16 °C Budapest

Romba döntötte a pesti éjszakát a West Balkán-tragédia

2011. március 21. 04:44

Megrázó tragédia történt január 15-én a West Balkánban. A szórakozóhelyen három fiatal lány vesztette életét. A felelősöket a mai napig keresik, azonban nagy kérdés, hogy milyen gazdasági hatása van a tragédia következtében kialakult piaci környezetnek? Tény , hogy a főváros felkapott szórakozóhelyei és a hozzájuk kapcsolódó egyéb vállalkozások rengeteg pénzt termeltek eddig. De vajon így lesz ezután is?

Múlt hét szerdán lépett életbe a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó rendelet, amely nagymértékben szigorítja a bulik szervezését. A rendelet értelmében ezentúl az ilyen rendezvények megtartásához a szervezőknek engedélyt kell kérniük a jegyzőtől. Ezt pedig szigorú szakhatósági vizsgálatoknak kell megelőzniük. A rendelet célja, hogy a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbak legyenek, és a jövőben ne történhessen a West Balkánban bekövetkezett tragédiához hasonló eset.

A kormányrendelettel kapcsolatban az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ), a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, valamint a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége egyértelmű nem tetszésüket fejezték ki. Véleményük szerint a szakmai szereplők kihagyásával készült rendelet életszerűtlen szabályozásai ellehetetlenítik a teljes szakmát.

A kérdéskört szabályozó rendelet hatályba lépése előtt a kormány már február végén összehangolt hatósági ellenőrzéseket rendelt el a szórakozóhelyek és zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében. Ezen razziák azonban az érintettek egybehangzó véleménye szerint súlyos veszteségeket okoznak a piaci szereplőknek.

"A razziáknak gyakorlati hatásuk nincs, viszont nagyon sokba kerülnek, és nyilvánvalóan azért került rájuk sor, mert valamit gyorsan fel kellett mutatni" - nyilatkozta korábban Pálosi Boglárka, az EKBSZ elnöke. Az ellenőrzések további nagy problémája, hogy azok miatt félbeszakadnak a rendezvények, amivel százezres néha milliós nagyságrendű bevételkiesést okoznak a helyeknek. Az EKBSZ szerint a februárban indult razziadömping után számos szórakozóhelyen érzékelhető volt, hogy jóval kevesebben voltak a megszokottnál.

"A januári tragédia hatása elsősorban azáltal érződik, hogy a szórakozóhelyek rendkívüli óvatossággal járnak el. Ezért míg korábban nagyobb tömegek is megfordultak egy-egy ilyen helyszínen, addig most nem egyedülálló jelenség, hogy korlátozzák a vendégek számát. Ez az elővigyázatosság egyértelműen csökkenő forgalmat eredményez." - mondta el lapunknak Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója, valamint hozzátette: "Másrészről több, korábban jól működő, nagy forgalmú hely zárt be átmenetileg vagy várhatóan véglegesen. Ez utóbbi is a csökkenő forgalom egyértelmű jele."

A fővárosi szórakozóhelyek közül elsők között az Instant és a Corvintető húzták le a rolót, maguktól, míg az Ötkertet, a Living Roomot és a RetroPolist hatósági ellenőrzést követően kényszerítettek rá ugyanerre. Később elesett a Szóda és az Almássy téri szabadidőközpont is, de vidékről is érkeztek hírek bezárásokról.

A különleges jelenségek, események befolyása azonnal komoly kilengéseket okoz az amúgy évről-évre ugyanazt az utat bejáró görbén - tudtuk meg az ICE CUBE Hungary Kft. ügyvezetőjétől. Ónodi Tamás elmondása szerint, ami a szóban forgó tragédiának a jégtermékekre szakosodott társaság tevékenységére kifejtett hatását illeti, elmondható, hogy a nyilvánvaló emberi oldalán felül is érezhető hatása van. Csak a főváros szintjén, heti időszakra, ennek keretében főleg hétvégére vetítve ez több száz kiló jégrendelés kiesését eredményezte, ez százalékokban is érzékelhető mennyiség. A csökkenés kimutatható a tragédiát megelőző hetek forgalmához, illetve az előző év azonos időszakához viszonyítva is - mondja Ónodi, valamint hozzáteszi, hogy véleménye szerint ugyanez a jelenség a kiszolgálóipar többi szereplőjét is hátrányosan érintette.

Bár az alkohol öl, butít és nyomorba dönt - tartja a mondás, azonban nehezen mehetünk el a tények mellett, miszerint egy átmulatott éjszaka a mai fiatalság körében nehezen telhet el pia nélkül. A Pénzcentrum.hu megkereste a különböző italforgalmazókat is, akik ellátják az éjszakai lokálokat alkoholos illetve alkoholmentes termékeikkel, hogy ők éreznek e valamilyen forgalomcsökkenést a kérdéses időszakban. Kérdésünket azonban, vélhetően a kényes témára való tekintettel, sehol nem kívánták kommentálni.

Hasonlóan zárt ajtókba futottunk a különböző italbeszállító cégek esetében is. Feltételezhetően igen kellemetlen számukra is a kérdés, hiszen könnyen negatív reklámot jelentene számukra, ha nevüket a tragédiával azonosítanák. Infromációink szerint a hazai szeszipar frogalma egy év alatt 15-20 százalékkal esett vissza. Ám azt nem lehet tudni, hogy ebben mekkora szerepe van a válságnak, a jövedéki adóemelésnek és mekkora a szórakozóhelyek piacát érintő változásoknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megkerestük a vendéglátáshoz tartozó összes terítéket és ezzel kapcsolatos kiegészítők forgalmazására szakosodott Pohárfutár Bt.-t is, akik számos szórakozóhelyre szállítják például műanyag illetve üvegpoharaikat is. A társaság képviselője, Bognár Péter elmondása szerint náluk is érezhető forgalomcsökkenés a tragédiát követő időszakban, azonban ennek mértékét egyelőre nem tudják felbecsülni.

A különböző taxis cégek némileg különleges státuszt élveznek, hisz az éjszakai életben ingázó utasokon keresztül rálátásuk van a vendéglátó- és szórakoztató-ipar minden rezdülésére.

A januári forgalomban egyértelmű csökkenés volt megfigyelhető, de a februári szint már közelített az ősz eleji mértékhez - mondja Dióslaki Gábor. A Budapest Taxi cégvezetője azonban azt is hozzátette, hogy nem lehet egyértelműen beazonosítani, hogy a szórakozóhelyen történt tragédia számlájára lehet-e írni a forgalomcsökkenést. Az is elképzelhető hogy szezonális visszaesésről van szó.

Reif Zoltán a TAXI4 értékesítési vezetője arról számolt be lapunknak, hogy extrém visszaesést nem tapasztaltak az ilyenkor szokásos szezonális forgalomcsökkenés mellett. Elmondása szerint általános tendencia az év eleji gyengélkedés, azonban ez a trend tavaszra vagy legkésőbb nyár elejére regenerálódni szokott.

A különböző taxi társaságok egybehangzó véleménye szerint, mint ahogy azt például Dióslaki Gábor is említette, a Taxi Plus Kft. tarifái azok a piacon, amik megfelelnek a szóban forgó réteg igényeinek. Megkerestük a 150 forintos kilométerenkénti tarifával üzemelő társaságot is, azonban többszöri próbálkozásunkra sem tudtuk elérni a cég vezetőit.

Végezetül érdemes kitérni arra, hogy a romkocsmák és egyéb szórakozóhelyek által fémjelzett budapesti partimiliő a magyar és európai fiatalok számára valóban egy olyan önálló branddé vált, mely már a modern 21. századi Magyarországot képviseli. Így igencsak fontos a problémák mihamarabbi orvoslása. A megoldást valószínűleg majd az élet hozza magával. Újranyitnak majd a hibáikat addigra kiküszöbölő helyiségek, enyhül majd a szülői szigor és a dolgok visszatérnek régi medrükbe, mely jótékony hatással lesz majd az ebből élő ágazatok bevételeire is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem