2020. augusztus 15. szombat Mária

Magyarok ezrei rettegnek ettől a műtéttől: pedig sokaknak lenne rá szüksége


Csaknem ötmillió szürkehályog műtétet hajtottak végre az EU-ban 2017-ben. Magyarországon ezer lakosra 9 műtét esett, amivel a középmezőnyben vagyunk. A várólisták viszont hosszúak, a magánútón végzett műtetétet pedig kevesen engedhetik meg maguknak. 

A most megjelent statisztikák szerint Magyarországon százezer emberre jutott 938 szürkehályog műtét 2017-ben. A szürkehályog műtét során eltávolítják az elöregedett szemlencsét és műlencsét ültetnek a helyére. A szürkehályog idősebb korban elég gyakorinak mondható, a szakértők szerint a 65 év feletti emberek nagyjából felénél alakul ki valamilyen formában. A szembetegség a legtöbb esetben lassan alakul ki, a látás fokozatosan elhomályosodik, míg végül már csak a fényes és sötét foltokat lát a beteg, ha nem kezelik. A szürkehályog esetén a műtét a legjobb megoldás a látás javítására. 

Nagyobb eséllyel alakul ki szürkehályog azoknál a betegeknél, akinek a családjában már előfordult, cukor betegséggel küzd, korábban megsérült, begyulladt a szeme, vagy volt műtétje, szteroiddal kezelték korábban, fokozottan ki volt téve napfénynek, UV sugárzásnak, vagy dohányzik. 

A műtéttől sokan ódzkodnak, pedig ma már teljesen fájdalommentes, és a beteg alig érzékel az egészből valamit.

Uniós statisztikák szerint mindössze kilenc szürkehályog műtét jutott ezer magyar lakosra 2017-ben. Tekintve, hogy Magyarországon a 65 év felettiek azok, akiket leginkább érint a szembetegség, akiknek száma kétmilliós, ez arány jónak mondható. Sok nyugati országban ennél magasabb a műtétek száma: Franciaországban csaknem 13, Belgiumban 11,5 műtét, míg Dániában, Németországban, Svédország 10 jutott ezer lakosra. Legkevesebb műtét Írországban van, csak két és fél jut ezer lakosra, Cipruson 3, Romániában, Norvégiában, Szerbiában 4. 

Az évek alatt nem sokat változtak Magyarország statisztikái, elmondható, hogy 2014-ben még csak 870 műtét jutott százezer főre, 2015-ben volt egy nagyobb ugrás, amikor 956 műtét, azóta viszont csökken a szám. 

Viszont, mint a legtöbb beavatkozásra Magyarországon, a szürkehályog műtétre is hosszú a várólista. Jelenleg 8893 beteg várakozik szürkehályog műtétre, és az átlagos várakozási idő az elmúlt 6 nap adatai alapján egy hónap, de a tervezett várakozási idő akár két és fél hónap is lehet a NEAK Várólista asatbázisa szerint. Aki nem akar várni, elvégeztetheti magánintézményben is a műtétet, viszont akkor a zsebébe kell nyúlnia. 

A beavatkozások 200 ezer forinttól elérhetőek, ez az ár szemenként értendő, tehát ha valakinek mindkét szeméről le kell műteni a hályogot, az alaphangon 400 ezer forintba kerül. Plusz az előzetes és az utólagos vizsgálatok, amelyek szintén 15-20 ezer forint körül mozognak a klinikákon. Persze lehetnek eltérések az árfekvésben a különböző intézmányek közt: van, ahol egy alap lézeres műtét 336 ezerbe kerül egy szemre, a legdrágább beavatkozás pedig 663 ezer forintot kóstál - ezt multifokális (trifokális) tórikus lencsével végzik, egy szemen.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.