12 °C Budapest

Koronavírus ide vagy oda, nem kell lemondani a futóversenyekről: bőven van lehetőség

2020. október 5. 15:30

A koronavírus tavasszal elsöpörte a futóversenyeket, idén ősszel azonban nem kell lemondaniuk a futóknak a semmihez sem hasonlítható élményről. Utánajártunk, a legnagyobb eseményeken, mint például a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon mire számíthatnak idén ősszel a versenyzők, hogyan készülnek a szervezők, hogyan alakulnak a nevezések és vajon melyik a legnépszerűbb táv.


Évről évre egyre népszerűbb sport a futás, egy három évvel ezelőtti felmérés szerint nagyjából 800-850 ezer magyar futott rendszeresen, de ez a szám Kocsis Árpád, a hazánk legnagyobb futóversenyeit - köztük a SPAR Budapest Maraton® Fesztivált - lebonyolító Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezető-vezérigazgatója szerint mára jóval több lehet, megközelítheti az egymilliót. Nem véletlen tehát, hogy rengeteg, nagyságrendileg ezer futóversenyt rendeznek Magyarországon évente.

A tavaszi szezont elsöpörte a koronavírus, de ősszel bőven van lehetősége megmérettetni magukat a hobbifutóknak. Október második hétvégéjén rendezik meg például a SPAR Budapest Maraton® Fesztivált, amelyre még lehet nevezni. Kocsis Árpád a Pénzcentrumnak elmondta, tavaly 31 ezren indultak, idén ez a szám kevesebb, jelenleg nagyjából nyolcezren neveztek.

A hiányzók jó része, közel ötezer futó külföldi. Még ha lett is volna kedvük Budapestre jönni a járvány idején, a határzár miatt ez szinte lehetetlenné vált

- mondta a szakember, hozzátéve, hiányzik az a mintegy hétezer iskolás is, akik rendszeresn részt vesznek a versenyeken, és érződik a céges csoportok számának csökkenése is. Ugyanakkor, hangsúlyozta, a két nap alatti 8-10 ezres létszám tökéletes arra, hogy bizonyos járványügyi óvintézkedéseket betartva, a kockázatokat minimalizálva, biztonságosan tudják lebonyolítani a versenyt.

Szeptember elején volt a Wizz Air Félmaraton, tapasztalatból mondom, hogy a hangulat ugyanolyan elképesztő volt, mint bármelyik korábbi versenyen. Most sem lesz ez másképp. Sőt, a futóverseny tökéletes kikapcsolódást biztosít, felemelő a légkör, ideális lehetőség arra, hogy kiszakadjunk kicsit a mindennapokból, megfeledkezzünk minden bajunkról

 - mondta Kocsis.

Erre számíthatnak a versenyzők

A járványhelyzetre reagálva a szervezők átmenetileg bevezettek néhány új szabályt, védelmi intézkedést, ilyen például az, hogy a rajtszám átvételének feltétele a kitöltve leadott COVID-19 nyilatkozat, vagy, hogy a futást magát leszámítva mindenhol kötelező a maszk viselése, még a rajt előtti percekben is.

"A szeptember eleji versenyen láthatólag ez nem nagyon zavarta a résztvevőket. Igazság szerint a futók rendszerint fegyelmezettek és rugalmasak, hiszen koronavírustól függetlenül egy-egy versenyen vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani. Ez most sincs másképp, évről évre vannak különböző változások a versenyeken, ahogy idén is" - mondta a szakember.

Ilyen változás az is például, hogy a frissítőállomáson nem adják kézbe a poharakba kitöltött vizet, isoitalt, hanem a versenyzőnek kell elvennie, a banánt, szőlőcukrot pedig kis poharakban helyezik ki az asztalokra.

Vagyis szinte teljesen érintésmentes a frissítés.

Az érmet sem akasztják a versenyzők nyakába, hanem a célba érés után a kezükbe kapják azt a futók.

A sport, ami bárki számára elérhető

A futás nagy előnye Kocsis szerint, hogy gyorsan lesz sikerélménye a sportmúlttal nem rendelkező átlagembereknek is, és gyorsan lehet fejlődni: a kezdő először eléri a stabil 3 kilométert, aztán jön az 5, majd a bűvös 10 kilométeres táv, és így tovább.

Az emberek a kihívást keresik, olyan célt tűznek ki maguk elé, amit el tudnak érni. Ha valaki stabilan fut 5 kilométert, onnan néhány hónap alatt el lehet érni a 10-et megfelelő edzéssel. 10 kilométer után jön a félmaraton, utána pedig a maraton

- magyarázta a szakember, kiemelve, a futás a stresszoldás egyik leghatékonyabb módja és Kocsis szerint a futáshoz kapcsolódó euforikus érzés hatványozódik egy versenyen.

Kezdő futók is találhatnak számukra megfelelő távot

A futóversenyekben az a jó, hogy a kezdők is bátran nevezhetnek, vannak ugyanis rövidebb, 2 kilométeres távok is.

A futás a türelemről is szól. Gyorsan lehet fejlődni, de lépésekben kell haladni

- mondta a szakember, aki hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy mindenki olyan távot vállaljon, amit biztosan gond nélkül tud teljesíteni, vagyis nem érdemes túlvállalni magunkat. Kocsis szerint a jó hangulatú rendezvény többeknek megadja a kezdő lökést ahhoz, hogy rendszeres futókká váljanak.

Idén eddig a legtöbben egyébként a 42 kilométeres maratoni távra neveztek, Kocsis szerint ez nem meglepő, a versenyeken mindig a leghosszabb táv a legnépszerűbb.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.

Címlapkép: SPAR Magyarország

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm