2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Édeskevés a magyarországi védőtávolság-szabály? Itt a legújabb ajánlás


Ha csak az 1 méteres távolságot meg tudjuk tartani a körülöttünk lévőktől, máris 80 százalékkal csökkentettük a koronavírus elkapásának kockázatát! A legfrissebb eredmények szerint azonban jobb lenne, he legalább kétszer ilyen messze közelítenénk csak meg azokat, akikkel nem lakunk egy háztartásban.


Európa nagy részében a hivatalos védőtávolság 1,5 méter. Ám kutatók szerint amennyiben a fertőzött személytől legalább két méteres távolságot tartunk, nagyjából 1,3 százalék az esélye annak, hogy átterjed ránk is a vírus, ha ennél kevesebb, mondjuk 1 méter, akkor máris 2,6 százalékos a kockázat.

Mindez azt jelenti, hogy a megfelelő távolság betartásával akár 80 százalékkal is csökkenthetjük a megfertőződés esélyét - állt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által készített tanulmányban

Emellett a tanulmány kitér arra is, hogy ugyan semmi nem nyújthat teljes védelmet, de az arcmaszkoknak fontos szerepük van: akár 85 százalékkal is csökkenthetik a vírus elkapásának kockázatát.

Nem egységes

A WHO tehát 1 méteres védőtávolságot javasol, ám vannak országok, melyek ennél messzebb mennek. Nagy-Britanniában például 2 méter, Franciaországban és Olaszországban az ajánlott távolság mindössze 1 méter, míg Németországban és Ausztráliában 1,5 méteres szabályt alkalmaznak, ahogy Magyarországon is:

Az egész országban érvényes, hogy az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg 1,5 méteres védőtávolságot tartani 

- olvasható a Koronavirus.gov.hu-n. Azok az országok, akik a 2 méteres távolság mellett tették le a voksukat, komoly társadalmi nyomásnak vannak kitéve, mégis kitartanak mellette. Főleg a vendéglátóhelyek sérelmezik a 2 métert, hiszen kevesebb vendéget engedhetnek be. Sokan emiatt ki sem tudnak nyitni.

Maszkot fel!

A Lancet című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a vírus elkapásának kockázata maszk viselésekor mindössze három százalék, szemben a maszk nélküli 17 százalékkal.

Egyik Társszerzője, Dr. Derek Chu, a McMasteri Egyetem professzora elmondta: "Úgy gondoljuk, hogy megoldásokat kell találni arra, hogy az arcmaszk mindenki számára hozzáférhető legyen. Az embereknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a maszk viselése nem helyettesíti a fizikai távolságtartás, a szem védelmét vagy a kézhigiéniát, hanem csak kiegészítheti azokat"

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk