havi törlesztő.

A MKB Bank több esetben elengedte azon hitellel rendelkező lakossági ügyfeleinél, akik elvesztették otthonukat a természeti csapás következtében.

Válás után nem tudták eladni az ingatlant, a bank segített

A Budapest Bank ügyfelének problémája egy válásból adódott: itt az ingatlanban maradt fél törlesztési nehézségeire a lakás eladása jelenthetett megoldást. A lejárt tartozás miatt a hitelszerződést a banknak fel kellett ugyan mondania, azonban a bank a végrehajtási eljárás elindítása helyett megvárta, hogy az ügyfél értékesíteni tudja a lakást. Ezzel többek között a végrehajtással járó költségek és a végrehajtó által felszámolt jutalék megfizetésétől is megkímélte az ügyfelet. A Budapest Bank arról tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t, hogy az ingatlant azóta sikerült értékesíteni és az ügyfél is újrakezdte az életét.

A rokon verte át, az ő ingatlanán volt a nem fizetett hitel

Volt olyan eset is, ahol az ügyfél egyik rokonának ingatlanfedezete mellett vett fel hitelt, a törlesztőrészleteket azonban nem fizette. A zálogkötelezett hajlandó volt az együttműködésre, a bank pedig engedélyezte, hogy a lejárt tartozást részletekben fizesse meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm