6 °C Budapest

Ilyen euróhiteleket kínálnak a bankok: amíg be nem tiltják a devizahitelezést

Pénzcentrum
2010. június 21. 04:50

A Pénzcentrum.hu összehasonlította a magyarországi pénzintézetek által kínált euró alapú lakáshiteleket. A június 11-től érvényes módosítások értelmében a bankok belső szabályzatában rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes igénylők hitelezhetőségi limitje, amely forintban fejezi ki a maximális havi törlesztési képességet. A bankok csak olyan euró alapú kölcsönt nyújthatnak, amelynek a havi részlete a limit 80%-át nem haladja meg.

A lista élén az UCB Ingatlanhitel Zrt. végzett, amely idén februártól kínál euró alapú hiteleket. A társaság portfolióján belül az euróhitelek aránya 10%-ra tehető. Az ügyfelek az év első öt hónapjában átlagosan 10 millió Ft-ot igényeltek, tipikusan 240 hónapos futamidőre.

A hitelezés szigorítása kapcsán Nagy Kálmán, az UCB Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: "Véleményem szerint itt két hatás érzékelhető: egyrészt az év első felében nagyon sokan kivártak, egyrészt mert nem indult be a gazdaság, másfelől mindenféle kósza, alaptalan hírek keringtek az új kormányzat által kialakítandó támogatási rendszerről, a deviza-portfolió forintosításáról, stb., és ez inkább kivárásra, illetve óvatosságra intett. Ezek az emberek most, hogy letisztulni látszanak a törvényi keretek, hozzákezdenek a terveik megvalósításához, ami szép lassan növelni fogja a hitelkeresletet.

Ezzel ellentétes hatás a deviza-hitelezés megszorítása a lakáshitelek tekintetében (a kormányzati kommunikáció szerint szabad felhasználású hitelekre és hitelkiváltásra az új szabályok nem vonatkoznának, nagyon helyesen). Ma gyakorlatilag hiányzik a sajtóból annak a kérdésnek a részletes taglalása, hogy vajon milyen kamatokkal lehet forint-hitelhez jutni (a "csökkenő kamatkülönbözet" az általános szlogen), de ha valaki utánaszámol, akkor igenis kénytelen lesz azt nyugtázni, hogy a forinthitel ma még számottevően drágább a deviza-alapú hiteleknél. Ez visszafogja majd a lakáshitelek piacán a hitelkeresletet. Összességében az ellentétes hatások nagyrészt ki fogják egyenlíteni egymást, érdemi elmozdulás rövid távon nem várható, tehát a hitelezés marad az elmúlt időszakban tapasztalt visszafogott szinten."

Korábban: Összehasonlítottuk az új forinthiteleket - frissítve!

A második helyezett Sopron Banknál a hitelportfolió döntő részt euróban áll fenn, a deviza összetétel aránya nem változott jelentősen az elmúlt időszakban. A banknál a lakossági piaci lakáscélú és szabadfelhasználású forint- és euróhitelek esetén akciós periódus kerül bevezetésre, ezen hitelek kamatfelárai az akciós periódus alatt a standard kamatfelárakhoz képest 1%-kal csökkentésre kerülnek, majd az akciós periódust követően a standard kamatfelár kerül felszámításra.

Új szlogennel üzent hadat a nagyoknak a feltörekvő bank

A dobogó harmadik fokán végzett FHB Bank képviselője szerint a szigorításokat követően nehezebb lesz hitelhez jutniuk azoknak az ügyfeleknek, akik nem rendelkeznek dokumentumokkal alátámasztható jövedelemmel. Tapasztalható, hogy az ügyfelek körültekintőbben járnak el a hitelfelvétel során: a kockázatmentesebb hitelajánlatokat keresik, illetve devizahitel választása esetén úgy kalkulálnak, hogy nagyobb árfolyamingadozás esetén se okozzon gondot a hitel törlesztése.

Az FHB-é lehet az Allianz Bank

Őket követi az AXA Bank euróhitele, a pénzintézet június elején megszüntette a svájci frank alapú hitelezést. A bank a szigorításokat követően már csak kismértékű visszaesésre számít, mivel a március 1-jén életbe lépett szigorítások és a most bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit keresletre gyakorolt hatása között elég nagy az átfedés. Az AXA Banknál az új hitelkihelyezések 15%-át teszik ki az euró alapú hitelek.

Havi ötezerért már nem éri meg a devizahitelt választani

Az Aegon Hitel Zrt-nél nőtt az euró alapú hitelek száma, az év első öt hónapjában a lakáshitel portfolió 40%-át tették ki az euróhitelek, de áprilisban és májusban már 65% volt ez az arány.

Lakáshitelek: melyik banknál mennyit vesz fel a magyar?

A Volksbanknál úgy nyilatkoztak, hogy a június 11 - én életbe lépő jogszabályok miatt nem fog változni a hitelkereslet. A bank lakáshitel portfoliójában növekvő arányban szerepelnek a forint alapú hitelek, ez a tendencia várhatóan fennmarad. Az év első öt hónapjában az átlagos hitelösszeg 8,6 millió forint, az átlagos futamidő 16 év volt. A banknál jelenleg is érvényes a korábbi értékbecslési akció, az igénylési feltételeken nem változtattak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szigorúan ellenőrzik a jövedelmeket a bankok

A Budapest Banknál idén kihelyezett lakáshitelek 30%-a volt euró alapú, a pénzintézetnél a futamidőben nem tapasztaltak jelentős eltérést, de az átlagos hitelösszeg alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest.

Az OTP Banknál 30% alatti az euróhitelek aránya az idei folyósításokon belül, ez az arány folyamatosan csökken. Az OTP-nél az átlagos hitelösszeg megközelítőleg 5 millió forint, az átlagos futamidő pedig kevesebb, mint 20 év. A szigorítások után jelentősebb mértékű csökkenésre nem számít a hitelintézet.

Egymillió OTP-s bankol a neten

A Raiffeisen Bank a lakásvásárlási kedv élénkülését várja a 2010-es évben, ennek ellenére a lakáshitelezés átlagos hitelösszegének további csökkenését prognosztizálják. A bank felméréséből kiderül 2010 első félévében - a 2009-es adatokhoz képest - lakáshiteleknél 7%-kal, szabad felhasználású hiteleknél 15%-kal csökkent az átlagos hitelösszeg, ami a lakáshitelek tekintetében magyarázható bizonyos ingatlan típusok árának csökkenésével, valamint mindkét termék esetében az adósok megfontoltabb, felelős magatartásával.

A Raiffeisen kártyás vásárlások után 10 forint a rászoruló gyermekeknek megy

Az UniCredit Bank ügyfelei 2010-ben már a forinthiteleket részesítik előnyben, az idén nyújtott hitelek között nem jelentős az euróalapúak aránya. Ez jól mutatja, hogy az ügyfelek már most is jobban számolnak például a devizaalapú hitelek árfolyam-kockázatával és körültekintőbben döntenek a hitelfelvételről.

Az UniCredit a madridi BL-döntő első győztese

Az Allianz Banknál idén jelentősen csökkent az euróhitelek iránti kereslet a korábbi évekhez viszonyítva, a 2009-es év első felében a devizahitelek aránya 97-98% volt, ez mára 45%-ra csökkent.

Irdatlan károk, segít az Allianz

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem