2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Újabb halálos kór pusztítja a magyarokat: sokan tenni sem tudnak ellene


Egy friss kutatás szerint a magány öl. A kijelentés olyannyira nem túlzás, hogy a legújabb eredmények szerint a társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növeli a stroke, 50-el pedig a korai halálozás esélyeit. Leginkább pedig azok az idős emberek veszélyeztetettek, akik egyedül élnek és korábban már volt valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük.

A társadalmi elszigeteltség 39 százalékkal növelheti a stroke kialakulását és 50-el a korai halálozás esélyeit. Ezen felül a magány 40 százalékkal fokozhatja a szívroham kockázatát - derült ki egy friss, 48 000 brit állampolgár bevonásával készült kutatásból.

A Helsinki Egyetem vezényletével végzett hét éven át tartó kutatás egyértelművé tette tehát a kapcsolatot a szegényes társadalmi érintkezés és a korai elhalálozás között. Az eredményekből továbbá az is kiolvasható, hogy leginkább azok veszélyeztetettek az egyedülléttől, akiknek korábban volt már valamilyen szív- és érrendszeri betegsége. A magány okozta megbetegedéseket tehát egyáltalán nem szabad elbagatellizálni, hiszen a kutatásból az is kiderült, hogy már az első szívroham kialakulási esélyei is 43 százalékkal megdobja az egyedüllét.

Kutatásaink egyértelműen rávilágítottak a korai halálozás és az alacsony társadalmi érintkezés közötti kapcsolatra. Ezáltal pedig felfedtük azt is, hogy a szociális elszigeteltségnek stroke-ot, illetve szívrohamot átélt betegeknél negatívabb kimenetelű prognózisa lehet

- mondta el Christian Hakulinen kutatásvezető, aki rávilágított arra is, hogy leginkább a hosszabb ideje komolyabb betegségekben szenvedő, idős emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fenyegetés pedig Magyarországon is valós. Ahogy ugyanis csökken a népesség és nő a lakásállomány, úgy lesz egyre alacsonyabb az egy háztartásban élők száma is hazánkban. Ez pedig a számokban is megmutatkozik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai 2017-ben átlagosan mindössze 2,2 fő élt átlagosan egy háztartásban, ez a szám 2001-ben 2,5 volt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy

főként az idős emberek azok, akik tömegesen élnek egyszemélyes háztartásokban.

A helyzet pedig leginkább Budapesten kiélezett, itt ugyanis egyébként is magas az idősek fiatalokhoz viszonyított aránya, ami azt eredményezi az idősek közül átlagban kevesebb mint két ember lakik egy átlagos lakásban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk