16 °C Budapest

Itt vannak a hivatalos kórházi várólisták: ennyit kell ma műtétre várni Magyarországon

2019. március 12. 14:00

Rengetegen várnak különféle műtétekre Magyarországon, a legdurvább esetekben majdnem két évet kell várni egy-egy beavatkozásra. Aki nem akar ennyit szenvedni, az elmehet a magánklinikákra. Már persze, ha megteheti. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerülne magánúton megcsináltatni a leggyakoribb orvosi beavatkozásokat.

Ma átlagosan 291 napot kell várni Magyarországon egy csípőprotézis műtétre, összesen 5153-an vannak a várólistán a NEAK adatbázisa szerint. A medián (tehát a középső szám, amely előtt ugyanannyi adat van, mint utána) várakozási idő ebben az esetben pedig 164 nap.  A legkevesebbet, 117 napot a Dél-Alföldön kell várni, míg a listát toronymagasan Észak-Magyarország vezeti 577 nappal, tehát több mint másfél évvel.

Ha valakinek epeköve van, annak 87 napot kell várni (medidán 51-et) egy laparaszkópiás (tehát kisebb hegekkel, könnyebb felépüléssel járó) műtétre az országos átlag szerint, amire jelenleg 750-en várnak az állami intézményekben. Ebben is a Dél-Alföld vezet, itt 19 nap alatt kikapják az epekövet a laparaszkóppal, míg Nyugat-Közép-Magyarországon átlagban 123 napig szenvedhet az ember az epekövével. Érdekesség, hogyha feltárással - tehát nagyobb műtéttel - kell eltávolítani az epekövet, arra a beavatkozásra átlag 129 napot kell várni Magyarországon - a medián itt is 51 nap. Ha ilyenre van szükséged, próbáld úgy intézni, hogy Nyugat-Közép-Magyarországon műtsenek, mert ott 3 napot kell csak várni a beavatkozásra. Észak-Közép Magyarországot érdemes kerülni: itt átlagosan 217 nap múlva műtenek meg.

Sérvműtétre összesen 682-en várnak jelenleg az országban, 86 napnyi a rendszer szerint a várakozási idő - mediánértéken 46 nap. Mint kiderült, ebben a beavatkozásban is érdemes valamelyik dél-alföldi intézménybe menni, mivel ott csak kicsivel több, mint egy hónapot, 33 napot kell várni. Ezalatt Nyugat-Közép-Magyarországon 99 nappal több, 132 nap mire sorra kerülsz.

Kereken egy évet kell várni átlagosan egy térdprotézisre, most 6021-en vannak a listán - még mediánértéken is 180 nap a várakozási idő. Az Észak-Alföldön csak 176 napig váratnak, mialatt Észak-Magyarországon több mint másfél év, mire megcsinálják az ember térdét: 646 napig kell várni.

Rengetegen tudják, mennyire kellemetlen tudn lenni, ha már odáig fajul a dolog, hogy ki kell venni az orr- vagy a garatmandulát. Ilyen beavatkozásra 1054 fő vár jelenleg, átlagosan 38 napos, mediánon 32 napos a várólista. Ismét a Dél-Alföldön a legkisebb az időintervallum, 19 nap. Viszont a Dél-Dunántúlon átlagosan 60 nap, mire kikapják a mandulát.

A szürkehályog valóságos népbetegség, nem csak itthon, hanem egész Európában is. A betegség főképpen a 65 év felettieket érinti, akikből nagyjából 2 millió él Magyarországon: ebben a korosztályban az emberek nagyjából felénél alakul ki a betegség 75 év felett peddig már több mint 70 százalék panaszkodott zavaró lencseszürkülésre. Tehát több mint egymillió magyart érinthet a homályos látást okozó elváltozás. Ezzel szemben az állami kórházak várólistáin több mint 11200 ember van jelenleg, 85 napot kell átlagosan várni, középső értéken 43-at. Észak-Magyarországon a legjobb a helyzet, csak valamivel több mint egy hónap, 38 nap a várólista. A másik oldalon Észak-Közép-Magyarország áll, ahol 127 napot kell várni egy-egy műtétre.

Súlyos pénzekbe fájhat a gyorsaság

Bár a legjobb az lenne, ha mindenki a lehető leghamarabb sorra kerülne, és a legkevesebbet szenvedne a betegségektől, ez a utópikus állapot csak a magyarok igen kis százalékának elérhető. Ugyanis ahhoz, hogy hamar kezeljenek, érdemes egy magánklinika szolgáltatásait igénybe venni. Most megnéztük, mennyibe kerülne valakinek, ha a hosszas várólista helyett inkább a fizetős, gyorsabb szolgáltatást választja a fenti beavatkozások esetében.

Több magánklinika árazását figyelembe véve kijelenthető, hogy a protézisek a legdrágábbak, hatalmasak az árkülönbségek a klinikák között. Csípőprotézist például 1,7 millió forinttól csinálnak, de találtunk olyan klinikát is, ahol ennek majdnem a duplájába, 2,4 millió forintba kerül a beavatkozás. A térdprotézis is hasonló összegről indul, 1750000 forint a legolcsóbb műtét, találtunk 1,9 millióért és 2 millióért is, de a csúcs itt 2750000 forint volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy epekő műtét 200-240 ezer, míg a szürkehályog műtétek nagyjából 200-240 ezer forinttól elérhetőek szemenként, a legdrágább klinia, amit találtunk 336 ezer forintot kér egy lézeres szemműtétért. A lágyéksérvet 170 ezer forinttól, a hasfali sérvet pedig 220 ezertől műtik meg.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy vannak olyan magánklinkák, ahol bizonyos egynapos műtétekhez igénybe lehet venni TB-finanszírozást a TAJ-kártyával. Ebben az esetben a műtét díja, az altatás díja, valamint a kontroll vizsgálat díja ingyenes. Ellenben a magánklinikai szolgáltatásokért és az ott végzett alapvizsgálatért bizony fizetni kell.

Egy lágyéksérv esetén az egyik általunk talált magánklinikán ez például azt jelenti, hogy: a TB-finanszírozást is igényelve az összköltség 100 ezer forint. Ebben benne van a vizsgálati díj és a magánklinikai szolgáltatások díja is. Amennyiben a beteg nem a társadalimbiztosítás terhére végeztetné el a beavatkozást, akkor összességében 378 ezer forint lenne a műtét a legolcsóbb árral, és 458 ezer a legdrágább árral számolva.

Megelőzni olcsóbb, de azt sem mindenki engedheti meg

Ugyan nem minden betegség előzhető meg a szűrővizsgálatokkal, de sok-sok szenvedéstől kíméljük meg magunkat, ha pár évente elmegyünk egy nagyobb kivizsgálásra - amelyek összességében olcsóbbak is, mint egy-egy magán beavatkozás. A kortól és nemtől függetlenül a legalapvetőbb, évente elvégzendő szűrővizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, fogászati állapotfelmérés, tüdőszűrés SZTK-ban is elvégeztethetőek, viszonylag gyorsan, különösebb kényelmetlenség nélkül. Ha azonban magánúton oldjuk meg, egy általános vérvétel és vérkép készítés 3000 forint körül mozog, ahogy a Doctor24 szolgáltatónál is. Egy nem specifikus vizeletvizsgálatért például a Budai Magánorvosi Centrumban 700 forintot kell fizetnünk.

A tüdőszűrést, ha magánúton csináltatjuk az Uzsoki utcai kórházban elvégzik 1700 forintért, ha sürgősen szükség van rá, esetleg egészségügyi alkalmasság igazolására, akkor 5000 forintba is kerülhet, mint pl. az Oxygen Medicalnál.

A szem romlására is érdemes odafigyelni: ha kifogunk egy akciót, már optikákban ingyenesen is végeznek vizsgálatokat, azonban akár 22 ezer forint is lehet, amit a szemünk egészségéért kifizetünk.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm