16 °C Budapest

Elképesztő robbanás: duplázódott az elhízottak száma Magyarországon

Pénzcentrum
2014. március 24. 13:34

Megduplázódott az elhízottak száma Magyarországon 1990 és 2010 között. Ennek legfőbb oka a mozgáshiányos életmód - véli a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke. Bedros J. Róbert a gyerekkorban kialakuló túlsúly megelőzésére hívta fel a figyelmet.

"A túlsúly mára megszokottá vált Európában" - fogalmazott Bedros J. Róbert. Mint a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke elmondta: a WHO a kontinens ötvenhárom országában végzett felmérése azt mutatja, hogy az Európai Unióban a tizenhárom évesek 27 százaléka, a tizenegy évesek 33 százaléka túlsúlyos. Itthon a tizenhárom éves fiúk 29, a tizenegy évesek 26 és a tizenöt évesek 25 százalékának van súlyfeleslege. A jó hír, hogy a lányoknál nem ilyen magas ez az arány - tette hozzá a Szent Imre Kórház vezetője.

Bedros J. Róbert kiemelte: "Európában sajnos a legrosszabb helyen vagyunk, húsz év alatt, 1990-től 2010-ig, 3,2-ról 28,5 százalékra nőtt az elhízás gyakoriságának változása, míg Romániában az elmúlt tíz évben 7,2 százalékra csökkent."

"Az elhízásnak triviális okai vannak: a mozgásszegény életmód, az, hogy a gyerekek egyre többet ülnek a tévé, a videójáték és a számítógép előtt, miközben egyre magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak - mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

"Legfeljebb két órára kell csökkenteni naponta a szórakoztató elektronikai eszközök használatát, és a családnak oda kell figyelni, hogy a helyes életmódra nevelje a gyerekeket" - javasolja a Szent Imre Kórház vezetője. Mint mondta: meg kell találni azt a sportot, amit szeret. "Együtt kell, hogy mozogjon a család, el kell menni a játszótérre, biciklizni, kirándulni, úszni. Az aktív mozgásformákat és a helyes táplálkozást kell előnyben részesíteni" - tette hozzá Bedros J. Róbert.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az az igazi probléma, hogy már gyerekkorban megjelennek azok a betegségek, amelyek korábban csak a felnőttkori elhízottak körében voltak jellemzőek: például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint. Ezekhez ráadásul különböző pszichés problémák is társulnak: alacsony önbecsülés, negatív testkép vagy a depresszió" - mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke. Hozzátette: "már gyermekkorban megjelennek a mozgásszervi betegségek is, hiszen a fejlődő vázizomzat nem bírja el a ránehezedő testsúlyt."

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm